Gyurcsány húsz éve

2024. október 15. 13:15

Gyurcsány Ferenc kormányzása idején Magyarországon demokrácia volt.

2024. október 15. 13:15
Gréczy Zsolt
Gréczy Zsolt
Népszava

Nyitókép: Mátrai Dávid / Mandiner

Gyurcsány Ferenc nem puccsolta meg Medgyessy Pétert. A még hivatalban levő miniszterelnök 15 százalékos Fidesz-előnyt halmozott fel. Ekkor jött a végzetes hiba. Azt mondta, »az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel«, ez indította el a bukást. A liberális párt, de az MSZP is megvonta tőle a bizalmat. Az SZDSZ-nek egy ilyen mondat után más lehetősége nem maradt: vagy kilépnek a koalícióból, vagy megbeszélik a szocialistákkal, hogy új embert keresnek a kormány élére. Amikor az SZDSZ előállt, hogy valamit csinálni kell Medgyessyvel, az MSZP egy percig sem védte őt.

Az MSZP elnöksége nem Gyurcsány Ferencet, hanem Kiss Pétert támogatta. A párt kongresszusa azonban – szembe menve az elnökség döntésével – kétharmaddal Gyurcsány Ferencet javasolta kormányfőnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem volt tehát puccs. Medgyessy önmagát buktatta meg. Az MSZP és az SZDSZ együtt döntött úgy, hogy Medgyessy mondata után a kormányfő már nem tartható. Medgyessy Péter a lemondást azzal indokolta, hogy mérlegeli a politikusok nyomását, az egyszerű emberek véleménynyilvánítását, és hogy ne a puccsisták diktáljanak. (Gyurcsány Ferenc nevét meg sem említette, és többes számot használt.)

Gyurcsány pedig – dacolva saját pártja vezetésével – jó ütemérzékkel lépett. Megjelenésével új irányt kapott nemcsak az MSZP-SZDSZ koalíció, hanem a teljes magyar politika.Megjelent valaki, akit személyisége, képességei arra predesztinálnak, hogy Orbán ellensúlya legyen. Mindez a 100 lépés programmal kiegészülve új lendületet adott az erőteljes vereségre álló balliberális koalíciónak. Orbán hatalmas előnye fogyni kezdett. A teljes reménytelenségből nyílttá vált a verseny. Orbán azzal szembesült, hogy a Fekete Doboznak mondott 1989-es jóslata pontos volt: a túloldalon az a Gyurcsány nevű az egyetlen, aki próbára teszi az embert.A 2006-os kampányban a magyar baloldal utoljára emelte fel a fejét. Az ország azt énekelte: Igen, igen, gyere bátran, Magyarország! Büszke érzés volt baloldalinak lenni, és a liberális világ sem korábbi fideszesekben kereste a demokrácia, a szabadság, az európai Magyar Köztársaság képviseletét. A mára legendássá lett tévévitában pedig nagyon megverte Orbán Viktort. Gyurcsány Ferenc volt az első magyar miniszterelnök a rendszerváltás után, aki hatalomból választást tudott nyerni, és ehhez még a választójogi törvényt sem kellett módosítani. És ő az utolsó aktív politikus, aki legyőzte Orbánt. Azóta kispályás futballcsapatnyi politikus indult ellene országgyűlési választáson – sikertelenül. Ráadásul 2014 óta nem szabad és nem demokratikus választásokon zajlik a próbálkozás.

Gyurcsány Ferenc kormányzása idején Magyarországon demokrácia volt. Nem ültettek pártkatonákat független intézmények élére, az ellenzék jogai csorbítatlanok voltak az országgyűlésben, szerepeltek az akkor még valóban közszolgálati médiában. Családtagjai, barátai (ha lett volna közöttük gázszerelő, az sem), nem is indulhattak volna uniós pályázaton, nemhogy milliárdossá váljanak. Fizetését jótékony célra adta az utolsó fillérig. Idejárt a világ összes vezetője (amerikai, francia, orosz elnök, német kancellár, spanyol király stb.). Magyarország megbecsült tagja volt a NATO-nak és az Európai Uniónak. Megnyíltak a határok a schengeni csatlakozással. Fel sem merült, hogy fejlesztési pénzt tartsanak vissza, hiszen Magyarországon nem lopták el.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lemez
2024. október 15. 15:10
Tudjuk ez volt az szdsz és a kommunisták demokráciája.Mindent eladni nyugatnak,minden szőlötőkét kivágni,gyárakat felrobbantani,ami maradt a nevetekre iratni.Tömegbe lövetni,ha nem tetszett. Ez a ti kommumista demokráciátok.
Ödenburger
2024. október 15. 15:07
Úgy tűnik, most hogy Gyurcsánynak megjelent a krimije, Gréczy is írt egy kis fikciós szösszenetet.
OneiroNauta
2024. október 15. 15:02
Gréczy-t van aki még komolyan veszi? :D
Simbaya
2024. október 15. 14:56
Gréczy megnyerte a pert, miszerint nem küldte el a képeket a telefonjáról, de a kérdés nyitva marad, van helye a közéletben egy olyan beteg embernek, aki maszturbálás közben fotózza magát??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!