Magyar György leszögezte: így lehet vége Karácsony uralmának

2024. október 04. 08:38

Budapesten sem a Tisza, sem a kormánypárt nem tud egyedül döntést hozni.

2024. október 04. 08:38

Nyitókép: Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Budapesten sem a Tisza, sem a kormánypárt nem tud egyedül döntést hozni, hiszen Karácsony Gergelynek is szüksége van Magyar Péterre az együttműködéshez. A legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének most azt kell eldöntenie, hogy a főpolgármester-helyettesi címet „a sorsra – és Sára Botondra” bízza, vagy megpróbál-e közös nevezőre jutni a főváros vezetőjével – írta meg a Magyar Ügyvéd Blog.

A fővárosi közgyűlés alakuló ülését pénteken tartják, ami komoly vitákat hozhat.

A blogon Magyar György ügyvéd felvázolta a lehetséges megoldásokat, figyelmeztetve az ellenzéket a számukra legrosszabb eshetőségre is. „Az önkormányzati törvény szerint a fővárosi közgyűlés alakulóülését a főpolgármester hívja össze. Ezen a testület »megalkotja vagy felülvizsgálja szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletét, a polgármester előterjesztése alapján megválasztja a bizottság vagy bizottságok tagjait, az alpolgármestert, alpolgármestereket, dönt illetményükről, tiszteletdíjukról«. Karácsony viszont kijelentette, hogy most nem tesz javaslatot a főpolgármesterhelyettes(ek) személyére”– olvasható a blogban.

Karácsony várhatóan úgy taktikázik, hogy a tisztviselőket a második ülésen is meg lehet majd választani, amit várhatóan decemberben tartanak. Ez azonban nem szolgálná Budapest érdekeit, és súlyos következményekkel is járhat – figyelmeztet a poszt. Ugyanis ha a közgyűlés nem hozza létre a pénzügyi bizottságot, az ügy automatikusan a fővárosi kormányhivatalhoz kerülhet. A kormányhivatal bírósághoz fordulhat, és kérheti a helyi önkormányzat mulasztásának megállapítását.

A jogszabályok értelmében ez azt jelentené, hogy Sára Botond főispán dönthetne kérdésben. Így ha a Tisza Párt és a főváros vezetése nem talál közös megoldást, lényegében a Fidesznek kedveznek.

Ha nem választják meg a főpolgármester-helyettest és nem állítják fel a bizottságokat, a főispán dönthet

– írja Magyar György. 

Bár nehéz megbecsülni, mennyi időt venne igénybe egy bírósági döntés, addig biztosan zűrzavaros helyzet alakulhat ki a fővárosban – teszi hozzá az ügyvéd. A döntés tehát – Magyar György szerint – a Tisza és Magyar Péter kezében van. Az ő feladatuk eldönteni, hogy az együttműködés felé mozdulnak, vagy Sára Botondra és a Fideszre bízzák a végső döntést. Azonban, mivel Sára Botond korábban a VIII. kerület polgármestere volt, és ezt a tisztséget választáson elvesztette, nem biztos, hogy ez a legnagyobb ellenzéki párt érdekeit szolgálná.

***

Kapcsolódó vélemény

Kaszab Zoltán

Vasárnap.hu

Idézőjel

Eddig is voltak arra utaló jelek, hogy Magyar Péter pártja a családokat segítő intézkedés ellen van, most pedig erről már dokumentum is tanúskodik.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. október 04. 11:18 Szerkesztve
Gyuji bácsi! Te a libbcsikommcsik mocskosszájú képviselője vagy Önkéntes számláló biztos! A szélsőséges liberalizmus átvette a hatalmat a fővárosban! -:))) Még Demszky Gábor is megriadt ettől! Horvát tengerparti villájába vonult vissza! 20 éves tolvajlás után! A fertelmes libbcsikommcsik tort ülnek szép fővárosunkban! -:))) Márcsak "Tóni" tart ki!
Obsitos Technikus
2024. október 04. 10:09
Magyar-Magyar, egykutya.. És még ügyvéd is..
ThunderDan
2024. október 04. 09:46
Miért van az, hogy kb. az összes ismert "Magyar" nevű alávaló hazaáruló?
Osztap_Bender
2024. október 04. 09:42
Magyar György leszögezte: így lehet vége Karácsony uralmának A budapesti zsidók megvonják tőle a támogatást? No ebben erősen kételkedünk "magyar" elvtársak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!