Így lehet olcsóbb egy lakás: szakértő nyilatkozott

2024. október 15. 14:43

Számos takarékossági lépéssel a jelenlegi átlagáraknál 20-25 százalékkal olcsóbb, maximum 1,2 millió forintos négyzetméterenkénti áron ki lehet hozni az átlagosnál egyszerűbb új építésű lakásokat.

2024. október 15. 14:43

Nyitókép: Allan Baxter / Getty images

A megfizethető lakás és a lakhatás megteremtése a kormány új gazdaságpolitikájának egyik sarkalatos eleme lesz, ezért a Világgazdaság utánajárt annak, hogyan lehet praktikusan olcsóbb egy lakóház megépítése, illetve melyek a legfőbb költségcsökkentő, illetve -növelő tényezők.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap szerint jelenleg másfél millió forint a budapesti új építésű lakások négyzetméterenkénti átlagára, ami a leendő vevők többsége számára már túl drágának számít. De ezek után joggal vetődik fel a kérdés, hogyan tehető olcsóbbá a lakásépítés.

A lakásáfa csökkentése már megtörtént: 27 helyett 5 százalék értékesítési áfa terheli az ingatlanokat, 

a rozsdaövezetekben, az egykori iparterületek, barna zónák helyén még ezt is visszaigényelhetik a vevők. Az áfa azonban nem építési, hanem értékesítési költségtétel, amit a vevő az államnak fizet, nem a kivitelezőnek, ingatlanfejlesztőnek.

A Világgazdaság megkérdezte a több mint négyezer lakást már felhúzó, jelenleg 750 budapesti lakás építését végző Metrodom cégcsoport műszaki igazgatóját, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnökét, Kiss Gábort, hogy melyek a főbb értékmódosító tényezők.

Ezt is ajánljuk a témában

Akkor lehet olcsóbb a lakás:
•    ha a telek kedvező árú, vagy akár térítésmentesen jut hozzá a fejlesztő, például önkormányzattól vagy állami cégtől vásárolja: a telekár ugyanis önmagában a költségek 15 százalékát jelenti;
•    ha a közművesítettség – tehát a pluszközmű-kapacitás kiépítése – nem piaci áron, hanem kedvezőbben történik, például állami program keretében;
•    a műszaki tartalomban jelentős szorzó, hogy mit terveznek az épületbe, ami ha nem prémium-, hanem standard termék, akkor a költséghatékonyabb előregyártott elemek használata kerül előtérbe;
•    a jól használható, de méretében kompakt kialakítás, ugyanakkor az új építészeti előírásokra, a Tékában szereplő megnövelt minimum-szobaméretekre, nagyobb belmagasságra figyelemmel kell lenni;
•    ha az előírt parkolószám érdemi csökkentésére van lehetőség;
•    ha kedvező kamatozású a projekthitel;
•    ha a mennyiségi hatás érvényesülhet, mert egy 20 lakásos és egy 200 lakásos projektben az egy lakásra jutó költség a volumenhatással mérséklődik;
•    ha a lakóépület homlokzata egyszerű megjelenésű, olcsó dizájnelemekkel megoldott;
•    ha nincs vagy nagyon olcsó konyhabútorral készül el az új lakás.

A szakember hangsúlyozta, a műszaki tartalmat, az energetikai befektetést fontos magas költségszinten tartani, hogy a következő 50-100 évben alacsony üzemeltetésű lakóépületekkel gyarapodjon a hazai lakásállomány.

Ha a felsorolt jelentős változások együttesen érvényesíthetők, akkor 

a jelenlegi átlagáraknál 20-25 százalékkal olcsóbb, maximum 1,2 millió forintos négyzetméterenkénti áron 

ki lehet hozni az átlagosnál egyszerűbb új építésű lakásokat.

A mostani lakásárak költségoldalon indokolhatók, ezeket már nem lehet olcsóbban megépíteni, mint amennyiért most kínálják. Az ingatlanfejlesztők 10-15 százalékos profittartalommal számolnak, ha ez nincs meg, nem indítják el a befektetést. 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000113
2024. október 15. 16:41
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­­é­­k­e­­l­­d­ ­­a­­ ­s­­­z­e­­­x­­­i­­ ­­­p­­u­­­n­­­c­­­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
gebsi1
2024. október 15. 15:57
"A szakember hangsúlyozta, a műszaki tartalmat, az energetikai befektetést fontos magas költségszinten tartani, hogy a következő 50-100 évben alacsony üzemeltetésű lakóépületekkel gyarapodjon a hazai lakásállomány." Valaki elmagyarázná hogy ez mi akar lenni? Számomra értelmezhetetlen. (a műszaki tartalmat és az energetikai "befektetést" miért kell drágán elkészíteni?)
gebsi1
2024. október 15. 15:54
"Az ingatlanfejlesztők 10-15 százalékos profittartalommal számolnak, ha ez nincs meg, nem indítják el a befektetést. " Tehát egy átlagos családi ház építésekor 10-15 milliós haszon kell, mert csak........kell na..... Elmentek ti a jó k anyátokba. Normális kormány kell és lakásépítő program non profit, állami tulajdonú cégekkel.
Reszelő Aladár
2024. október 15. 15:54
Ha a piacot beengedjük egy fejlesztésbe, akkor a fentiek félig meg fognak valósulni. Az építtető megspórolja a fenti költségeket, bevalottan szarabb minőséget ad, de természetesen továbbra is prémium áron. Ha pedig a végén piaci ár alatt akarják kiadni, akkor valakinek fizetni kell a kompenzációt. Ami az adófizető lesz. Vagyis az, aki a saját ingatlanában lakik, maga fizeti minden költségét az fizessen másoknak, hogy olcsóbban lakhassanak. Ez csak nekem visszás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!