Dőlnek a csontvázak – így szórhatta a pénzt Magyar Péter a Diákhitel Központ vezetőjeként

2024. szeptember 24. 11:44

Az egyik cégtulajdonos most is fontos háttérembere a politikus pártjának.

2024. szeptember 24. 11:44

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

A Magyar Nemzet kedden közölt összeállításában arról írt, hogy a korrupció ellen rendszeresen, harcosan fellépő Magyar Péter a közelmúltban a Diákhitel Központ élén 

sorra kötött olyan megbízási szerződéseket, amelyek indokoltsága erősen megkérdőjelezhető,

 ráadásul jelentős kiadásokkal terhelte az állami intézményt.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt több mint egy hete, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egy terjedelmes Facebook-bejegyzésében azt állította: a Diákhitel Központ vezetőjeként Magyar felesleges, ráadásul túlárazott szerződéseket írt alá.

Fontos háttéremberhez vezetnek az évekkel ezelőtti szálak

Időközben a Magyar Nemzet kiderítette, mely céget említette példaként Hadházy. 

Mint írták, 

a Magyar Péter vezette Központ 2021. december elsején kötött szerződést egy bizonyos Troia Media Kft.-vel, 13,34 millió forintért. 

A cég a szerződésben azt vállalta, hogy az említett összegért kiszámolja, hogy a diákoknak nyújtott hitelezésnek milyen valószínűsíthető hatása volt a nemzetgazdaságra. Emellett meg kellett becsülje azt is, hogy az elkövetkező három–öt évben milyen gazdasági hatás kapcsolódhat a diákhitelekhez.

A megbízást ráadásul gyorsan el kellett végezni: a Magyar Nemzet által megismert szerződés értelmében december 23-a előtt meg kellett tartani a vezetői prezentációt.

A Troia Média Kft. tulajdonosa Trentin Balázs, aki jelenleg is Tisza Párt vezetőjének egyik háttérembere. A lap azt is megtudta, hogy a Tisza Párt vezetői augusztus 17-én találkozót szerveztek Dunaharasztin öt Pest megyei választókerület városi koordinátorainak. Az eseményen vendégként jelen volt Kiss József és Trentin Balázs, akik a Tisza-szigetek létrehozásáról és működtetéséről beszéltek. A Magyar Nemzet szerint Trentin az aktivistáknak utasításokat adott az utcai kitelepülésekre és a párt kampányvideóinak terjesztésére vonatkozóan. 

Mostanra az is kiderült, hogy egy évvel az előző eset előtt Magyar Péter még ugyancsak a Diákhitel Központ vezetőjeként szerződést kötött egy másik, ugyancsak Trentin Balázs érdekeltségébe tartozó céggel. Ez a megbízás 14,7 millió forintról szólt, és szintén sürgős volt, mivel a munkát 2020. december 14. és 31. között kellett elvégezni. 

A két szerződés között több közös pont is van. Először is

éppen nem éri el a 15 millió forintot, így nem kellett közbeszerzést kiírni a nyújtott szolgáltatásokra, valamint mindkettőt az adott év utolsó napjaiban kötötték. 

A Think & Tank Management Kft. a tulajdonosa két cégnek is, így a Kondorkó POD Kft.-nek és a TetőTér Management Kft.-nek. Mindkét cég ügyvezetője Trentin Balázs Lajos.

Emlékezetes az is, hogy Hadházy Ákos, ellenzéki képviselő szerint az összegeket úgy határozták meg, hogy ne kelljen közbeszerzést kiírni, az időpontok pedig azt jelzik, hogy a Magyar Péter vezette állami cég az év végén akarta elkölteni a megmaradt pénzt.

Gyanús „névegyezés”, gyanús határidők

A Magyar Nemzet arra is felhívta a figyelmet, hogy a Think & Tank Management Kft.-nél a hivatalos cégadatok szerint az egyik aláírásra jogosult személy Ézsiás Zsolt Dániel. Az ő neve azért érdekes, mert a Hadházy Ákos által felsorolt szerződések egyike a First Voice Kft.-vel jött létre, amit a cég részéről Ézsiás Beatrix szignált. 

A lap némi kutakodás után talált egy más jellegű, nem a Diákhitel Központ által kötött szerződést, amelyben Ézsiás Zsolt az egyik szerződő cég képviselőjeként, míg Ézsiás Beatrix pedig tanúként szerepelt, és a feltüntetett lakcímük megegyezett.  Így feltételezhető, hogy vagy házastársakról vagy közeli rokonokról lehet szó – írta a Magyar Nemzet.

