Ismét összeül a közgyűlés: káosz után törvénytelenség az úr Budapesten!

2024. október 28. 19:14

Karácsony Gergely nem jelölt főpolgármester-helyettest, de a szervezeti és működési szabályzat közgyűlési elfogadására sincs túl sok esély. Előzetesünk!

2024. október 28. 19:14
Fővárosi Közgyűlés, Karácsony Gergely
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

 

Október utolsó szerdáján ismét összeül a Fővárosi Közgyűlés,

s az már most borítékolható, hogy törvénytelenül fog működni Budapest,

hiszen az előterjesztések között továbbra sincs olyan javaslat, amely az általános főpolgármester-helyettes jelölésére, megválasztására vonatkozna. Pedig erre jogszabály kötelezné a baloldali városvezetőt.

De mint azt a Podmaniczky Mozgalom hétfői háttérbeszélgetésén megtudtuk, egyeztetések sem voltak az elmúlt egy hónapban erről a frakciók között. Karácsony Gergely főpolgármester-helyettes jobbján továbbra is Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója fog ülni a Városháza dísztermében. A Gyurcsány–Bajnai-éra volt államtitkára hozzászólhat, véleményezhet, azonban nem szavazhat a grémiumban.

Ki lesz akkor Karácsony helyettese? Erről egykori kihívója, Vitézy Dávid képviselő, frakcióvezető azt mondta a Podmaniczky Mozgalom eseményén, hogy innentől Sára Botond főispánhoz került az erről szóló döntési jog. Részletesebben viszont nem ment bele az egyébként az alakuló ülés előtt bőségesen kitárgyalt lehetőségekbe.

Ezt is ajánljuk a témában

Fővárosi cégvezetők lesznek egyáltalán?

Ha már személyi kérdések, terítéken lesz a fővárosi cégek igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjainak kiválasztása, valamint három nagy vállalat, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) vezetőjének kérdése.

Az előbbiről szóló egyeztetések már idejekorán megbicsaklottak, hiszen sem a Fidesz-KDNP fővárosi képviselői, sem a TISZA Párt képviselői nem jelentek meg. Tehát, mint azt Vitézy Dávid jelezte,

ez ügyben semmilyen személyi javaslatnak sincs többsége, ezáltal, ha nincs döntés, mind az igazgatósági, mind a felügyelőbizottsági munkák a Fővárosi Közgyűlésre szállnak.

A három említett nagy fővárosi cégvezető kiválasztása azért lenne sürgető, mert az ő megbízásuk jár le leghamarabb – november 15-én. A kormánypártok nem szeretnék, ha a Gyurcsány–Bajnai-korszak emberei helyükön maradnának, a TISZA pedig – Vitézyvel egyetemben – Karácsony álláspályáztatását kritizálják.

Ezt is ajánljuk a témában

Hasonló problémák léphetnek fel a szervezési és működési szabályzat elfogadása terén, hiszen arról nem született döntés az alakuló ülésen. Ez egyébként szintén felveti a törvénytelen működés eshetőségét. Karácsony továbbra is szeretné megtartani két fontos döntési körét: két közgyűlés között szinte szabad keze van egyes kérdésekben; illetve a fővárosi cégvezetőkről szóló jogköre.

A Mandiner felvetette, épp a hétvégén lett nyilvános a balliberális főpolgármester tanácsadóinak neve, illetménye, mire Vitézy diplomatikusan úgy felelt, biztos, maga nem támaszkodna olyan emberekre, mint mondjuk Gál J. Zoltán.

Úgy tűnik viszont, a budapesti olimpiai játékok rendezése még nem kerül napirendre a közgyűlésen,

hiszen hétfő 4 óráig nem került fel erről szóló előterjesztés a Budapest.hu felületére.

Lakhatási válság kezelése terítékre kerül

Ami viszont a fentieken túl úgymond hevesebb szakpolitikai vitákat válthat ki, az például a lakhatási kérdés kezelése. A kormánypártok álláspontja szerint

a lakhatási válságot enyhíteni csak úgy lehet, ha az erre szánt források jó helyen vannak és hasznosan is költi el őket a főváros.

Most egy fővárosi pénzégetőben, a Lakásügynökségben landolnának ezek az uniós források – emlékeztetett Szentkirályi Alexandra, fővárosi frakcióvezető, hozzátéve, Karácsony lakásügynöksége csupán 8 lakást tudott kiadni miközben 140 ezer lakás van a budapesti albérletpiacon.

Szerintük a lakhatási válságon szolgálati lakások és új kollégiumi férőhelyek létesítésével, valamint a kerületi önkormányzatok tulajdonában lévő lakásállomány felújításával lehet enyhíteni. Ezért javasolják, hogy az uniós forrásokra a kerületek is pályázhassanak, hiszen a kerületeknél van az önkormányzati tulajdonú ingatlanok túlnyomó része, azokat felújítani ők tudják, ők is pályázhassanak hát a forrásokra.

