Ha ez sikerül, az hosszú távon meghatározhatja Magyarország helyét a globális tudományos közösségben

2024. október 06. 11:18

A hosszú távú finanszírozás és a megfelelő kormányzati együttműködés biztosítaná, hogy a HUN-REN az ország versenyképességének meghatározó tényezője legyen.

2024. október 06. 11:18
null
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: HUN-REN

 

A Magyar Kutatási Hálózat új jövőképe alapján – a világ legjobb kutatóhálózatainak mintájára –agilis, együttműködő, nemzetközileg elismert és versenyképes kutatóintézet-hálózattá kíván válni annak érdekében, hogy meghatározó szerepet játszhasson az ország versenyképességének erősítésében és hazánk innovációs stratégiájának megvalósításában.  

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózatot 2019-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a magyar tudományos élet egyik alappillérét képezze, és független kutatóhálózatként működjön. Tizenegy kutatóközpontot, hét kutatóintézetet és 116 kutatócsoportot foglal magába, melyek különböző tudományterületeken – a természettudományoktól a társadalomtudományokig – végeznek kutatásokat támogatva a teljes értékláncot. A HUN-REN célja, hogy a kutatói szabadság megőrzésével, az állami finanszírozás mellett hatékonyabbá és eredményesebbé tegye a kutatásokat. Emellett támogatja a kutatási eredmények gyakorlati hasznosítását, elősegítve a magyar gazdaság versenyképességét, valamint nemzetközi kutatási és innovációs együttműködéseket.

Erről szól a HUN-REN rangos nemzetközi és magyar kutatókból álló Tanácsadó Testületének pénteki – Gulyás Balázs elnöknek címzett – levele, amely 

kiemeli, hogy a kutatóhálózatban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében új szervezeti struktúrára és folyamatokra, több éves finanszírozási szerződésre és megfelelő pénzügyi háttérre van szükség, hiszen így tud az ország „tudásmotorjává” válni és támogatni hazánk technológiai, gazdasági és társadalmi céljainak elérését. 

Az elmúlt 9 hónapban lezajlott nemzetközi átvilágítás, önértékelés, valamint a belső munkacsoportok helyzetfeltárása és javaslatai alapján a HUN-REN Irányító Testülete felhatalmazta Gulyás Balázs elnököt, hogy Jakab Roland vezérigazgatóval és Szabó Gábor professzorral közösen kezdeményezzenek tárgyalásokat a kormányzattal a fenti célok elérése érdekében.

Ezt is ajánljuk a témában

A tudományos kutatás és innováció kulcsszerepet játszik minden modern társadalom és gazdaság sikerességében. Magyarország számára is egyre világosabbá válik, hogy a hosszú távú fejlődés érdekében elengedhetetlen a kutatási és fejlesztési kapacitások megerősítése és az innovációs készségek fejlesztése. Ebben a törekvésben a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat is kulcsfontosságú szerepet tölthet be, ahogy arra az elmúlt 9 hónapban – a HUN-REN 75 éves fennállása alatt első alkalommal, rangos nemzetközi kutatók bevonásával – lezajlott nemzetközi átvilágítás is rámutatott.

A Nemzetközi Tanácsadó Testület, amely vezető nemzetközi és hazai tudósokból és kutatási szakértőkből áll, a napokban levelet intézett Gulyás Balázshoz, a HUN-REN elnökéhez, amelyben méltatták a kutatási hálózat által az elmúlt időszakban elvégzett tényfeltáró munkát és az alapján a fejlődés irányába tett lépéseket. A Testület kiemelte, hogy az elmúlt 

egy évben a HUN-REN jelentős fejlődést mutatott, különösen a kutatási kiválóság és az együttműködések terén. 

Rámutatnak, hogy a HUN-REN kiváló alapokkal és képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy érdemben hozzájáruljon a gazdaság és az innováció fejlesztéséhez, valamint a magyar közösség előtt álló kihívások megoldásához.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ország és a világ előtt álló kihívások egyre összetettebbek, és megoldásukhoz korszerű, rugalmas és hatékony kutatási struktúrákra van szükség. 

A HUN-REN ezért egy olyan átfogó átalakulás küszöbén áll, amely nemcsak Magyarország, hanem a nemzetközi kutatási közösség számára is új lehetőségeket teremt.

