Farkas Bertalant ma már egy hétre elzárná a TEK

2024. október 16. 22:15

Az Infotér Konferencián Farkas Bertalan és a két új űrhajós számos izgalmas kulisszatitkot elárult a Magyar Nemzetnek.

2024. október 16. 22:15

Nyitókép: MCC

2023-ban zajlott le a Hunor program űrhajósjelöltjeinek képzése, aminek köszönhetően Kapu Tibor asztronauta, és Houstonban Cserényi Gyula tartalék űrhajósjelölt folytatja a kiképzést, hogy az űrben hazánkat képviseljék. Az Infotér Konferencián zajlott le a Space&Defense nap, amikor Farkas Bertalannal együtt számos izgalmas kulisszatitkot elárultak a Magyar Nemzetnek.

Mivel Tibor és Gyula jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, onnan jelentkeztek be a beszélgetésre, amin kiderült, hogy a végeredményt egyenként, egy zárt szobában, borítékból tudták meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Farkas Bertalan egy legenda, aki közel fél évszázados élményei a frissen kiképzett űrhajósokhoz képest merőben eltérőek. „Mi mindannyian vadászpilóták voltunk – árulta el a lapnak az akkori jelentkezőkről az első magyar asztronauta –, így repülésből már nem kellett vizsgát tenni, ugyanakkor ma már szinte kegyetlennek tűnő terhelésnek voltunk kitéve, mindezt az otthontól távol, Csillagvárosban.”

Bercinek egy túlélési gyakorlaton is részt kellett vennie, ahol bedobták őket a tengerbe, ott pedig órákig kellett várniuk a mentőcsapatot.

Ezt is ajánljuk a témában

Persze Tiborék élményei is egészen elképesztőek az átlagember számára. Például az izolációs képzés egy olyan új magyar „találmány”, ami korábban, így Farkas Bertalan idejében sem szerepelt a felkészítési tervben. A kifejezés mögött egy olyan kemény feladat áll, aminél a Terrorelhárítási Központ és a Semmelweis Egyetem szakértői segítették a jelölteket: hat napon keresztül éltek egy viszonylag kis alapterületű konténerben, hogy az űrállomás körülményeit szimulálják.

És miközben Tiborék azt sem tudták, mikor engedik ki őket, szinte alig érintkezhettek a külvilággal, emellett limitált élelemmel, vízzel, valamint folyamatosan csökkenő alvásidővel léteztek bent. De helyzetük a felkészítést követően sem lett könnyebb, hiszen speciális, alacsony sótartalmú diétát folytatnak, valamint rengeteget gyakorolnak az űrállomás 5 perces szabálya miatt, amihez mindent 5 perc alatt végeznek el.

Tibor egy olyan legénységhez fog csatlakozni, amely meglehetősen sokszínű, amerikai, indiai és lengyel kollégákkal, akikkel közösen készülnek fel a 2025. áprilisi misszióra. Gyula így mesélt erről: „Minden napunkat együtt töltjük, ezért jó volt látni, mennyire motivált emberekről van szó. Nagyon jó a csapat dinamikája, és nagyon élvezem, hogy ennyire különbözőek vagyunk, szakmailag is egyébként.”

Az űrhajósok azért személyes tárgyakat is felvihetnek az űrállomásra. Farkas Bertalan erre így emlékezett vissza a saját idejéből: „volt nálam Unicum, fényképek, a tv maci és az akkor kétéves kislányom piros-fehér-zöld ruhás babája. Tizennyolc éves koráig én őriztem, akkor viszont átadtam neki, hogy most már ő vigyázzon rá, de úgy, hogy ebből a világon nincs még egy.”

De a jelen magyar űrhajósai is hasonló tárgyakat visznek magukkal. Fotókat, játékokat. Tibor azonban annak örül leginkább, hogy az űrállomáson már van gitár, mert már nagyon várja, hogy odafent zenélhessen. Ezek a használati tárgyak később megkapják az igazolást, hogy az űrben is jártak.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy Farkas Bertalan kifejezetten örül annak, hogy a fiatalok nem Berci bácsinak szólítják, hanem egyszerűen csak Bercinek. Mint elmondta a Magyar Nemzetnek: „szeretnék hozzátok fiatalodni, és megtanulni, amit az amerikai űrhajósok tanítanak nektek, mert nekem abban ötven éve még nem lehetett részem.” És hogy milyen jó tanácsokkal látná el fiatal kollégáit? Farkas Berci erre csak annyit felel: „azoknak, akik Amerikában vannak, egy dolgot kell szem előtt tartaniuk: egy nemzetet képviselnek, ebbe belebukni nem szabad. Sikeres visszatérést kívánok nekik!” 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. október 16. 22:49
Korabeli vicc: - Mi lett volna a neve az első magyar űrhajósnak, ha történetesen nő lett volna? - Farkatlan Berta… (Mára ezt már túlhaladtuk, a fejlett nyugaton akár Farkas Berta is lehetne).
kokrowatz-0
2024. október 16. 22:42 Szerkesztve
„azoknak, akik Amerikában vannak, egy dolgot kell szem előtt tartaniuk: egy nemzetet képviselnek, ebbe belebukni nem szabad. Sikeres visszatérést kívánok nekik!” farkas bertalan magyar légügyi attasé volt amerikában. 1997-ben ittas vezetés miatt ért véget a karrierje. persze ez önmagában nem gond, nekem is elvették egyszer a jogsimat hasonló okok miatt, de ilyen kijelentéseket a saját múltunk figyelembevételével tegyünk már...
sexykitty-5000115
2024. október 16. 22:20
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­é­­k­­­e­l­­­d­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­­e­­­x­i­­­ ­­p­­­u­­n­­c­i­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!