Ősszel sem ürül ki a Balaton – mutatjuk, miért vonzó még a szezon után is a magyar tenger

2024. szeptember 03. 21:18

Ha a nyár közepére jellemző tömeg nem is várható, szakemberek szerint a szállodák, éttermek bizakodóak lehetnek a forgalmat illetően.

2024. szeptember 03. 21:18
null

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A cikk szerzője a Világgazdaság munkatársa.

 

A belföldi utazók jelentős része tervez hétvégi pihenést a Balatonnál a következő hetekre – derül ki a foglalási adatokból. Egyelőre marad a forró idő, így az aktív- és a gasztronómiai programok mellett még a pancsolás is beleférhet a turisztikai szakemberek szerint, akik erős hetekre számítanak a magyar tenger környékén.

Szeptember első hetében még tombol a hőség, ám a hétvégétől kellemesebb, de még bőven nyárias hőmérsékletekre vált az időjárás, amely az előrejelzések szerint a hó végéig biztosan kitart. 

A turizmusnak tehát kedvez az idő, úgy tűnik, kellemes őszi szezonnak néznek elébe a Balatonnál is. 

Ha a nyár közepére jellemző tömeg nem is várható, szakemberek szerint a szállodák, éttermek bizakodóak lehetnek a forgalmat illetően.

Ezt is ajánljuk a témában

Az őszi szezonban is vonzó a Balaton

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint nem kell attól tartani, hogy a Balaton kiürülne ősszel. Igaz már nem ugyanaz a vendégkör érkezik, mint a csúcsszezonban. A kisgyermekes szülők 91 százaléka szeptemberben már biztosan nem tér vissza hétköznapokon ide, akármilyen meleg is lesz   – derült ki szövetség korábbi kérdőíves felméréséből, amelyet a Balaton partján pihenő gyermekes családok körében végeztek. 

A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke úgy véli, 

az őszi időszakban inkább azok a turisták érkeznek, akik a nyári zsúfoltság után a nyugalomra és a csendes pihenésre vágynak.

Immár jópár éve – a „Négyévszakos Balaton” koncepció kidolgozása óta – ilyenkor, augusztus 20-a után az őszi szezonra készülnek a helyi szolgáltatók. Az időjárást illetően viszont még nem zárult le a szezon, igazi nyár tombol még ezekben a napokban is a Balatonnál. 

Ezért várhatóan a most következő hétvégék még nagyon erősek lesznek a tó környékén. 

Tulajdonképpen ugyanazt az élményt meg lehet élni, mint a főszezonban, ráadásul jóval kedvezőbb áron” 

– fogalmaz a turisztikai szövetség elnöke, aki kiemelte, hogy rengeteg fejlesztés történt az elmúlt évtizedben a Balaton környékén a szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket és rendezvényeket illetően is annak érdekében, hogy komplex programcsomag várja az ideérkezőket.

Ezt is ajánljuk a témában

Több mint ezer szolgáltató a főszezon után is nyitva tart

Tisztában vagyunk vele, hogy a vendégek többsége őszre nem tervez hosszabb nyaralást a Balatonnál, de a hétvégékre igazi nyári élményt ígért a tópart, az aktív- és gasztronómiai turisztikai programlehetőségekkel együtt” – véli Fekete Tamás. Mint mondja: készülőben van egy felmérés a helyi turisztikai szereplők, szállásadók, vendéglátók körében, amelyből már most is látszik, jóval több mint ezer szolgáltató tervezi, hogy az őszi szezonban sem zár be, hanem tél elejéig, sőt akár azt követően is, vagy akár egész évben nyitva tart. 

Ehhez szükségesek a programok és az aktív turisztikai lehetőségek, mint például a bakancsos és a kerékpáros turizmus.

Utóbbira, a szakember szerint különösen nagy az igény, nem véletlenül fejlődött hatalmasat az utóbbi években. Ennek köszönhetően a Balaton környékén 800 kilométer hosszan húzódnak kerékpáros útvonalak. Ezek nem csak a tópartot, de a beljebb található településeket is érintik, bemutatva azok épített és természeti értékeit és természetesen a környező turisztikai szolgáltatókat is.

Ezt is ajánljuk a témában

Balaton, a gasztronómia egyik fellegvára

Nem csupán az aktív turizmus vonzza ide a pihenni vágyókat: Fekete Tamás úgy fogalmazott, a Balaton már jó ideje a gasztronómia egyik fellegvárának számít, 

kiváló éttermei mellett nem utolsó sorban a hat, történelmi borvidékének köszönhetően. 

Ősszel több színes program kapcsolódik a szürethez, amely a különösen forró időjárás miatt idén még hamarabb megkezdődtek. 

Milyen programok várnak a következő hetekben?

A most következő hétvégén rendezik a Balaton Wine and Gourmet fesztivált Veszprémben. A minőségi ételeknek és italoknak szentelt fesztiválon a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, több mint 50 étterem és borászat mellett a korábbinál is gazdagabb programkínálat várja az idelátogatókat. Szeptember 6-8. között rendezik meg szintén, immár 60. alkalommal a badacsonyi szüreti fesztivált, amelynek fő attrakciója a hagyományos felvonulás. 

Szeptember 13-15. között folytatódik Siófok kulináris ízutazása, a GasztroFok. A tematikus hétvégére a vendéglátók különleges fogásokkal és kedvezményes ajánlatokkal készülnek. 

Szeptember 20-22. között rendezik a Tihanyi Szüreti Napokat, amelynek csúcspontja a vasárnapi lovas-huszáros felvonulás. 

Már októberben ugyan, de egy igazi különlegesség készül: hagyományteremtő céllal október második hétvégéjén elindul a badacsonyi Füge Feszt.

A foglalások is a Balaton népszerűségét mutatják

Van miért a Balatonra utazni ősszel, bőven akad élmény a fürdésen túl is – összegzik a turisztikai szakemberek, akik szerint ez egyre inkább beépül a köztudatba is. Ezt támasztják alá a foglalási adatok is. A Szallas.hu felhasználóinak többsége például tóparti úticélpontot választ az ősz első hónapjában, amelyek közül a legnépszerűbb a Balaton.

Szeptemberben, az eddigi  előfoglalások száma alapján a balatoni települések közül legtöbbek által választott:

  • Siófok
  • Balatonfüred
  • Hévíz
  • Keszthely
  • Balatonlelle
  • Balatonboglár
  • Tihany
  • Tapolca
  • Zamárdi
  • Veszprém

Szállástípusokat tekintve a vendégek többsége, mintegy 36 százaléka apartmanban, 33 százalékuk hotelben, a Balatonnál pihenők 18 százaléka pedig vendégházban száll meg.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. szeptember 03. 22:56
Mert rohadt jó idő van azért, hétvégén is megyünk!!!!:)))
herden100
2024. szeptember 03. 22:07
pin.it/17VOXPSZ2 pin.it/6fDDeu8i2 pin.it/jvc6zXZqs
Akitlosz
2024. szeptember 03. 21:57
Na bumm, akit nem augusztus 20-án rúgnak ki őt majd októberben.
hernadvolgyi-2
2024. szeptember 03. 21:46
A tőzsdén hogy áll a lángos ára? Gálvölgyi művész úr ki tudja fizetni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!