Balaton: meglepő veszélyre figyelmeztet a kutató

2024. augusztus 06. 20:11

Nem érdemes kockáztatni a balatoni kagylókkal.

2024. augusztus 06. 20:11

Nyitókép: Getty Images / belizar73

 

Nem érdemes a Balaton partján vagy vízében talált kagylókból ételt készíteni és elfogyasztani – hívta fel a figyelmet Balogh Csilla, a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

A HelloVidék portálnak adott interjújában elmondta, az utóbbi években számos invazív faj jelent meg (amuri kagyló, vándorkagyló, vagy a kínai kosárkagyló) az őshonos balatoni kagylók mellett. Ezek szelektív begyűjtése adott esetben hasznos is lehet, ezáltal nagyban segíthetjük az őshonos kagylókat, akár hozzájárulhatunk az élőhelyen való fennmaradásukhoz.

A begyűjtött kagylókat viszont nem tanácsolt megfőzni és elfogyasztani.

A kagylók ugyanis intenzív szűrő szervezetek, sokféle szennyezőt kiszűrnek a vízből, például vírusokat, baktériumokat, nehézfémeket és egyéb toxikus anyagokat. Ezeket képesek akár nagy koncentrációban is felhalmozni testükben (a lágyszövetben és héjban egyaránt). Esetenként parazitákat is hordozhatnak.

Így semmiképpen sem ajánlott azok elfogyasztása, ha valaki mégis leküzdhetetlen vágyat érez aziránt, hogy saját maga által gyűjtött kagylót fogyassza el, akkor mindenképpen győződjön meg róla, hogy a kagylót olyan területről gyűjtötte be, amely nem szennyezett.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. augusztus 07. 02:15
Miért kell mindent megzabálni?
EX_Terminator
2024. augusztus 06. 21:55
MI A ROHADT VÉRVÖRÖS RETKES FASZT KÉPZELTEK MAGATOK TI NYOMORULTAK??? ELMONDJAM HOGY MIT FOGOK TENNI VELETEKEK EZEKÉRT AZ UNDORÍTÓ MOCSKOS JÁTSZADOZÁSOKÉRT HA A KEZEIM KÖZÉ KERÜLTÖK TI FÉRGEK? BÁTRAN ELHIHETITEK HOGY NEM FOGJÁTOK TÚL ÉLNI!
véna
2024. augusztus 06. 21:12
Mondjon már valaki egyetlen egy magyar kagyló ételt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!