Büszkék lehetünk: ismét dobogós lett Magyarország az uniós listán

2024. október 22. 19:50

Hazánk élen jár a zöldenergia felhasználásában.

2024. október 22. 19:50
null

Nyitókép: Getty Images

Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Málta után Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma az idei első kilenc hónapban – írja az Infostart.

Málta 83,2 százalékos mutatóval vívta ki újra az elsőséget, Magyarország ismét ezüstérmes a megelőző év azonos időszakához képest több mint másfélszeres gyarapodással, 55,6 százalékkal, míg Csehország szorosan mögötte, 55,3%-kal a harmadik helyen áll. 

Az Európai Unióban összességében 5,8%-os csökkenés figyelhető meg, de így is több mint 1 millió elektromos autót helyeztek forgalomba januártól szeptemberig.

Az ACEA adatai szerint szeptemberben 73,4%-kal nőtt a forgalomba helyezett elektromos autók száma Magyarországon, ami az európai élmezőnyhöz tartozik, és csak Csehország, Horvátország és Ciprus előzte meg. 

Míg augusztusban mindössze hét tagállam mutatott növekedést, szeptemberben már tizennyolc ország számolt be pozitív változásról, és az uniós átlag is közel 10%-kal emelkedett.

Magyarországon a nyár folyamán a tisztán elektromos hajtású járművek és a környezetbarát személyautók száma meghaladta a 60 ezret. Az Energiaügyi Minisztérium 2026-ra a jelenlegi szám megduplázására számít. Két külön program keretében összesen közel 60 milliárd forintot szánnak az elektromobilitás és a közúti közlekedés zöldítésének támogatására.

Ezt is ajánljuk a témában

Az e-autók piaca nem omlik össze, csak átmenetileg lassult

A kínai e-autókra kivetendő büntetővámok fenyegetése nem maradt reakció nélkül. Kína válasza elsősorban mezőgazdasági termékeket, például a sertéshúst, tejet és francia szeszes italokat érintheti. A Makronóm Intézet friss járműipari elemzése kapcsán beszélgettünk Santo Martinnal, a Makronóm Intézet vezető elemzőjével.

A cégek 30 milliárd forintos keretből igényelhetnek 2,8-4 millió forint vissza nem térítendő támogatást tisztán elektromos személyautók, kisteherautók vagy kisbuszok beszerzésére, és már több mint 60%-ára érkezett be igénylés. Eddig több mint háromezer pályázónak ítéltek meg közel 14 milliárd forint támogatást, és a többségükkel már szerződtek is. A program, amely a hagyományos hajtású járművek árelőnyét hivatott csökkenteni, jövő tavaszig elérhető a hazai vállalatok számára. 

November elején indul a vidéki elektromos töltőhálózat fejlesztésére irányuló 28 milliárd forintos program is, amely iránt már most nagy az érdeklődés.

A közlekedés, amely az egyik legnagyobb szennyező, 2022-ben 11%-kal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, megszakítva az előző évek folyamatos növekedését. A zöldenergia szélesebb körű alkalmazása a közlekedésben is hozzájárul a klímavédelmi célok eléréséhez, és a tisztább, csendesebb járművek megjelenése javítja az életminőséget is – írja a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

Kétirányú töltésre köteleznék az elektromos járműveket

Kaliforniában szeptember végén az elektromos ellátórendszert érintő két törvényt is jóváhagytak. Elsőként azt, amely az intelligens hálózatokat szabályozza, majd azt, amelyik a jövőben az elektromos járműveknek kétirányú töltést írhat elő. Mivel e jogszabályokhoz nincs szigorú határidő kötve, azok megvalósulása eltarthat egy ideig.

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2024. október 22. 21:16
Nem kell vele 1000+ kilométereket menni, meg tonnákat mozgatni. Az enyémet sem arra vettem. Ha nem egy Jacqes Fosch lett volna 24 ezer kilométerrel,( jóautókról vásárolva, a kínálat tetejéről) még a matek is kijön. Nem jött ki.
sexykitty-5000122
2024. október 22. 21:02
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­é­k­­­e­l­­­d­ ­a­­ ­­s­­­z­­­e­x­i­­­ ­­p­­u­n­c­i­­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
survivor
2024. október 22. 21:00
Zsolt75 Vegyél egy d-afrikai Ratelt...
survivor
2024. október 22. 20:59
Elektromos repcsi,100-200 utasra? Mondjuk 1000- 2000 km-re ? Mint egy SZU közepes régi gép ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!