A Balaton-felvidék Magyarország legszebb tája – a legjobb arca a magyarságnak, hagyományainknak és ideáljainknak
Nincsen nyaram Balaton és felvidéke nélkül. Sokaknak nincs nyara nélkülük. Rajcsányi Gellért írása.
Nem érdemes kockáztatni a balatoni kagylókkal.
Nyitókép: Getty Images / belizar73
Nem érdemes a Balaton partján vagy vízében talált kagylókból ételt készíteni és elfogyasztani – hívta fel a figyelmet Balogh Csilla, a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.
A HelloVidék portálnak adott interjújában elmondta, az utóbbi években számos invazív faj jelent meg (amuri kagyló, vándorkagyló, vagy a kínai kosárkagyló) az őshonos balatoni kagylók mellett. Ezek szelektív begyűjtése adott esetben hasznos is lehet, ezáltal nagyban segíthetjük az őshonos kagylókat, akár hozzájárulhatunk az élőhelyen való fennmaradásukhoz.
A begyűjtött kagylókat viszont nem tanácsolt megfőzni és elfogyasztani.
A kagylók ugyanis intenzív szűrő szervezetek, sokféle szennyezőt kiszűrnek a vízből, például vírusokat, baktériumokat, nehézfémeket és egyéb toxikus anyagokat. Ezeket képesek akár nagy koncentrációban is felhalmozni testükben (a lágyszövetben és héjban egyaránt). Esetenként parazitákat is hordozhatnak.
Így semmiképpen sem ajánlott azok elfogyasztása, ha valaki mégis leküzdhetetlen vágyat érez aziránt, hogy saját maga által gyűjtött kagylót fogyassza el, akkor mindenképpen győződjön meg róla, hogy a kagylót olyan területről gyűjtötte be, amely nem szennyezett.
Ezt is ajánljuk a témában
Nincsen nyaram Balaton és felvidéke nélkül. Sokaknak nincs nyara nélkülük. Rajcsányi Gellért írása.
***