Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Mi nem oroszbarátok vagyunk, mi magyarbarátok vagyunk

2024. szeptember 04. 21:46

Magyarország olyan pozíciót képvisel, amely minden féllel képes szót érteni, és nem köteleződik el egyetlen globális tömb mellett sem – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

2024. szeptember 04. 21:46
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Az Index Frontvonal című műsorának rendkívüli adásában Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter osztotta meg gondolatait a szomszédban zajló háborúról, a haderőfejlesztésről és a globális tömbösödés hatásairól. Az adásban a miniszter Tarjányi Péter állandó szakértő mellett elemezte a jelenlegi geopolitikai helyzetet.

Szalay-Bobrovniczky kiemelte, hogy a békét, akárcsak a háborút, nem magától alakul ki, hanem azt „le kell gyártani”. Hozzátette, hogy Magyarország olyan pozíciót képvisel, amely minden féllel képes szót érteni, és nem köteleződik el egyetlen globális tömb mellett sem.

Bár Magyarország kulturálisan a Nyugathoz tartozik, és tagja az Európai Uniónak, valamint a NATO-nak, Szalay-Bobrovniczky szerint ezekben a szövetségi rendszerekben is elsősorban a magyar érdekeket kell képviselni, függetlenül attól, hogy ezért más tagállamok „oroszbarátnak nevezik. A miniszter egyértelműen kijelentette: 

„Mi nem oroszbarátok vagyunk, mi magyarbarátok vagyunk”.

A honvédelmi miniszter aggodalmát fejezte ki az Európai Unió védelmi minisztereinek fórumain tapasztalt hangulat miatt, ahol Josep Borell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerinte „háborús pszichózisba” sodorja a tagállamok képviselőit. Szalay-Bobrovniczky hangsúlyozta, hogy Magyarország békepárti álláspontja gyakran elszigetelt, ám fontos, hogy az ország kitartson az azonnali tűzszünet és tárgyalások szükségessége mellett.

A NATO-tagsággal kapcsolatos kérdésekre reagálva Szalay-Bobrovniczky kifejtette, hogy nem tart attól, hogy Magyarország kiszorulna a szövetségből, mivel a NATO-t komolyabb szervezetnek tartja, ahol mindenki látja, hogy Magyarország jó szövetséges. Hozzátette, hogy Magyarország már második éve teljesíti a 2 százalékos költési limitet, amelyet a tagállamoknak haderőfejlesztésre és védelmi kiadásokra kell fordítaniuk.

A közelgő amerikai elnökválasztás kapcsán Szalay-Bobrovniczky elmondta, hogy az Egyesült Államok gyakorlatilag két országra szakadt: van egy demokrata és egy republikánus Amerika. Magyarország számára Donald Trump elképzelései szimpatikusabbak, de ha az amerikai választók másképp döntenek, a magyar kormány a demokratákkal is képes lesz együttműködni.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 05. 19:07
Ti zsidócsicskak vagytok, bibri, habsburgimádó antimagyarok. A kurva anyàtokat!
Bell & Sebastian
2024. szeptember 05. 00:15
Miután kirúgták a "soviniszta" tábornokokat és az így NATO -kompatibilissé tett haderő élére egy outsider hímtagot tettek, nem könnyű ezt elhinni. Vajon milyen részfeladat juthatott nekünk a nagy közös békeharcban? Biztosítjuk a főerők átkelését a Dunán, ha már megajándékoztak bennünket egypár felvonulási célú híddal.
Takagi
2024. szeptember 04. 22:48
Nagyon helyes.
Náthás hal
2024. szeptember 04. 22:34 Szerkesztve
Nyilván a nagy magyarbarátság jegyében változott a Petőfi laktanya is mária teréziára. Egy igazi f@szkalap a faszi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!