Ez a nemzeti konzultáció minden eddiginél különlegesebb lesz – íme a részletek!

2024. október 27. 10:27

.Hidvéghi Balázs bejelentette, a kormánynak nyomós oka van rá, hogy nem fog december 20-áig várni az első visszaérkezett borítékok kinyitásával.

2024. október 27. 10:27
null

Nyitókép: MTI/Kovács Attila 

A nemzeti konzultáció egy rendkívül fontos eszköz a kormány kezében arra, hogy egyetértési pontokat teremtsen a magyarokkal – mondta Hidvéghi Balázs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Jelezte: 

október 28-án kezdődik a kérdőívek kézbesítése és december 20-ig lehet visszaküldeni azokat.

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: Magyarország az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ahol sorskérdésekről, a jelent és a jövőt meghatározó kérdésekről megkérdezték az embereket, és figyelembe vették a véleményüket.

Hidvéghi Balázs bejelentette, a kormánynak nyomós oka van rá, hogy nem fog december 20-áig várni az első visszaérkezett borítékok kinyitásával, mert már zajlanak az egyeztetések ezekről a kérdésekről.

Gazdasági semlegesség kell az emelkedő bérekhez

A mostani nemzeti konzultáció egyes témáit említve, a minimálbér 400 ezer forintra emeléséről szólva kiemelte: folyamatos béremelkedési politikát tudtak megvalósítani, amelyet valamelyest megtört a Covid, a háború, a hibás szankciós politika, de meggyőződésük, hogy vissza lehet térni a gazdasági növekedésen alapuló béremelésekhez. 

Ezért van szükség a gazdasági semlegességre, hogy ne zárkózzunk el, ne zárják be mások előttünk a lehetőségét annak, hogy kereskedjünk és szabadon építsük a gazdasági kapcsolatokat

 – húzta alá. Rámutatott: a béremeléseknél lényeges, hogy a munkaadók és a munkavállalók megállapodásán alapuljon, a kormány közvetítő szerepet játszik.

Célokat tud kitűzni, és ha ezt támogatják a magyarok, akkor a gazdasági növekedés alapján 

néhány éven belül elérhető a 400 ezer forintos minimálbér, és az egymillió forintos átlagbér. 

A munkáshitelről azt gondolják: a pályakezdő fiatalokat érdemes kedvezményes hitelekkel segíteni, hogy el tudjanak indulni a munka világában. Ez is szerepel a kérdések között” – mondta.

A  kormány több módon is támogathatja a lakhatást

Arról, hogy a lakhatási támogatások között mi az új elem és mi változna, kifejtette: van egy lakhatási válság, ami elsősorban a fővárost sújtja. 

A budapesti vezetés az elmúlt években ezzel nem tudott mit kezdeni, épkézláb javaslatokat nem láttak a részükről most sem ebben az ügyben. A kormány kész a maga részéről hozzájárulni ahhoz, hogy a helyzet javuljon, nemcsak Budapesten, hanem vidéken is” – hangsúlyozta. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kifejtette: több javaslattal élnek, amelyekről megkérdezik az embereket. Ilyen, hogy a kormány adókedvezménnyel segítse-e azokat a cégeket, amelyek aztán hozzájárulnak a saját dolgozóik lakbéréhez és lakhatási költségeihez. Ide tartozik, hogy a SZÉP-kártya felhasználási területét bővítsék és ezentúl lakásfelújításra is fel lehessen használni. Támogassák azt, hogy a fiatalok könnyebben jussanak lakáshoz. Akik tanulnak, azoknál a kollégiumok építése lehet a lakhatást segítő megoldás, illetve dolgoznak azon, hogy egy kedvezményes, ötszázalékos kamatozású hitelt kaphassanak azok a fiatalok, akik az első lakásukat akarják megvenni.

Megjegyezte: 

megállapodásra van szükség a bankszektorral, hiszen a bankok adják a kölcsönt.

