Szakértő a Mandinernek: Brüsszel hibás döntése Lukoil-ügyben precedenst teremtett Kijev számára

2024. augusztus 31. 10:37

Nagyon rossz üzenete volt annak, hogy az Európai Bizottság lényegében Kijev mellé állt a Lukoil-ügyben, azt sugalmazva, hogy Ukrajna büntetlenül megtehet bármit.

2024. augusztus 31. 10:37
MOL Százhalombatta

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A délutáni nyilatkozatokat követően ismét megszólalt Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, aki helyesbített, és világossá tette: Ukrajna nem zárja el év végén a Barátság kőolajvezetéket, a kőolajtranzit 2029 végéig, a szerződés lejártáig biztosan folytatódhat.

Nagyon rossz üzenet volt Brüsszeltől, hogy a Lukoil-ügyben nem állt egyértelműen Magyarország és Szlovákia mellé, noha az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás világosan kimondja, hogy az ilyen viták rendezésére az Európai Bizottságnak egy konzultációs fórumon kellene lehetőséget adni a feleknek a vita rendezésére – mutatott rá megkeresésünkre Hortay Olivér.

A Századvég Energia-és Klímapolitika Üzletágának vezetője a Mandinernek felidézte, a bizottság nem így cselekedett, hanem először húzta az időt, végül nem tett semmit, mondván, nincs itt semmi látnivaló. 

Ez a gyakorlat pedig nagyon rossz precedens, mivel azt üzeni Kijevnek, hogy politikai nyomásgyakorlásra használhatja fel az Oroszországból érkező kőolajtranzitot. Jelenleg nincs arra semmilyen garancia, hogy Ukrajna 2029-ig biztosan nem zárja el a Barátság kőolajvezetéket.

Hortay Olivér arra is emlékeztetett, ha a Barátságon megszűnne a kőolajtranzitot, akkor csak az Adria vezeték maradna. Az Adria vezetéken ugyanakkor számos kihívást jelentene a kiesett kőolaj pótlása: egyrészt a kapacitása nem teszi lehetővé a pozsonyi és százhalombattai finomítók teljes körű kiszolgálását, másrészt Horvátország piaci pozíciója, illetve a régiónk kiszolgáltatottsága tovább növekedne, amely további tranzitdíj-növekedést okozna.

A Mandiner beszámolt róla, hogy Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak közölte: jövő év január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése. Podoljak szerint ezzel a döntéssel Moszkva a legjobb piacát veszti el. „Európa megbízható és jó piac volt, az oroszok itt érték el a legnagyobb hasznot. Európában most mindenki azon dolgozik, hogy Oroszország ne játsszon szerepet a földrészen”  – fogalmazott. Később Podoljak már a Telegramon közzétett üzenetében tagadta saját kijelentését a Barátság kőolajvezeték év végi lezárásáról.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hobby024
2024. augusztus 31. 19:35
Az EB. és annak vezetői sorsát nem az amerikai elnökválasztások fogják eldönteni. Az USA számára az EU sokadrangú kérdés. Ezt a korrupt bagázst a saját szavazóik, a tagállamokban történő választások, a társadalmi elégedetlenség, a háború miatti életszinvonal romlás fogja elseperni. Remélem ez a forgatókönyv valósul meg, mert a másik az európai kultúra végét jelenti. Az angolok, a lengyelek és a baltiak, most már a csehek is mindent elkövetnek, hogy ez a forgatókönyv valósuljon meg.
petronius50
2024. augusztus 31. 18:15
"az Európai Bizottság lényegében Kijev mellé állt a Lukoil-ügyben" Sajnos ezen a ponton ki kell mondani: Az EU elitje illetve a jelenlegi vezetése Magyarország ellensége. Ezek után semmiféle "szolidaritásról" és hasonlóról nem beszélhetnek. Semmit ne várjanak tőlünk és semmire sem utasíthatnak, ami károkat okoz az országnak.
konstantinapolyi
2024. augusztus 31. 15:10
Az üzenet az, hogy az EU megszűnt létezni.
Bodzay
2024. augusztus 31. 14:09
A leglényegesebb rossz üzenet az, hogy von der Leyent az előélete ellenére az uniós közösség többségének a kizárásával egy szűk csoport újra választatta. Az a rossz üzenet, hogy ezt meg tudták csinálni. Az eseményeket figyelve meg lehet állapítani, hogy az Európai Unió gyakorlatilag megszűnt. Most a várakozás ideje van, majd meglátjuk novemberben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!