Bán Mór új sorozatba kezdett – itt vannak Kinizsi fiai

2024. október 04. 12:04

A Hunyadi-könyvekből lassan elkészül a TV-re szánt sorozat, de a szerző attól még nem pihen, hiszen regénnyel és képregénnyel támad fel a hírhedt Fekete Sereg és annak elit alakulata.

2024. október 04. 12:04
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

Bán Mór: Falkenstein tornyai

Biztos mindenkinek megvolt már általános iskolában a kedvenc történelmi személyisége. A nyolcvanas években persze még kicsit másképpen mutattak az azóta átrendeződött szerepek, hiszen a rendszer kívánalmainak meg kellett felelni, ettől függetlenül azonban így is könnyen találtam magamnak olyat, aki valamiben előremutatónak tűnt. Az egyik ilyen személy lett Kossuth, de a legnagyobb kedvenc titulust mégis más szerezte meg.

Mivel a választható előadást és fogalmazást egyaránt Mátyásnak szenteltem, plusz büszkén lobogtattam a zsebpénzen vásárolt történelmi kötetet, ami életéről szólt, már talán egyértelmű, hogy ki mellett tettem le a voksom. Arról meg még nem is beszéltünk, hogy már alsó tagozatban is a fekete sereg katonájának öltöztem a farsangi mulatságra, apámmal és nagyszüleimmel kartonból elkészítve a páncélt, a hollós címert és pajzsot. Nem csoda hát, ha Bán Mór új kiadványaira is egyből rávetettem magam.

Falkenstein tornyai

Bán Mór kettő az egyben

Bán Jánost, az M5 csatorna igazgatóját talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen sci-fi és fantasy írásai mellett a Hunyadi-könyvsorozat is az ő nevéhez kötődik. Nem mellesleg a sci-fi és fantasy vonalat se degradáljuk fő műve mellett, elvégre generációm jelentős részének a Cherubion szerintem eleve komoly hívószó, és ha azt vesszük, hogy a szerző olyan illusztris társasághoz keveredett, melyen belül a Káosz, Skandar Graun vagy éppen Leon Silver neve is közismert, az inkább presztízs, mintsem szégyellnivaló.

Ezt is ajánljuk a témában

Nos, a Hitel Kiadó jelentette meg az említett úriember legfrissebb szerzeményét, azon belül is egyből kettőt. Merthogy a 360 oldalas A fekete sereg – Kinizsi fiai egy új regénysorozat első kötete, amihez előzményként egy több részes képregényt is tervezett az író, a 68 oldalas, keményfedeles Falkenstein tornyai pedig ennek az első darabja.

Ennek köszönhetően a kettő összetartozik, szereplőit és történetét tekintve kapcsolódnak egymáshoz – bár ettől függetlenül külön-külön is egyaránt élvezhetők és megérthetők.

A Kinizsi fiai bár Sárkán Ambrus, az egykori vitéz gyenge és esetlen fiával, Tomással indít és zárul, ezzel keretet adva a cselekménynek, maga a történet sokkal fontosabb történelmi pillanatokat elevenít fel. Merthogy ezúttal 1487-ben járunk, amikor is Bécsújhely ostroma kapja a reflektorfényt, mely már egy ideje állóháborúvá alakult át, azonban a helyszínre érkező, a korral és betegségeivel is harcot folytató Hunyadi Mátyás újabb lendületet ad a támadó oldalon állóknak.

Bán Mór Kinizsi fiai regénye

Nem mellesleg fontos feladattal látja el a fekete sereg különleges alakulatát, a Baphomet harci szekér legénységét, melynek még a létezése sem köztudott, hiszen a szedett-vedettnek tűnő csapat a legőrültebb küldetéseket hajtja végre. És bizony a képregény is ezt a témát vetíti előre, miközben a Baphomet-osztag készül Bécsújhely ostromához csatlakozni, előbb azonban Beatrix királynét kell elkísérniük. Útjukon azonban Falkenstein grófjának személyében szövetséges helyett árulót köszönthetnek.

A Fekete Sereg papíron is győztes?

Ezt is ajánljuk a témában

Kezdem először a képregényes előzménnyel, mert az a rövidebb és egyszerűbb történet. Már csak azért is, mert a fekete-fehér oldalakon, Fazekas Attila rajzaival megelevenedő küldetés inkább tényleg csak egy bevezetés a Baphomet-osztag életébe, tagjait bemutatva. Nehéz helyzetben vagyok egyébként, mert miközben sokakhoz hasonlóan én is a rajzoló munkásságán nőttem fel (ki ne olvasott volna anno Botondot vagy Star Warst), mára már kicsit kopottnak érzem az általa képviselt stílust és minőséget.

Az arcokban nincs elég egyéniség, a formában nincs elég részlet ahhoz, hogy a mai képregények mellett igazán kiemelkedő végeredménynek mondhassuk ezt a fajta megvalósítást.

Ezt is ajánljuk a témában

Emellett pedig kimondottan rosszul éltem meg Beatrix királyné bemutatását, aki lényegében fehérmájú ringyóként viselkedve vetné rá magát a különleges alakulat egyik katonájára. Emlékeim szerint ilyen részlettel, avagy a „first lady” ilyesfajta természetével korábban nem találkoztam, maximum pletykák merültek fel még ifjú, hazájában töltött éveiből, és utólag utánaolvasva sem találtam hasonló, ilyen feslettségre utaló információkat.

A harmadik, ami kicsit tompította lelkesedésemet, az a Baphomet-osztag elnevezése, hiszen maga Baphomet az okkultban az egység és egyensúly szimbóluma, de emellett a templomosok által az iszlámból átvett eszmék lényegében sátáni manifesztációja. Emiatt elsőre nehezen tudtam befogadni az ezzel járó elemeket, noha azért a regény stílusának és minőségének köszönhetően sikerült feledni kezdeti ellenérzéseimet.

Mert a Kinizsi fiai, ahogy Bán Mór korábbi regényei, ezúttal is olvasmányos, izgalmas és érdekes történelmi mű. Kiválóan érzékelteti és mutatja be az adott kort és annak nehézségeit, illetve azokat a harci jeleneteket és összecsapásokat, amiket kimondottan érzékletesen, dinamikusan és pontosan fest le. Persze nem kizárólag csatározást kapunk – eleve, a katarzissal és megnyugvással együtt komoly dráma a kitartó olvasó jussa, aki figyelmével végigkíséri a fő- és mellékszereplők sorsát.

Ilyesformán pedig a Fekete sereg-sorozat ismét izgalmasan és jól indít. Emiatt ha valaki érdeklődik a kor és a történelmi személyek / események iránt, az jó lóra tesz szert. Sőt, ha nem izgatják azok a kisebb negatívumok, amik engem megakasztottak, akár új kedvencre is lelhet.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 04. 14:21
Kinizsinek nem voltak fiai. Beatrix meg sokat tett Magyarországért. A Fekete Sereg parancsnoka nem Kinizsi, hanem Johann Haugwitz volt1487-ben. De egyikük sem volt ott Bécsújhely ostrománál. Szapolyai Imre volt ott. Úgyhogy ez valami zsidólabanc regény lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!