A Lepattanó akkor is velejéig magyar film, ha Bobby Ewing milliókkal támogatja

2024. szeptember 21. 11:15

Százmilliót gombfocira? De Kálmán bá már rivallna is rám, hogy ez szektorlabda, és lényegében igaza van. De hogy ki az a Kálmán és honnan jött a százmillió?

2024. szeptember 21. 11:15
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: JUNO11 Distribution

Nézem, ahogy Kálmán bá (Scherer Péter) artikulálatlanul kiabál, Csiger (Rába Roland) fenyegetőzik, Erika (Waskovics Andrea) pedig a beszédhibájával küszködve köpi ki, hogy „a p-p-p-p-póni faszát”, és arra gondolok, hogy a proli poénkodással teli, szocializmusból ránk ragadt filmgyártás szelleme még mindig itt kísért közöttünk, amin a Ewing olajtársaság százmilliós támogatása sem segít. De azért ezúttal is több minden rejtőzik a mélyben. Szerencsére.

Lepattanó poszter (JUNO11 Distribution)

Kálmán bá’-t csak a szektorlabda érdekli

Kálmán semmi mással nem foglalkozik, csak a gombfocival. Ha pedig szóba kerül a játék, a megnevezést kikéri magának és az elfoglaltságnak, majd egyből szektorlabdára helyesbít. Viszont tényleg annyira nem érdekli más, hogy nem dolgozik, nincs keresete, még a játékklub, az RSZK hivatalos helyiségét sem fizeti, helyette fiával, Oszkárral (Derzsi Dezső) él együtt, aki eltartja édesapját. 

Most komolyan, te mennyire lennél boldog a srác helyében?

Ezt is ajánljuk a témában

Mivel azonban a csapatnak nincs érvényes szerződése a klubhelyiségre, sikerül elbukni a játéklehetőségeket. Nem mellesleg egy jó kis veszekedést követően Oszkár az apja orvosától tudja meg, hogy a Kálmán halálos beteg. Ekkor szinte megváltásként érkezik a semmiből egy külföldi támogatás, ami félreértés, de mivel a fiú szeretné, ha édesapja a fennmaradó idejét boldogan töltené, ezért úgy tesz, mintha valóban a klubnak szánták volna az összeget. Az RSZK így megindul az Európa-bajnoki selejtezőre, a gazdag támogató (ki nem találná senki – Patrick Duffy az) pedig Magyarországra, aminek persze kisebb-nagyobb konfrontálódás az eredménye.

Patrick Duffy (JUNO11 Distribution)

Ízig-vérig magyar film

Valamiért nem tudjuk levetkőzni az évtizedek alatt ránk ragadt „káromkodunk és részegen kiabálunk” magyar filmes vircsaftot, ami egyszerűen mintha beivódott volna a hazai filmesek génjébe. És persze az ilyen produkciókban bemutatott karaktereknek minden esetben megvan az a fajta véleménye is, amiről viszont soha nem kérdeztük őket.

Ebben az esetben a legfőbb rivális az, aki kéretlenül is kinyilvánítja, hogy mire gondol, akár a piszoárnál állva, miszerint nem szeretek vidékre jönni… itt  mindig trágyaszag van.

Ezt is ajánljuk a témában

És az a helyzet, hogy eleinte egyik féllel sem tudunk igazán szimpatizálni. A káromkodós, mindenféle kötelességtudatot vagy felelősséget nélkülöző bohém játékosokkal és a kutyát túszul ejtő, a játékot véresen komolyan értelmező gombfoci-gengszterekkel sem. Persze lehet, hogy nem is ez volt a forgatókönyvet író Gönye László és a rendező Vékes Csaba célja, de mivel a film végére jó érzékkel igyekeznek legalább minimálisan megszerettetni a közönséggel a karaktereket, talán csak volt valami ilyen koncepció a háttérben.

Roncsból nem volt még elég?

Mármint nem kifejezetten az 1992-es Roncsfilmből, hanem a műfajból, amit képvisel. Mert a Lepattanó is kicsit úgy indul, mint bármi a nyolcvanas, kilencvenes évekből, ami elsőre majdnem el is vette a kedvem. Aztán szerencsére sikerül némileg konszolidálni, a végére egy emberileg szerethető oldalát mutatja meg, amivel még menti a menthetőt. Az apa-fia kapcsolat, a szerelmi szál és a belelkesedő csapat tényleg zsánerfilmmé teszi a súlytalan és igazából stílustalan proli poénkodást.

Aztán mikor Szilárd (Katona László) nekiáll előadást tartani az „arany muffoknak”, miszerint „ez igazából szektorlabda… 1958. november 30-án alapították meg a szövetséget és egységesítették a szabályrendszert, többek között a gombot, azt versenylabdára cserélték – nos, ez a versenylabda, ez egy meghatározott összetettségű műanyag, alakja mindkét oldalon…”, akkor a lányok egyike majdhogynem ráveti magát, mert ugye ma már mind jól tudjuk, hogy a geekség szexi.  

A Lepattanó így egy szórakoztató, szerethető filmmé válik, amin lehet nevetgélni, előhozza kicsit a nosztalgiát, de azért az év produkciójának így sem mondhatjuk. Patrick Duffy ide vagy oda, aki egyébként a kevés játékideje alatt odateszi magát, ahogy megszokott hangja, Csankó Zoltán is hozza az elvárt szintet. De a legtöbb esetben nem is a színészekkel van baj, miközben a látvány is igényes és profi.

Szerintem tényleg csak a proli humorról és a prosztó stílusról kéne lepattanni, és akkor mi is labdába rúghatunk – vagy pöckölhetünk.

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarfej
2024. szeptember 21. 12:38
A belterjes, magyarellenes filmes "elit" újabb gyöngyszeme, amiből megint megtudhatjuk, milyen buta, kisszerű, aljas nép is vagyunk.
2024. szeptember 21. 11:23 Szerkesztve
"Nézem, ahogy Kálmán bá (Scherer Péter)" Nekem ez már megint "sok". Ez az agyonhájpolt művész már mindenhonnan ugrik velem szembe, szerény véleményem szerint méltatlanul, képességeit tekintve. Ez volt már a Jancsó korban is a gusztustalan Kapa és Pepe sorozattól kezdve.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 21. 11:20
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­é­­k­­­e­­­l­­d­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­e­­x­i­­­ ­­­p­­­u­­n­c­­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!