Ákos: Aki szerint az én sikerem a NER-nek köszönhető, az egyszerűen nem beszámítható

2024. október 22. 10:10

„Tőlem senki nem tud elvtelen dicséretet idézni politikai párt vagy politikus kapcsán” – mutatott rá az énekes-dalszerző.

2024. október 22. 10:10

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Ákosnak nemrég jelent meg a Metropolis című dupla stúdióalbuma, amely néhány nap alatt aranylemez lett. A lemezbemutató koncertet december 14-én tartják a Papp László Budapest Sportarénában. Az énekes-dalszerzőt a lemezről és annak fogadtatásáról is kérdezte az Index nagyinterjújában.

Arra a felvetésre, hogy ő a legmegosztóbb személyiség a műfajban, valamint arra, hogy talán ez a lemeze a legegyértelműbb állásfoglalás arról, hogy mit gondol a világról Ákos úgy reagált, hogy soha életében nem akart az lenni. „A Fazekas Mihály Gimnázium diákjaként azt tanultam, hogy a líra örök jelen idejű, egyes szám első személyű műfaj. 

A dalszövegben a szerző önmagáról beszél, megnyilvánul a világnak arról a szeletéről, amit a saját fejéből kinézve lát”

– jelentette ki.

„Gyerekkorom óta versmondó vagyok, szeretnék olyan igénnyel megszólalni, mint a költők, akik az életemre nagy hatással voltak. Ők nálam sokkal konkrétabban fejezték ki a véleményüket” – húzta alá Ákos. Valamivel később azt is kiemelve, hogy „a személyes állásfoglalás mindig »megosztó«, mert vagy egyetértenek vele, vagy nem”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ideológiavezérelten nem lehet érvényes dalt írni”

Ezt követte az a kérdés, hogy a művészt illető egyes kritikák betudhatóak-e annak, hogy Ákos a politikai térben jól elhelyezhető személyiség. Erre a művész azt válaszolta, hogy „azok, akik ezeket a hamis értelmezéseket sulykolják a közönségükbe, sokkal durvább politikai szerepet játszanak”.

Majd idéztek olyan véleményeket is, melyek szerint szerint olyan, mintha a lemezen „Mandiner-publicisztikák lennének megzenésítve”. Ákos erre azt felelte, hogy „aki pártpolitikát vizionál a dalaimba, az számomra vitaképtelen: vagy meg se hallgatta, vagy tele van előítélettel. 

Arról beszélek, amiről akarok, ebbe senki nem szólhat bele”.

Majd kicsit később visszakérdezett, hogy „a Rolling Stones megrendelésre aggódott, hogy csak egyetlen puskalövésnyire vagyunk a háborútól? Ne vicceljünk már. Ideológiavezérelten nem lehet érvényes dalt írni. Ezt csak szerelemből, meggyőződésből lehet csinálni”.

Ezt is ajánljuk a témában

Ákos a rengetegben

A Metropolis a végső kérdésekkel is foglalkozik. Rajcsányi Gellért írása Ákos új, dupla lemezéről.

„Ákos a saját jogán az, aki” 

Az Index munkatársa az interjú során azt is felidézte, hogy a lemezről szóló híradások alatti kommentekben nem feltétlenül a mondanivaló alapján „bélyegezték” meg az előadót. Az újságíró úgy összegezte a szóban forgó hozzászólásokat, hogy „Ákos a NER s*ggét nyalja, és öntik rá a közpénzt”.

Ákos ennél a pontnál leszögezte, „harminchat éve vagyok a pályán. A következő miniszterelnökök alatt töltöttem meg sportcsarnokokat: Antall József, Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon. Én játszottam a legtöbbször az egykori Budapest Sportcsarnokban, lassan már hazajárok koncertezni a Papp László Arénába. Ezek után nyugodtan kijelenthetjük, hogy 

aki szerint az én sikerem a NER-nek köszönhető, az egyszerűen nem beszámítható. 

Még az ártó szándékú »kritika« is eldadogja, hogy Ákos a saját jogán az, aki” – hangsúlyozta.

„Tőlem senki nem tud elvtelen dicséretet idézni politikai párt vagy politikus kapcsán, az biztos. A »politizáló zenész« bélyegét jól beazonosítható aktivisták ragasztották rám, pedig én soha nem tettem párt logóját a koncertplakátomra, mint balos pályatársaim közül többen” – hívta fel a figyelmet az énekes-zeneszerző.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2024. október 22. 11:53
A kezdeti sikereid nem. A régebbiek sem. Persze mára egy kicsit változott ez. Még azok is rajongóid, akiknek fogalmuk sincs a zenédről, de tudják hogy orbit híve vagy.
catalina11
2024. október 22. 11:39
nemugatolmerkapol 2024. október 22. 10:44 Magyarország az a művészileg kifordult hely, ahol mindig a normalitásnak kell magyarázkodnia a deviancia felé. Soha nem a nyíltan pártkatona SZDSZ-es Bródy Jánosnak, vagy az SZDSZ házizenekarának, a Padödőnek. Az Azahriah nevű szardarab genetikusan rasszistának nevezte a magyarokat, senki a fejét se kapta fel rá. Krúbi és Fluor Tomi pedig két orbánozó gecigránát munkásságukat tekintve." ez fizet...
catalina11
2024. október 22. 11:38
zabszem 2024. október 22. 11:26 Figyu majd, az eddig érdektelen Szász Júlia micsoda csodálatos színésznő lesz nemsokára... Csak hát el kell neki adni a lelkét érte és biza, azt a vállalat többé nem ereszti.... " így szokott lenni...
catalina11
2024. október 22. 11:37
rendesen görcsölt a firkász...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!