Megdupláznák a családtámogatást

A családtámogatásokról elmondta: megkérdezik az embereket egyrészt a családi adókedvezményről, ami a magyar adópolitikának, a családok támogatásának nagyon fontos eszköze évek óta és amelyeket Brüsszel támad és rá akarja bírni a magyar kormányt, hogy szüntesse meg. 

Aláhúzta: nem szeretnék megszüntetni, sőt azt gondolják, pont emelni kell ezeket, és ezért szeretnék megduplázni a gyerekek után járó adókedvezményt a következő években. Az idősekre is gondolnak, kikérik az emberek véleményét, szeretnék-e, hogy a 13. havi nyugdíj állandó elemévé váljon a nyugdíjjuttatásoknak. Rámutatott: az intézkedések fedezete egyrészt a költségvetésben van, másrészt a forrásokban, amelyekhez a magyar költségvetés hozzájut, és abban a növekedési potenciálban, amelyről beszélnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Marad a magyar migrációs politika

Hidvéghi Balázs beszélt arról is, hogy a migráció gyakorlatilag meghatározza az elmúlt közel tíz év európai történéseit. – Magyarország nagyon határozott, következetes és változatlan álláspontot foglal el a kezdetektől fogva: elutasítja a törvénysértő migrációt, bevándorlást az Európai Unió területére, és a maga részéről meg is akadályozta ezt – jelentette ki. 

Felidézte, kerítést építettek, megerősítették katonákkal, rendőrökkel a határ védelmét, és nem fogadják el azt a tovább élő és újra meg újra előkerülő brüsszeli törekvést, hogy Magyarországot rákényszerítsék az unióba illegálisan érkezett migránsok befogadására, arra, hogy „adjuk meg magunkat”. 

A migrációs politika miatt Magyarországra kirótt büntetésről azt mondta: szeretnék a magyarok álláspontját világosan látni. 

A mi álláspontunk szerint felháborító és elfogadhatatlan ez a büntetés. Fontos jelzés lesz az, ha a magyarok ebben egyetértenek, és a jövőbeni kormányzati döntésekre, lépésekre is meghatározó lesz 

– hangsúlyozta.

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Picnic Niki
2024. október 27. 13:26
Meghosszabbítják a visszaküldési időt Bicskéig. Akarom mondani, újévig
sexykitty-5000126
2024. október 27. 13:12
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­­k­e­l­­d­­­ ­­­a­­­ ­­s­­z­e­­­x­­i­ ­p­u­­­n­­c­­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
koronaszepe
2024. október 27. 13:11
Különlegesebb? Kisorsolnak egy Suzuki Swiftet a válaszolók között?
manitowoc
2024. október 27. 13:10
1.) HidiBazsi: "Magyarország az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ahol sorskérdésekről, a jelent és a jövőt meghatározó kérdésekről megkérdezték az embereket, és figyelembe vették a véleményüket." Ja. A "nemzeti konzultáció" különösen ögyes Fidesz-csinálmány. A "nemzeti konzultációk" eredményei ugyanis teljesen hiteltelenek: - a válaszok feldolgozása a nyilvánosság előtt ismeretlen rendszer szerint történik, - a feldolgozás ellenőrzésének hiányában a kormánynak nem tetsző válaszok érvénytelenné tehetők, - semmi sem akadályozza, hogy valaki papíron IS és online IS konzultáljon, - többszöri online (több eszközről, több e-mail címről) válaszadás is lehetséges. Mindezek biztosítják, hogy a kormány olyan eredményt közölhessen az emberekkel, amilyet csak akar. Persze, mindezt te is tudod, HidiBazsi... 2.) Mondd, HidiBazsi, a 2024-es olimpia rendezéséről - még a szándéknyilatkozat beadása ELŐTT! - MIÉRT NEM KÉRDEZTÉTEK MEG AZ EMBEREKET? Az olimpia nem volt fontos kérdés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!