A Tanácsadó Testület egyértelműen rámutatott arra, hogy a HUN-REN-nek a magyar és a nemzetközi közösség legfontosabb kihívásaira szükséges fókuszálnia, hiszen így tud az ország „tudásmotorjává” válni és támogatni hazánk technológiai, gazdasági és társadalmi céljainak elérését.

A Testület kiemeli, hogy a világban a versenyképes kutatóintézet-hálózatok meghatározó szerepet játszanak az adott ország nemzetközi versenyképességében, és szoros együttműködésben dolgoznak a kormányzattal az ország tudományos és technológiai stratégiájának támogatásában. Finanszírozásuk és tervezésük több évre szól, a tudományos függetlenség megőrzése mellett. A tudományos egységek végzik a szükséges kutatásokat, amelyekre a kutatóintézet-hálózat megbízást kap. 

A Nemzetközi Tanácsadó Testület rámutatott arra, hogy a HUN-REN sokat tanulhat a legversenyképesebb nemzetközi kutatóhálózatoktól, és alkalmazhatja azok legjobb gyakorlatait a saját működési modelljében. Az európai és nemzetközi szinten elismert tudományos szervezetek módszerei inspirációt nyújthatnak, hogy a HUN-REN egy igazán vállalkozó szellemű, együttműködő és globálisan versenyképes szervezetté váljon.

Ez a cél azonban csak akkor érhető el, ha a HUN-REN megfelelő kormányzati támogatást kap a megújulás során.

Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a szeptember 25-én tartott HUN-REN workshopon megerősítette, hogy a kormányzat is elkötelezett amellett, hogy „a kiváló magyar kutatók, a kiváló magyar kutatási hálózat ereje még tovább növekedjen”, és nyitott a tárgyalásra a szervezet vezetésével a HUN-REN által megfogalmazott javaslatok megvalósításáról.

Ezt is ajánljuk a témában

A HUN-REN számára a kormányzati egyeztetések elindítása fontos mérföldkő a szervezet jövőjének formálásában. A HUN-REN Irányító Testülete (IT) október 4-i ülésén 

felhatalmazást adott az IT háromtagú delegációjának, amely Gulyás Balázs elnökből, Jakab Roland vezérigazgatóból és Szabó Gábor professzorból áll, hogy teljes jogkörben képviselje a HUN-REN érdekeit ezeken a tárgyalásokon. 

A cél egy olyan új működési környezet kialakítása, amely biztosítja a kutatási hálózat hosszú távú versenyképességét, hatékonyságát és rugalmasságát.

A HUN-REN átalakulása azért is különösen fontos, mert Magyarország számára kiemelkedő jelentőségű, hogy versenyképes maradjon a globális tudományos és technológiai versenyben. A kutatási hálózatnak nemcsak az ország gazdasági és technológiai céljait kell támogatnia, hanem képesnek kell lennie arra is, hogy válaszokat találjon a globális kihívásokra, legyen szó klímaváltozásról, energetikai kérdésekről vagy technológiai újításokról.

Az Irányító Testület azzal bízta meg a tárgyalódelegációt, hogy a kormányzati tárgyalások előrehaladásáról és az elért eredményekről folyamatosan tájékoztassák az Irányító Testületet, valamint a kutatóhálózat belső közvéleményét. A HUN-REN szervezeti megújulása nemcsak a magyar tudományos élet jövőjét formálja, hanem hosszú távon meghatározhatja, hogy Magyarország milyen szerepet tölt be a nemzetközi tudományos és technológiai színtéren.

Az elkövetkező hónapok tehát meghatározók lesznek a HUN-REN számára. A kormányzati tárgyalások sikere, valamint a kutatási hálózat átalakítására vonatkozó tervek megvalósítása 

hosszú távon meghatározhatja Magyarország helyét a globális tudományos közösségben. 

A HUN-REN előtt álló kihívások és lehetőségek tükrében egyértelművé válik, hogy a magyar kutatási hálózat jövője nemcsak Magyarország, hanem az egész világ számára fontos.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000104
2024. október 06. 11:23
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­­k­e­­l­­­d­­ ­a­­­ ­­­s­z­e­x­i­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­i­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!