Csak önmaga mentheti meg a baloldalt

2024. szeptember 05. 09:12

A szélsőjobboldaltól való rémüldözés önmagában egyre kevésbé hatásos.

2024. szeptember 05. 09:12
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Népszava

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

„Sokan vannak a baloldalon, akik a szocialista értékek felvizezésétől várják a túlélést. Egy olyan liberális demokráciában hisznek, amelyben mindenki nagyjából egyformán »demokrata«, és ha mégsem az, akkor szélsőséges, akit ki kell rekeszteni a közéletből. Ez a koncepció Magyarországon csúfosan megbukott a tavaszi választásokon, de más országokban is a szociáldemokrácia meggyengüléséhez vezetett. Minél jobban beolvadnak a liberális centrumba a szocdem pártok, annál több hagyományos szavazójuk pártol át a szociális és etnikai kártyát gonoszul megkeverő szélsőjobboldali formációkhoz.

Azokhoz, akik ügyesen használják ki azt a tévképzetet, mely szerint „megszűnt” a hagyományos munkásosztály, és a baloldalnak helyette a jómódú városi középosztályt kell megszólítania. Donald Trump és a munkások nyelvét jól ismerő alelnökjelöltje, J. D. Vance, Le Pen asszony és tábora, a német AfD (Alternatíva Németországért) és más szélsőjobboldali erők mind a keményen dolgozó és nehezen élő munkások, kisvállalkozók, vidéki gazdálkodók megnyerésével növelik táborukat. Miközben természetesen a hazai és nemzetközi nagytőke érdekeit szolgálják, amire a legjobb példa a német AfD keményen neoliberális gazdasági programja.

A szélsőjobboldaltól való rémüldözés önmagában egyre kevésbé hatásos, az AfD-jellegű pártok és médiájuk betiltása pedig a demokrácia alapjait kérdőjelezné meg. A szélsőjobboldalt politikai eszközökkel, sok munkával és innovációval lehet legyőzni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2024. szeptember 07. 16:58
Nincs olyan, hogy szélsőjobboldal. Moslék viszonyt van, ami beszennyezett minden értéket, bemocskolt minden tisztaságot és meggyalázta a józan észt. Halál a moslékra.
Poldi bácsi
2024. szeptember 07. 10:14
Talán kezdhetnétek azzal, hogy valós megoldásokat kínáltok az emberek problémáira!
Kormánypárti2
2024. szeptember 06. 21:11
Az a baj, hogy elkúrták, nem kicsit. Egyszer megkapták a bizalmat a rendszerváltás után, és annyira futotta tőlük, hogy szétbasztak, szétloptak mindent és szartak a munkásokra, sőt, mindenért is őket okolták.
tapir32
2024. szeptember 06. 20:29
A baloldali összefogás propagandájában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik. Ha, ez megvalósul akkor, Magyarország már rég tönkre ment volna. Ez a felelőtlen politizálás! A "hazudtunk reggel, éjjel, meg este" Pártnak nincs köze a szociáldemokráciához!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!