Horn Gábor szerint is balul sült el Magyar Péter hitleres idézete

2024. október 06. 15:26

Az Index Ember Zoltán Leventét, az Iránytű Intézet ügyvezetőjét és elemzőjét, valamint Horn Gábort, a Republikon Intézet vezetőjét kérdezte a meghökkentő idézetről.

2024. október 06. 15:26
null

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Mint ahogyan a Mandineren is beszámoltunk szombaton az MTVA székháza elé szervezett tüntetést a Tisza Párt. A Tisza Párt elnöke elmondta, hogy szeretné a közszolgálati csatornán élőben felolvasni a 16 pontos követelését. Az épületbe ugyan bejutott, de az épületben azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs joga belépni a székházba, az MTVA viszont beszámol az eseményről.

Ezt is ajánljuk a témában

 A tüntetésnek több érdekes aspektusa is volt, az Index megkérdezte Ember Zoltán Leventét, az Iránytű Intézet ügyvezetőjét és elemzőjét, valamint Horn Gábort, a Republikon Intézet vezetőjét.

Az Iránytű Intézet elemzője elmondta, hogy ha megvizsgáljuk a teljes tüntetést, akkor azt látjuk, hogy jobban hasonlított a mostani tüntetés a korábbi ellenzéki megmozdulásokra, mint az eddigi Magyar Péter-féle rendezvényekre.

Horn Gábor kifejtette, hogy ő is hasonlóan érezte, de ennek lehet részben az is az oka, hogy október elején vagyunk, rossz az idő, és nem a belvárosban, hanem a környezetet illetően inkább ipari, kereskedelmi telepek mellett kellett tüntetni.

„Magyar Péterék is beleesnek abba a hibába, hogy a rendezvény túl hosszú, nem tudják abbahagyni. Ez is egy több mint kétórás tünti volt. Valahogy az ellenzéki oldalon lévő politikai szereplők nem tudják elfogadni, hogy elég lenne negyvenperces beszéd. Ebben én is látok egyfajta beleszürkülést a hagyományos ellenzéki akciókba, de még ezzel együtt is jóval sikeresebb, mint mások”– mondta el a Republikon vezetője.

Magyar Péter beszédét egy idézettel kezdte: „ismételj el egy hazugságot sokszor, és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság”.  Magyar szerint ez Adolf Hitler tanácsa a Fidesz propagandájának, amit megfogadtak a kormánypártnál. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Én mindig tartózkodom attól, hogy Orbánékat lefasisztázzák, mert az gondolom, hogy Orbán Viktor és környezete nem fasiszta és nem is náci gondolatokat képvisel. Az idézet mondanivalója a helyén volt, de én nem biztos, hogy egy Hitler-idézettel kezdenék, mert hiteltelenít, hiszen nem csak én gondolom azt, hogy a kormány hitleri szinten lenne”– mondta el Horn Gábor hangsúlyozta, hogy tisztában van azzal, hogy vannak olyan szélsőségesek, akik nem értenek vele egyet, de ők kisebbséget képeznek az ellenzéken belül.  A Republikon vezetője szerint kontraproduktív volt ez az idézet, de legalábbis biztos nem adott hozzá a beszédhez, ő inkább keresett volna egy hasonló tartalmú, de más személytől származó mondatot.

Ezt egy túlzó indításnak gondolom, mert ez azért nem a hitleri világ”

– tette hozzá Horn Gábor.

Az Iránytű Intézet elemzője úgy véli, hogy beszédeket általában érdemes egy erős felütéssel kezdeni, ezt a feladatot pedig a Tisza elnöke teljesítette ezzel az idézettel. Azt azonban, hogy a mostani jó vagy rossz választás volt a részéről, csak az idő fogja eldönteni.
 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. október 06. 17:21
Német történelmi nyelvlecke: Horn = szarv, Ahorn (a Horn) = juharfa. Ezek a németek is ám ..... A középkorban Németországban a zsidóknak kötelezö volt német családneveket választaniuk. Minél szebb nevet választottak (Goldberger, Rosental stb.) annál drágább volt a név. Ezt csak a gazdagok tehtték meg. Sokan voltak, akik semmilyen nevet sem tudtak megfizetni, ezek automatikusan egy ronda, akár trágár nevet kaptak. A zsidók szekírozása nem Hitlerrel kezdödött, hanem sokkal korábban, söt nem is Németországban, hanem Spanyolországban. Hitlernek "volt mire építenie", a német népléleknek nem voltak komoly kifogásai a zsidók üldözése ellen. A felsöbbrendüség érzése még mindig megvan a német társadalomban, de ez a sorozatos megalázások és a migráció folytán joggal halványodik. Ez komoly identitásproblémákat okoz a németeknél. A nemzeti identitás fontos dolog, az adja azt a plusz energiát, ami egy embertömegböl összefogott, egyirányba húzó igazi nemzetet csinál.
Ekrü
2024. október 06. 17:16
Gonella 2024. október 06. 17:13 Horn Gábor és az Iránytű is balliberális. Továbbá a Telex sem volt elragadtatva a tüncikétől. Igen, szerintem is, Magyar Péterre megadták a kilövési engedélyt...
sexykitty-5000104
2024. október 06. 17:16
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­­k­­e­­­l­­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­­z­e­x­­i­ ­p­u­­n­c­­­i­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Gonella
2024. október 06. 17:13
horn elvtitől is megjött az engedély, hogy azt gondoljuk a kanos delfinről, amit gondoltunk eddig is! jujj de örülök!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!