A First Voice szerződéséről a Szabad Európa is részletesen írt. A fő tevékenysége szerint számítógépes programozással foglalkozó céggel reprezentatív kutatás elvégzésére szerződtek, a szak- és felnőttképzésben érdekeltek körében egy új képzési hitellel kapcsolatban.

A szerződést 2020. december 2-án írta alá Magyar Péter és a First Voice részéről Ézsiás Beatrix, 

de a megállapodás második fejezete szerint erre a napra a cégnek már össze kellett állítania a kérdőívet, és leegyeztetnie a Diákhitel Központ vezetőivel.

Ezt követően december 29-ig egy ötszáz fős általános lakossági mintán, valamint egy ötszáz fős, szakképzésben és felnőttképzésben tanulók részvételével zajló felmérést kellett elvégezni és kielemezni, illetve kétszáz középiskolást is megkérdezni a tárgyban. 2020-ban december 18-án kezdődött a téli szünet. Ezért a munkáért a First Voice nettó 12 millió forintot kapott – derült ki az összeállításból.

A Szabad Európa megemlített még egy 2021 év végi megbízást is. Ez egy ezer fős, online kutatáson alapuló, minimum 75 oldalas tanulmányról szólt, amely azt elemezte, hogy az elmúlt húsz évben „jelentett-e segítséget a diákhitel a magyar egyetemi hallgatók számára”, illetve „hogyan változott a hitelt felvevők munkaerőpiaci helyzete a hitel hatására”.

A szerződést 2021. december 3-án írták alá, ehhez képest december 6-ig már el kellett végezni az adatfelvételt, és december 10-ig leadni a tanulmány vázlatát. 2021. december 3-a péntek volt, így a First Voice-nak a következő szombat-vasárnap kellett elvégeznie az ezerfős felmérést. Mindezért a cég nettó 13,9 millió forintot kapott – írta a portál.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Egy régi szereplő is felbukkant a színen

A Magyar Nemzet arra is rámutatott, hogy egy régebbi szereplő is felbukkant a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ kedvezményezettjei között. A Varius Consulting Kft. 2013-ban alakult, üzletviteli és egyéb vezetői tanácsadás a fő tevékenységi köre. Magyarék arra szerződtek velük, hogy „gondolják újra a hitelnyújtási tevékenységet mint alaptevékenységet egy üzletfejlesztési stratégia és akcióterv tanulmány keretein belül”.

Megjegyezték, hogy a Variusnál nem számított nagy tételnek abban az időszakban a Diákhitel Központtól kapott 46,78 millió forint. 

Az Opten céginformációs rendszer szerinti eredménykimutatásukban több mint másfél milliárd forintos bevétel szerepelt 2019-ben 97,6 milliós adózás utáni nyereséggel. Ezután azonban „lejtmenet” következett: 2020-ban 668,9 milliós bevételhez már nyolcvanmilliós veszteség társul, egy évre rá pedig már csak 14,5 millió forint a cég bevétele, és 98,5 millióra nőtt a veszteség. Ezt követően pedig „átalakulás révén” megszűnt a vállalkozás.

A lap állítása szerint a tulajdonos, Ádám Lajos érdekelt abban a Vialto Consulting Kft.-ben is, amely már a 2010-es kormányváltás előtt az Oktatási Hivatalnak dolgozott, többek között a felsőoktatási felvételi eljárások akkreditációjában.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
verkez
2024. szeptember 24. 14:38
Akkor ide is. Aki ezt faszomtudja hány évig nem látta, most meg emlékszik rá, az leszophat!
2024. szeptember 24. 14:30 Szerkesztve
"B_kanya 2024. szeptember 24. 13:18 "Skywalker_bp 2024. szeptember 24. 13:09 Mankel 2024. szeptember 24. 12:36 Hehh ez addig nem volt baj amíg NERsevik volt. " A ti$$zabolsik nersevikezik, ezzel a, kívül helyezi magát a nemzeten b, bevallja, hoghy ugyanúgy kisebbségben vannak, mint a szovjet bolsik" Mióta=a NER a nemzettel? Meg mit jelent mára hogy nemzeti? A cigi bolt is nemzeti a lotozzó is az. Úgy el van inflálva és a Fidesz által kisajátítva, hogy semmit se jelent mára. Olyan mint a kokárda. Sikerült egy nemzeti minimumot pártjelvénnyé silányítani. Vagyis de... Fidesz pártszólam lett.
Anomander
2024. szeptember 24. 14:19
Mellesleg a NER mindenhol így működik, bármelyik állami cégből milliárdokat lapátolnak ki haveroknak.
Ez D-dúr és e-moll
2024. szeptember 24. 14:16
Megalakult a Nemzeti Együttműködés Rendszere Öngyilkos Kommandója és öntökönlövő cikkek sorozatával igyekszik menteni a menthetetlent?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!