A Podmaniczky Frakció ugyancsak kezdeményezik a Kelenföld melletti, Rimaszombati úti kollégium épület értékesítésének leállítását,

valamint egy új lakásépítési modellprogram bevezetését javasolják. Vitézy Dávidék olyan bérlakásprogramban gondolkodnak, amiben az ingatlanfejlesztői szektort érdekeltté teszik a megfizethető bérlakásállomány kialakításában.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ingatlanfejlesztő a telek vagy földhasználat jogáért, illetve a fejlesztést lehetővé tévő építési jogokért cserébe biztosítja, hogy az általa fejlesztett lakásállomány meghatározott százaléka felett a Fővárosi Önkormányzat bérlőkijelölési jogot szerezzen, egyben hosszú távra lakbértámogatási kötelezettséget vállaljon az általa kijelölt kedvezményes bérlők számára – akár szociális alapon, akár fiatalként, akár munkavállalóként szolgálati lakásként bérlik. A Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője úgyszintén hangsúlyozta: a Karácsony-féle lakásügynökség jelenlegi működése hibás koncepción alapul.

További javaslatok az október 30-i Fővárosi Közgyűlésre

 

  • A forgalmasabb köztéri kukák mellé olcsó és egyszerű palacktartók elhelyezését javasolja Vitézy Dávid, hogy a kidobásra ítélt, de visszaváltható palackok ne a kukákban végezzék. Így nem csak a kukákban turkálással, a szemét szétszórásával gyűjthetik össze ezeket a palackokat azok, akik olyan élethelyzetben vannak, hogy így tesznek szert jövedelemre. Ezáltal a szabálysértési bírság veszélye is elkerülhető az érintettek számára – érvelt.
  • Ehhez kapcsolódóan a Podmaniczky Mozgalom 24 órás RePontok telepítése erre alkalmas közterületeken, ugyanis a fővárosban keletkező visszaváltható palackok zökkenőmentes visszavételét a mai, kizárólag üzletek belterében nyitvatartási időben működő RePontok nem biztosítják.
  • A kormánypártok a Fővárosi Közgyűlés elé viszik, hogy a törvényt és a magyar szabadság forradalmát is sértő Horn Gyula sétányt nevezzék át Pesti srácok sétányra, mert álláspontjuk alapján a magyar szabadság és a pesti srácok ellen elkövetett, soha meg nem bánt bűnök alól senkit nem lehet felmenteni – Horn Gyulát sem.
  • Szentkirályi Alexandráék a fővárosi olimpiáról is véleményt nyilvánítottak a napokban. Mint írták, a főpolgármester elherdálta Budapest százmilliárdos megtakarítását, Karácsonyék saját bevallása szerint is üres a kassza. Így hiába szeretnének sokan egy budapesti olimpiát, amíg a liberális szivárványkoalíció nem állítja talpra a főváros költségvetését, addig nem lehet olimpiáról komolyan beszélni, jelezte a kormánypártok frakcióvezetője közösségi oldalán.
  • Vitézy Dávidék ez ügyben úgy nyilatkoztak, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság felkérte a Fővárosi Közgyűlés frakcióit és a főpolgármestert, hogy Budapest vegyen részt egy esetleges jövőbeni nyári olimpia megrendezéséről szóló előkészítő párbeszédben. A Podmaniczky Mozgalom fővárosi frakciója óvatosan és világos feltételekkel támogatja a kölcsönös tájékozódás megkezdését, így ha a Közgyűlés a folyamat megindítása mellett dönt, részt fognak venni ebben a közös gondolkodásban.
  • Vitézy Dávidék el szeretnék érni javaslatukkal, hogy a Természettudományi Múzeum fő kiállítóhelyét ne költöztesse a Kormány Debrecenbe; a Közlekedési Múzeum fő kiállítóhelyét ne költöztesse a Kormány egy Debrecen melletti kies autópálya-csomópontba; illetve a 7 éve bezárt Iparművészeti Múzeum felújítását végre kezdjék el, hiszen semmilyen munka nem zajlik az épületen évek óta, hívták fel a figyelmet.
  • Végül, de nem utolsó sorban a Podmaniczky Mozgalom el szeretné érni, hogy a közgyűlés elvi éllel mondja ki: egyetért azzal, hogy a Liszt Ferenc Repülőtér kötöttpályás kapcsolatának kiépítése elsődleges fontosságú, prioritásban megelőzi a közúti kapcsolatok fejlesztését. A vasúti fejlesztést pedig a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiában lefektetett módon, az országos vasúti hálózatba integrálva, a Kőbánya-Kispest és Monor között megtervezett és engedélyekkel bíró 100d vasútvonali nyomvonalon szükséges megvalósítani, ezzel bekötve a repülőteret az országos és a regionális vasúti közlekedésbe.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000128
2024. október 28. 20:57
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­­k­­­e­­­l­­d­­ ­a­­ ­­­s­z­­e­­­x­­i­ ­­p­­­u­­n­­­c­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
atti64
2024. október 28. 20:55
BAROMARCU.
nemugatolmerkapol
2024. október 28. 20:24
Ezt a várost ideje tényleg elkezdeni büntetni. Nem Karácsonyt, nem az ellenzéket, Budapestet. Hihetetlen, mennyi kárt okozott már Magyarországnak.
Takagi
2024. október 28. 20:09
Direkt káosz, hogy legyen miről rinyálni. Amúgy szakmaiatlanság mint eddig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!