Idén nyáron is tarolt a Balaton, a legtöbben az apartmanokat keresték

2024. szeptember 08. 16:19

Legnagyobb tavunk mellett Észak-Magyarország, Dél-Alföld és a Nyugat-Dunántúl volt a legnépszerűbb.

2024. szeptember 08. 16:19
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

Hivatalosan is véget ért a nyár, a szeptember beköszöntével becsengettek az iskolákba és a legtöbb családban már nem várható több nyaralás, hiába tart még tikkasztó hőség a hét végéig. A Központi Statisztikai Hivatal augusztus legvégén adta ki a nyárról szóló turisztikai adatait, amelyből kiderült, hogy idén júliusban a szálláshelyeken1 2,4 millió vendég 6,6 millió vendégéjszakát töltött el. 

A vendégek száma 4,1, a vendégéjszakáké kereken kétszázalékkal volt nagyobb a tavaly azonos időszakban mért adatnál, azonban hozzátették, hogy a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3 százalékkal mérséklődött, míg a külföldi vendégéjszakáké 5,4 százalékkal nőtt. 

A KSH szerint a magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban, a belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos havinál. A legnagyobb növekedést a vendégéjszakák terén Szeged érte el, ahol 11 százalékkal nőttek a belföldi vendégéjszakák, a legpechesebb pedig a Győr-Pannonhalma turisztikai térség volt, ahol tizedével csökkent a belföldi vendégéjszakák száma.

A KSH adatai szerint a magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 9,6 százalékkal nőtt 2023 júliusához mérten. A tavalyi évhez képest a külföldiek által eltöltött éjszakák száma legnagyobb arányban Debrecenben nőtt, ahová 11 százalékkal több külföldi ment, mint tavaly, a legnagyobb csökkenést Budapesten regisztrálták. 

A Balaton mindig nyerő

Kelemen Lili, a Szallas.hu szóvivője lapunknak elárulta, hogy az oldalukon történt foglalások alapján a legnépszerűbb belföldi úti célok idén nyáron Siófok volt a legnépszerűbb, az ezüstérmes Budapest, míg a bronzérmes Eger lett, őket követte sorrendben

  • Balatonfüred,
  • Hajdúszoboszló,
  • Hévíz,
  • Gyula,
  • Szeged,
  • Pécs,
  • és Miskolc.

Ha csak a balatoni desztinációkat vizsgáljuk, akkor a fentebb említett Siófok értelemszerűen letaszíthatatlan a trónról, rengetegen utaztak Balatonfüredre, Hévízre, Balatonlellére, Keszthelyre, Zamárdiba, Balatonboglárra, Fonyódra és Balatonalmádiba is. 

Megtudtuk továbbá, hogy a magyar vendégek Szallas.hu-s belföldi foglalásainak megoszlása a legnagyobb hazai turisztikai régiók között 2024 nyarán foglalási szám alapján: a foglalások 32 százaléka a Balatonra vonatkozott, ezt követte az észak-magyarországi régió 15 százaléka, a Dél-Alföld 10 százalékkal, a Nyugat-Dunántúl szintén ennyivel, majd az Észak-Alföld kilenc százalékkal, Budapest és vonzáskörzetére csak a foglalások nyolc százaléka szólt. Népszerűségi sorrendben ezek után a Dél-Dunántúl érkezett sorban 7 százalékkal, majd a Közép-Dunántúl 5 százalékkal, a Tisza-tó 3 százalékkal, míg a foglalások egy százaléka más régióba szólt a Szallas.hu adatai alapján. 

Látható, hogy az apartmanok évtizedek óta nem mennek ki a divatból, hiszen a Szallas.hu oldalán történt foglalások alapján kijelenthető, hogy

a nyaralások 32 százaléka történt apartmanban, 26 százalékuk hotelben, 22 százalékuk vendégházban, 13 százalékuk panzióban, míg a foglalások 7 százaléka egyéb foglalható ingatlanban történt. 

 

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sentimental
2024. szeptember 08. 21:56
Románból az idén már nem jöttek ,a hatalmas árak miatt. Maradt a kádár-proli ,aki nem tud máshová menni.
BBrutus
2024. szeptember 08. 20:38
Mi az idén nyaraltunk Krakkóban és a Balatonon is. Nem mondom, hogy olcsó a Balcsi, de Krakkó sokkal drágább. Akkor hisztizett a baloldal, hogy milyen drága nálunk az üzemanyag. Akkor 600 Ft-volt egy liter dízel. Krakkóban 630 Ft-ért tankoltam. Kollégámék Horvátban nyaralta. Egy hete jöttek haza. Szép volt, jó volt, de jóval drágább a Balatonnál. Persze be lehet menni mindenhol egy hard diszkontba és mutogatni, hogy ott a májkrém olcsóbb ( akcióban ), de a nyaralás nem erről szól. Ha meg valaki elmegy külföldre nyaralni és egy diszkontban áll meg, az ne menjen nyaralni, mert nem teheti meg.
somatic335 - Legyetek bátorak
2024. szeptember 08. 18:55
Tarolt? Ezt már megint honnan haluztátok? Komolyan a Marvel univerzum kanyarban sincs ahhoz képest amit itt a Mandineren elképzelnek...
survivor
2024. szeptember 08. 17:18
Normális ember nem nyaral a Mediterráneumban. Norgeban es Sweaban az idén mértek 30 C fokot is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!