Komoly nemzetközi elismerés érte a Balaton-felvidéket!

2024. szeptember 01. 11:15

A világ legjelentősebb földtani örökségi helyszínei közé választották a Bakony-Balaton-felvidék tájképét.

2024. szeptember 01. 11:15

Nyitókép: Facebook (Káli-medence)

A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választotta a Bakony-Balaton-felvidék plio-pleisztocén kori freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét – közölte Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi szervezet korábban már közzétett egy listát a világ első száz földtani örökségi helyszíneiről, amelyet idén augusztusban az IUGS 37., Dél-Koreában rendezett Nemzetközi Földtani Kongresszusán további száz helyszínnel bővítettek. Ezen,

 a második százas listán szerepel a Veszprém vármegyei helyszín, egyedüli magyarországiként.

A nemzeti park közleményében rámutattak: a Bakony-Balaton-felvidék vulkanikus térségének különlegességét több tényező alkotja. A több mint ezer Celsius fokos kőzetolvadék a földkéreg repedésein keresztül a karbonátos kőzetekben és az üledékekben vízzel érintkezett, így a vulkáni aktivitás heves gőzrobbanásokkal (freatomagmás kitörésekkel) érte el a felszínt. A monogenetikusság pedig azt jelenti, hogy 

a vulkánok aktivitása egyszeri volt

 – jelezték.

A Tapolcai-medence vulkánjai a 4,5 és 3 millió évvel ezelőtti időszakban működtek, a pliocén-pleisztocén korban, majd 

az erózió jellegzetes vulkáni dombokat hozott létre, a tanúhegyeket

 – írták. Hangsúlyozták, hogy a tanúhegyek nem az egykori vulkáni felszínformákat, hanem azok gyakran gyökerükig lepusztult maradványait, roncsait jelenítik meg.

A Földön gyakoriak az ilyen, úgynevezett fordított domborzati viszonyok, de az egykor lávával feltöltött, szorosan egymás mellett elhelyezkedő freatomagmás 

vulkánokból álló hasonló felszínformák ritkák. 

Az IUGS ezt a különleges geomorfológiai értéket ismerte el – áll a közleményben.

(MTI)

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sróf
2024. szeptember 01. 14:34
"a Bakony-Balaton-felvidék plio-pleisztocén kori freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét" Ha valaki tudni akarja, hogy ez másodpercenként hány tonna kerozint jelent, annak meg kell várnia, amíg Zsupér kijön az elvonóról.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 01. 13:36
Feri szakdolgozata? :-D
Akitlosz
2024. szeptember 01. 13:20
"Komoly nemzetközi elismerés érte a Balaton-felvidéket! A világ legjelentősebb földtani örökségi helyszínei közé választották a Bakony-Balaton-felvidék tájképét." Valahogyan előre sejtettem, hogy nem német/kínai autógyár települ oda. A tájkép szép, csak megélhetés nincsen.
Ergit
2024. szeptember 01. 11:30
Érdekes, tetszik! (Mint volt tenger-t is díjazhatnák a Kárpát-medencét. Gondolom ez is ritkaság. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!