Fordulat: Ukrajna is jóváhagyta a kiskaput, amely lehetővé teszi Magyarország számára az orosz olajszállítást

2024. szeptember 10. 20:03

Az egyezség lehetővé teszi Orbán Viktor kormányának, hogy megkerülje Kijev szankcióit az orosz olajóriás, a Lukoil ellen.

2024. szeptember 10. 20:03
Lukoil

Nyitókép: STR / NurPhoto / AFP

Több millió hordó orosz olaj kapott zöld utat Ukrajnától, hogy az EU-ba érkezzen a Magyarországgal kötött megállapodás részeként, véget vetve a hónapokig tartó patthelyzetnek Kijev új szankciói kapcsán – írja a Politico.

A megállapodás értelmében az orosz Lukoil – amelynek termékei jelenleg nem léphetnek be Ukrajnába – eladja olaját a magyar MOL-nak, amely ezután Ukrajnán keresztül szállíthatja azt az EU-ba.

A MOL vállalat bejelentette, hogy jelenleg ők a tulajdonosai annak az olajnak, amely áthalad Ukrajnán, és ezzel elégedettek vagyunk” – mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kedden, a Politico kérdésére válaszolva. „Ez nem orosz cég, ez a MOL vállalat, amely a termékeit az ukrán rendszeren keresztül szállítja.

Ukrajna a nyár folyamán megtiltotta a Lukoil-termékek áthaladását határain, ami aggodalmat keltett Magyarországon és Szlovákiában, mivel mindkét ország orosz olajat importál egy Ukrajnán keresztül haladó vezetéken.

A MOL hivatalosan is közölte, hogy hétfőtől „átveszi a kérdéses nyersolajmennyiségek tulajdonjogát a belorusz–ukrán határon”.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár üdvözölte a két ország között létrejött megoldást. „Örömmel fogadjuk a MOL által kínált megoldást. Ez egy technológiai megoldás” – hívja fel a figyelmet a Politico.

A javaslatot eredetileg Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi, aki a múlt hónapban elmondta, hogy Budapest a cserére törekedett. „Amint alá tudjuk írni a szerződéseket az ukrán féllel, azok hatályba lépnek” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a korábbi megállapodásokon kívüli tranzit biztosítása hordónként további 1,50 dollárba kerül majd.

Miközben Magyarország kezdetben azt állította, hogy a Lukoilra vonatkozó korlátozások üzemanyagválságot okoznának az országban, az EU többször is megtagadta a beavatkozást, mondván, az olajexport a korábbi szinten folyik. Az EU-országok elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy Budapest lényegében hasznot húz az orosz energiából, miközben a kontinens többi része kénytelen volt lemondani róla – állítja a Politico.

Magyarország két évvel ezelőtt kapott egy szankciók alóli kivételt, amely lehetővé teszi számára az orosz olaj importját. 

Ezt az engedményt ideiglenes intézkedésnek szánták, azonban Magyarország azóta 50 százalékkal növelte olajimportját az ukrajnai vezetéken keresztül.

A lap szerint Szlovákia hasonló megállapodásra törekszik, amely lehetővé tenné számukra az orosz gázimport folytatását Ukrajnán keresztül, amikor az év végén lejár a két ország közötti tranzitszerződés.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 11. 07:49
Orbánék szar hazugságai naponta borulnak meg. A köpcös cigány azt hazudta, nem támogatja a hoholok eu csatlakozásàt. Erre kibaszták a teremből, mostanra meg már szorgosan szopkodja a zsidók parancsára a hoholok faszát. Ahogy itt is olvasható, elégedettek vele a zsidó gazdái.
herden100
2024. szeptember 11. 01:16
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
pandalala
2024. szeptember 10. 22:21 Szerkesztve
nautye! :-DDDD " „A MOL vállalat bejelentette, hogy jelenleg ők a tulajdonosai annak az olajnak, amely áthalad Ukrajnán, és ezzel elégedettek vagyunk” – mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kedden, a Politico kérdésére válaszolva. „Ez nem orosz cég, ez a MOL vállalat, amely a termékeit az ukrán rendszeren keresztül szállítja.” " Tévedés!! Ponthoty a MOL _eddig_ nem szállított olajat a ""Barátság""-on .... Mostantól viszont fog!! :-DD
Csigorin
2024. szeptember 10. 22:18
elvesziti orosz jelleget a hataron, ez kurvanagy
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!