Megcáfolta a Világbank a „világhírű” magyar korrupció mítosztát, egy-két EU-s ország azonban nem fog örülni a számaiknak

2024. szeptember 12. 09:14

A magyar korrupció globális szinten nézve lényegében nulla, de még Európában is jónak számít – mutat rá a szakértő.

2024. szeptember 12. 09:14

Nyitókép: Shutterstock

A „világhírű” magyar korrupció egész egyszerűen nem létezik a Világbank statisztikái szerint – írja az MCC Gazdaságpolitikai műhelyének vezetője. Állításának alátámasztására Sebestyén Géza a Világbank adatvizualizációs oldaláról is bemutatott egy térképet, amelyen azt látni, hogy az egyes országokban a cégek mekkora aránya tapasztalt korrupciós jellegű kérést.

Ezt is ajánljuk a témában

A szakértő rámutat: „ez a szám 66 százalék körüli, azaz 3-ból 2 céget érint Jemenben. 50 százalék körüli, azaz minden második céget érint Afganisztánban, Angolában, Dél-Szudánban, Irakban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Libériai Köztársaságban. 33 százalék körüli, azaz minden harmadik céget érint Albániában, Csádban, Maliban, Marokkóban, Ukrajnában, Vietnámban. 25 százalék körüli, azaz minden negyedik céget érint Bangladesben, Indiában, Kambodzsában, Kamerunban, Mongóliában, Mozambikban, Nigériában, Oroszországban.”

Összevetésben a fent felsoroltakkal, 

a magyar mutató 1,2 százalék volt 2023-ban.

– mutat rá Sebestyén, hozzátéve, „még az EU-n belül is számos ország »büszkélkedhet« magasabb korrupcióval”.

Ilyenek például :

  • Csehország (3,5 százalék)
  • Belgium (4,3 százalék)
  • Lettország (2 százalék)
  • Dánia (3,4 százalék)
  • Spanyolország (3,5 százalék)
  • Portugália (7,7 százalék) 
  • Horvátország (6,8 százalék)
  • Görögország (5,5 százalék) 
  • Olaszország (11,8 százalék)

Kijelenthetjük tehát, hogy a magyar korrupció globális szinten nézve lényegében nulla, de még Európában is jónak számít.

Fotó: Világbank

 

Összesen 209 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2024. szeptember 12. 13:43
A rágalmak/álhírek terjesztőinek a korrupcióról alkotott szubjektív, percepciós, érzékelési felméréseken alapuló megítélése a válaszadói csoport önkényes, nem megfelelő összeállítása módszerén működik, ezért tudnak olyan eredményeket kimutatni, amilyent csak akarnak. Akármit állíthatnak, mint az állatvásári kupec, aki akármit állíthat szamaráról és ha akarja az ellenkezőjét is állíthatja (ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes). A hasonló CPI-mérések ( Korrupció Érzékelési Index=Corruption Perceptions Index – CPI) kockázatosságára a tekintélyes amerikai hírkiadvány, a Foreign Policy egy 2013-as cikkében Alex Cobham közgazdász-szakíró a CPI alkalmazásának mellőzését javasolta a Transparency International számára
Treeoflife
2024. szeptember 12. 13:30
A helyzet az, amíg az EU-s intézményrendszerbe beépült lobbitevékenység legális, addig ezekben az esetekben a korrupció szó eszükbe sem jut. Pedig ennél súlyosabb korrupció nem létezik. Innen kiindulva el sem tudják képzelni, hogy törvényes lehet egy olyan pozitív megkülönböztetés, amely a hazai versenyzőket részesíti előnyben. Ez a szemükben korrupció, szemben a lobbisták által lefizetett EU-s képviselők seregével. Ezt a területet kellen elsősorban a korrupciótól mentesíteni, és nem bennünket vegzálni.
fogas paduc
2024. szeptember 12. 13:12
És ez a statisztika még tovább fog javulni, amikor a korrupt bal oldali önkormányzati tisztviselőket kivonják a forgalomból....
nemecsek-3
2024. szeptember 12. 13:03
Sokkal szebb lenne a statisztika, ha az országon belül is részleteznék, hogy jobb és baloldal, hát még akkor, ha ezt elosztanák az értékteremtéssel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!