Folytatódik a csörte a Diákhitel Központ szerződései miatt Magyar Péter és Hadházy Ákos között

2024. szeptember 14. 11:38

Az országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik, korábban többmilliós megbízást kapott cég vezetője most is aktív szerepet a Tisza Párt szervezésében. Magyar Péter mindent tagad.

2024. szeptember 14. 11:38

yitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő nemrég a Facebook-oldalán azzal gyanúsította meg Magyar Pétert, hogy korábban, még a Diákhitel Központ vezetőjeként ellenjegyzett túlárazott szerződéseket. Az országgyűlési képviselő kiemelte, 

egyes szerződések a véleménye szerint feleslegesek voltak. 

Itt példákként a tanácsadói és különféle tanulmányok írásáról szóló szerződéseket említette meg.

De a bejegyzésből az is kiderült, hogy az egyik cég mintegy 14 millió forintért a KSH-tól származó adatokból azt próbálta meg kiszámolni, hogy a Diákhitel Központ tevékenysége mennyivel járult hozzá a magyarországi GDP-hez.

Azt is hozzátette, hogy a szerződések többsége kevéssel 15 millió alatti összegről szól, amely olyan értékhatár, ami alatt nem kell közbeszerzést kiírni.

Hadházy megjegyezte: mivel tisztában van azzal, hogy „ez politikailag kényes kérdés”, ezért a vizsgált szerződések többségéről, illetve – ahogy fogalmazott – az „eredménytermékek” egy jelentős részéről készült fotókat elérhetővé teszi.

Fotó: Képernyőfotó
Fotó: Képernyőfotó

Magyar Péter állítja: „tiszta a lelkiismerete” az ügyben

Nem kellett sokat várni arra, hogy Magyar Péter is megjelenjen a poszt alatt. A Tisza Párt elnöke hozzászólásának felütésében kijelentette, „rendkívül méltánytalannak és igaztalannak” tartja a Hadházy Ákos által leírtakat. 

Felidézte, hogy az országgyűlési képviselő minden kérdésére válazolt korábban: „Elmondtam, hogy a tanulmányokra miért volt szükség, milyen átalakítások, bővítések (új termékek bevezetése) zajlottak ebben az időben a Diákhitel Központban.”

Magyar Péter megjegyezte, nem tudja, milyen online martketing cégről beszél a képviselő, amely egyengeti a Tisza Párt tevékenységét. 

Én nem dolgozom olyan céggel jelenleg, amely a Diákhitelnél tendert nyert”

– állította.

Fotó: képernyőfotó

„Képviselő úr, ne FB posztokat írogasson, hanem tegyen feljelentést, ha ön szerint valami jogszabályokba ütközik. Nekem tiszta a lelkiismeretem” – üzente meg Hadházynak.

Sajtóértesülés: az egyik szerződés aláírója a Tisza Párt fontos szervezője

A Magyar Nemzet ehhez kapcsolódóan arról írt, hogy az egyik, nettó 13,34 millió forintba kerülő tanulmányról szóló szerződést 2021. december 1-jén írták alá. A Diákhitel Központ ekkor a Troia Media Kft.-vel kötött megállapodást, a dokumentumot Trentin Balázs Lajos írta alá a cég részéről. Ez az a tanulmány, amely a KSH-tól származó adatokból azt próbálta meg kiszámolni, hogy a Központ tevékenysége mennyivel járult hozzá a hazai GDP-hez.

Trentin Balázs neve pedig nem ismeretlen Magyar Péter számára, a Troia Media Kft. vezetője ugyanis jelenleg a párt fontos szervezője – hívta fel a figyelmet a lap.

A Magyar Nemzet továbbá úgy értesült, hogy a tiszások 2024. augusztus 17-én szerveztek egy találkozót öt Pest vármegyei választókerület városi koordinátorai számára Dunaharasztin. 

Az eseményen vendégként volt jelen Kiss József és Trentin Balázs, akik a Tisza szigetek létrehozásáról és működtetéséről beszéltek.

 Az úgynevezett Tisza szigetek a korábbi polgári körök mintájára létrehozott helyi Tisza párti szervezetek.

Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala

Hont András is reagált

Hont András publicista Facebook-oldalán reagált Hadházy terjedelmes írására. Azt kérdezte: a független országgyűlési képviselő „még mindig nem érti, hogy most nem ezzel kell foglalkozni? 

Most minden vitát félre kell tenni! Összefogás! Kormányváltás!”

„(Hogy azután majd lehessen kezdeni elölről, mert most nem ezzel kellett foglalkozni. Most éppen a politikai osztály kitartottja »kihívja« a politikai osztályt. Aha)” – tette hozzá. Azzal folytatta: „mindegy is, de ez az alábbi megfogalmazás bájos. »Ügyes-bajos dolgai«. Ügyi-baji. Konkrétan arról van szó, hogy közbeszerzések nélkül szakmányban kötötték a szerződéseket az adott területen referencia nélküli (volt, hogy mindenfajta tevékenység nélküli) cégekkel.

„Az egyik cégnek, amelyiknek a profilja »médiatartalom-gyártás« volt, de a diákhitel és a nemzetgazdaság összefüggéséről szóló tanulmány elkészítésére kapott megbízást, a tulajdonosa – hogy, hogy nem – jelenleg a Tisza párt online marketingjében tesz-vesz” – utalt vélhetően a Magyar Nemzet által is említett Trentin Balázsra.

Itt akkora rendszerváltás érlelődik, hogy ihaj”

– zárta gondolatait a publicsta.

A vonatkozó bejegyzést alább tekintheti meg: 

Fotó: Képernyőfotó

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. szeptember 14. 20:48
EGYETLEN pillanatig sem volt kérdés, hogy a SURMÓ a FIDESZ nagyon jól fizetett tagjaként. LOPOTT, CSALT, HAZUDOTT! A VÉRÉBEN van !
gebsi1
2024. szeptember 14. 17:12
Hát nem ezt mondom már évek óta! Egyik kutya a másik meg eb. Lopnak, csalnak, hazudnak reggel délbe meg este és tök mindegy hogy moslékos vagy áljobboldali Fideszes.
zakar zoltán béla
2024. szeptember 14. 14:55
Tiszta arc, remek szemek...Születéskor még megvoltatok?
SzaZo
2024. szeptember 14. 14:42
Emberek! Ez nem baloldali, nem jobboldali, hanem egy elmebeteg, nárcisztikus pszichopata! Isten mentse meg Magyarországot attól, hogy ez az őrült a hatalom közelébe kerüljön! Akkor nekünk annyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!