A morcos Arany Jánost is szolgálta Gyuri bácsi, aki 50 évig volt szállodaportás a Margitszigeten

2024. szeptember 18. 19:24

Akár szobra is lehetne a szigeten az írók és színésznők diszkrét portásának.

2024. szeptember 18. 19:24
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Arany János (balra) gyakran lakott a margitszigeti Kisszálóban, ahol Helyes György volt a portás ötven éven át. Fotó: Wikipedia/Arcanum/Pesti Hírlap.

Budapest elfeledett legendája ő. Helyes György, a margitszigeti Kisszálló portása, aki 19 éves korától egészen a haláláig dolgozott az írók, színészek és művészek törzshelyének számító szállodában, amely a sziget északi csücskében állt egykoron, ma pedig egy nagy autóparkoló van a helyén. A mindenki által kedvelt és tisztelt hotelportás 50 éven át szolgálta a szigeten pihenő vendégeket, köztük Arany Jánost, Krúdy Gyulát, Molnár Ferencet, no meg a színésznők közül a nagy hármast, Jászai Marit, Blaha Lujzát és Fedák Sárit.

 1875 áprilisában egy fiatal fiú jelentkezett a Kisszálló álláshirdetésére, amelyben portást kerestek. Elnyerte az állást és május elsejével munkába is állt. 

Akkoriban a híres író, Arany János volt a szálloda legismertebb vendége. Arany 58 éves volt és ünnepelt művész. Helyes György ettől kezdve hét éven át volt megbízható szolgálója a Margitszigeten sokat időző írónak. Arany János a szabadban, a tölgyfák árnyékában szeretett alkotni, Helyes így minden nap kivitte a fákhoz Arany íróasztalát, székét, a legkedvesebb könyveit és olykor ő rohant vissza tollért, papírért is, ha a Toldi-trilógia szerzője elfelejtette volna. 

A margitszigeti Kisszálló épülete egy régi képeslapon. Ma egy parkoló áll a helyén.

1880-ban aztán a szálloda vendége lett a Neumann-család is és a kétéves kisfiúkat, a kis Ferencet is elhozták. Ő évtizedekkel később Molnár Ferenc néven lett népszerű író és felnőttként is sokat időzött a Kisszállóban, ahol akkor is Helyes György volt a portás. Ő tudta jól, Molnár a nyári éjszakákon nyitott ablaknál szeretett alkotni és senkit nem engedhettek be hozzá, csak nagy néha Bródy Sándort, a szintén neves írót. Helyes György mindent tudott a nála járó vendégek szokásairól, magánéleti titkaikat pedig diszkréten őrizte. Sokat tudott, például a nők nagy hódolójáról, Krúdy Gyuláról is, aki hosszú évekig lakott a Margitszigeten.  A vendégek cserélődtek, 

Ezt is ajánljuk a témában

Helyes György viszont mindig ott ült az üvegkalitkájában, a szobakulcsok társaságában és éjjel-nappal a vendégek kívánságát leste. 

Hosszú évtizedeken keresztül. Szinte csak napokra hagyta el a Margitszigetet, a felesége is ott élt vele. 1901-ben aztán tragikus napra virradt Helyes György. A szobaasszonyként ténykedő felesége a szállodában rosszul lett és estére meghalt. A megtört férfi a munkában talált megnyugvásra. Az évek múltak Helyes Györgyből pedig sokak által tisztelt Gyuri bácsi lett. 1924-ben az egyik újság megkereste, ő pedig boldogan mesélt az elmúlt évtizedekről. Páldául Arany Jánosról: „Nem volt könnyű dolgom vele, kicsit morcos ember volt, beszélni sem igen szeretet, úgy kellett mindig kitalálni a gondolatát. Már korán reggel kiment a romok mellé, ahová egy asztalt állítatott magának a nagy tölgyfa alá (…) Ott dolgozott órák hosszat, néha késő délig is, úgyhogy nekem kellett érte mennem, hogy hazahívjam ebédelni. A zaj, a lárma nem bántotta, szüntelenül dolgozott a lombos fa alatt, amely körül gyakran megállottak a pesti emberek és tisztelettel nézték az írásáról fel sem pillantó Arany Jánost” – nyilatkozta a portás. 

Molnár Ferenc (balra) és Krúdy Gyula is sokat időzött a Kisszálóban. Fotók: Wikipedia

Aztán a cikk megjelenése után Helyes György megbetegedett, kórházba került. Sokan izgultak érte, ám soha többé nem épült fel, a következő év novemberében hunyt el 69 évesen. A haláláról a lapok is beszámoltak és azt írták, 

„jó, finom, melegszívű ember volt”, aki együtt vénült a Margitszigettel 

és az egyik újság szerint a felesége halála után, ha éppen nem dolgozott, akkor a „szigeti öreg fák voltak a barátai a nagy magányosságában.” A Margitsziget és a Kisszáló legendája volt ő, aki tudta jól azt is, a költő Vajda János akkor kap ihletet, „ha legalább tíz, hegyesre faragott plajbász áll készenlétben.”

Helyes Györgyről készült rajz egy évvel a halála előtt. Fotó: Arcanum/Az Újság

Gyuri bácsi személyes tárgyait is leltárba vették a halála után. Kevés dolog maradt utána. Például néhány részvény, amelyeket még hosszú évtizedekkel korábban vásárolt, ám már rég lejártak és egy fillért sem értek. Megtalálták a papírosokat is, amelyet a vendégei kapcsán készített és eltette őket egy fiókba. „Arany urat keresték a Koszorú szerkesztőségéből a levonatokkal” – állt az egyiken. 

„Molnár urat Bródy úr, Jób úr és Kemény Simon úr a tejcsarnokban várja. Költés 1 órakor.” 

„Fedák nagyságának autó fél 11 óra. Vígszínház telefonon kereste.” Helyes György temetésére sokan elmentek. A Kissszálló személyzete és igazgatója is ott volt és négy koszorút is készítettek Gyuri bácsinak, aki végül kikopott az emlékezetből. Pedig akár szobra is lehetne a Margitszigeten…



 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Man dinner
2024. szeptember 18. 21:55
Szép írás, megható. Szerencsére nem alázta meg senki click bait címadással.
Welszibard
2024. szeptember 18. 20:54 Szerkesztve
Ma egy ilyen portás milliomos lenne, mert rohanna Nyáry Krisztián intimpista író kiadójához publikálni az összes ficni-fecni pletykát és intim privát emléket, amit borsos áron, többlépcsős reklámhadjárattal inicializálnának, majd publikálnának. A pletykára és a mások magánéleti intim részleteire roppant kíváncsi műveletlen olvasóközönség pedig ájultan habzsolná a könyvet és leperkálná a borsos árat. Mint ahogy ez volt a JÚLIA-TIFFANY_ROMANA sorozatokkal pár évvel ezelőtt.
kobi40
2024. szeptember 18. 20:37
“és a kétéves kisfiúkat, a kis Ferencet is ” Fiukat= egyes szám, 1 fiú. Fiúkat-többes szám, több fiú. Ha egy apának több fia van= fiait. Tessék megtanulni magyarul!!!!! Tanuljon meg magyarul!!!
kobi40
2024. szeptember 18. 20:20
LEGYEN!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!