Felavatták Arany János családjának felújított síremlékét

2023. szeptember 16. 17:56

Rákay Philip és felesége magánadományából újította meg a síremlékét a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

2023. szeptember 16. 17:56

Rákay Philip tavaly a Petőfi család síremlékét restaurálta mecénásként, most pedig Arany János sírjára került sor. Erről a korábbi televíziós műsorvezető, producer Facebook-bejegyzésben számolt be követőinek. 

A producer és felesége, Wieber Orsolya magánadományából újította meg nagy költőnk családjának síremlékét a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepi beszédében így fogalmazott: 

„A legtökéletesebb magyar költő hamvainak síremléke előtt állva elsősorban hálát kell adnunk azért, hogy a 206 éve, Nagyszalontán született Arany János életművének köszönhetően nemzedékek sora ismerkedhetett meg a magyar nyelv egyedülálló szépségével. 

Arany János a leggazdagabb szókincsű, anyanyelvünket legjobban értő, érző, ismerő és használó óriása, pártatlanul gazdag irodalmunk egyik legfényesebb csillaga”

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte, a sír nemcsak a költőfejedelemnek, de családjának is emléket állít: a Stróbl Alajos közreműködésével Gerster Kálmán által készített síremlékben nyugszik Arany János mellett felesége, Ercsey Julianna, László fia, és unokája, Piroska is, aki korán meghalt lánya gyermeke volt – olvasható az Origón.

Nyitókép: Facebook/Rákay Philip

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik