Micsoda elnyomás: 40 milliós osztalékot vett ki cégéből a balos politikai influenszer

2024. szeptember 30. 16:47

Nagy Ádám baloldali influenszer cége tavaly 140 milliós bevételt ért el, ebből 40 milliót osztalékként vett ki.

2024. szeptember 30. 16:47
null

Nyitókép forrása: képernyőmentés

Pár napja derült ki, hogy az egyik ismert baloldali influenszer, Nagy Ádám (Jólvanezígy, Fókuszcsoport) cége, a Rawfilter Kft. az utóbbi években megsokszorozta a bevételét. A kormánykritikus influenszerek miközben folyamatosan azért panaszkodnak, hogy a kormány kivérezteti az embereket, cégeket, ők szép eredményekkel zárták a kampányt megelőző pénzügyi évet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Negyvenmilliós osztalék

Ráadásul olyan jól ment a szekér, hogy a cég tulajdonosa, Nagy Ádám még több tízmilliós osztalékot is kivett a vállalkozásból.  Persze nem csak a piacról élnek, az amerikai nagykövetség is támogatta az influenszereket. 

A PestiSrácok derítette ki, hogy a Jólvanezígy és a Fókuszcsoport YouTube csatornákat üzemeltető baloldali influenszerek 2023-ban elég szép növekedést értek el, főleg, ha bevételeiket a korábbi évekhez hasonlítjuk. 

Míg 2021-ben 11 millióra, úgy 2023-ra már több mint 140 millióra ugrott a cég teljes bevétele. 53 millió forintot adózott Nagy Ádám, a többi megmaradt a cégben. Ebből egy jelentős részt saját tőkeként bennhagyott a cégében, de azért kivett egy szép summát is osztalékként. Az egyszerűsített éves beszámolójukban az apróbetűs résznél található az a megjegyzés, hogy az „ügyvezető javaslata, hogy az eredményből 40.000.000,- Ft osztalék kerüljön kiszavazásra”. Ezt Nagy Ádám, az egyedüli tulajdonos ki is vette a cégből.

 

Hivatalosan a cégnek két munkavállaója volt, akikre 2023-ban összesen 15 millió forintot költöttek, 12 millió forinttal többet, mint az azt megelőző időszakban. Tehát ez jó nagy fizetésemelést jelenthetett. 

Honnan van százmilliós bevétele egy weboldal nélküli reklámcégnek? 

Adja magát a kérdés, hogy a még weboldallal és marketinggel sem rendelkező cég hogyan érhetett el ekkora forgalmat 2023-ban. Kik a megrendelőik? Kiknek gyártanak tartalmakat, reklámokat? 

A cégnek ugyanis valóban még csak rendes weboldala sincs, legalábbis nem találtunk semmit a rawfilter.com-ra kattintva, egy tárhelyszolgáltató üzenete jön be. Ez már eleve gyanús, hiszen a Fókuszcsoport influenszerei azt terjesztik magukról, hogy ők a piacról élnek, reklámokat gyártanak. 

Iparági szakemberek eddig nem találkoztak a Rawfilterrel, és az interneten sem lehet fellelni róluk semmilyen referenciamunkát. 

De, ami még érdekesebb. Annak a cégnek, amelyikből 40 milliót vesz ki a tulajdonosa és nincs weboldala, még értékelhető közösségi médiás jelenléte sincs, ugyanis sem a Facebook-, sem pedig az Instagram-oldala nem frissült. Továbbra is kérdés, miből van a százmilliót meghaladó bevétel és az a nagyarányú osztalék, amit a cég egyetlen tulajdonosa, Nagy Ádám kivett. 

Pedig az éves beszámolójukban azt írták, bevételük „belföldi termék és szolgáltatás értékesítéséből” jött össze.  Ezeket a belföldi termékeket és szolgálatásokat nem nagyon találtuk meg. Éppen ezért megnéztük, pontosan kiket is reklámoz a Fókuszcsoport, illetve a Jólvanezígy, hátha úgy ki tudjuk deríteni, kik az üzleti partnereik. 

Több műsor meghallgatása és átböngészése után sem találtunk olyan piaci szereplőt – és ez fontos lesz, mert a piaci mellett azért politikai szereplők akadtak ott bőven –, akit reklámoznának. 

Milyen politikai szereplők jelentek meg a Jólvanezígy körül? 

Ha megnézzük a Jólvanezígy és a Fókuszcsoport csatornákat, akkor azt látjuk, leginkább Vona Gáborékkal, majd a Márki Zay-féle társasággal készítettek interjúkat, beszélgetéseket. Az amerikai nagykövetség pedig érdekes módon szép summával ki is egészítette a jólvanezígyes srácok büdzséjét 2023-ban. Az úgynevezett Szabad Média Pályázat keretén belül Pressmanék a legnagyobb támogatási összeget a Fókuszcsoport és a Jólvanezígy nevű YouTube-csatornákat működtető Fókusz Stúdiónak ítélték meg, összesen ötmillió forint értékben.

Ez a 40 milliós osztalékhoz képest nem tűnik nagy összegnek, de ez csak egy pályázat és egy kifizetés, amit külföldi szervezetek kihelyeztek magyar médiamunkásoknak. 

A kérdés továbbra is adott és adekvát: mennyire helyénvaló az, hogy valaki folyamatosan azért panaszkodik, hogy a kormány kivérezteti a baloldali, kormánykritikus vállalkozókat, és az illető 40 milliót vesz ki a cégéből, illetve elfogad külföldi államtól is adományokat?

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 19:06
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­­k­e­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­s­z­e­­­x­i­­­ ­­p­­u­­­n­­c­­­i­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
nemecsekerno_007
2024. szeptember 30. 19:02
viking-10nemecsekerno_007 2024. szeptember 30. 18:35 ,,Mégis, hogy keresték meg bárkin? Nem…,, Azzal, hogy nézitek, baszd meg. Te tényleg ennyire hülye vagy?!?!
lacika-985
2024. szeptember 30. 18:49
Ez a retkes korcs addig nem fér a bőrében amig egy magyar hazafi ki nem bújtatja abból . Hogy rohadna meg a génhibás csirája ...
lenyegtelen
2024. szeptember 30. 18:33
Ráadásul fel is vannak tekerve rendesen a youtube-on, mert egyfolytában tolja őket az arcomba, pedig én nagyon nem akarok rájuk kattintani...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!