Újabb járvány lesz Magyarországon?

2024. augusztus 06. 17:28

Egész Európában megugrott a szamárköhögéses esetek száma.

2024. augusztus 06. 17:28
Coughing toddler

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

Nem csak Magyarországon, egész Európában megugrott a szamárköhögéses esetek száma, ebben a koronavírus-járványnak és globális folyamatoknak is szerepe van – mondta el az Indexnek Tóth Sándor immunológus. A portál emlékeztet:

az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint még magas átoltottság mellett is 3-5 évente várhatók szamárköhögés-járványok a kontinensen. 

A koronavírus-világjárvány idején korlátozott volt a Bordetella pertussis nevű baktérium terjedése, 2023-ban azonban már 25 ezer esetet regisztráltak, a 2024-es évben pedig ezt a számot január és március között hétezerrel meghaladtuk. Ugyanakkor az európai hatóság emlékeztet: ez nem példa nélküli, 2019-ben 34 468 fertőzöttet azonosítottak, 2016-ban még ennél is többet, 41 026-ot” – fejti ki a lap.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Az ECDC jelentése szerint a  2023–24-es időszakban 17 EU/EGT-országban az egy évnél fiatalabbak körében jelentették a legtöbb fertőzést, hat országban pedig a serdülők körében fordult elő az esetek zöme. A tanulmány ezen felül kitér arra is, hogy a halálesetek többsége csecsemőknél történt, 

éppen ezért a legmagasabb kockázati csoportba a hat hónapnál fiatalabb, még nem immunizált gyermekek, főleg az újszülöttek tartoznak. 

Az járványügyi hatóság hangsúlyozza: mivel a legnagyobb veszélyben az újszülöttek vannak, a várandós nők harmadik trimeszterben történő oltásával születendő gyermekük is nagyobb védelemben van a betegség szórványos előfordulásakor. 

A hatóság jelentése szerint a július végén a Magyarország két különböző pontján szamárköhögésben meghalt két csecsemő is családi közegben fertőződött meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arra kéri a szülőket: 

a gyermek 2 hónapos koráig ne menjenek vendégségbe vagy zsúfolt helyekre, és ne fogadjanak az újszülötthöz látogatókat.

Immunrendszerük ugyanis még nagyrészt védtelen a környezeti hatásokkal szemben. Ezért is ajánlják, hogy a csecsemő gondozásában részt vevők oltassák újra magukat” – fogalmaz az Index.

Az ECDC-jelentés azt is külön aláhúzza, hogy a 65 év felettieknél, a tüdőrákosok, a COPD-ben vagy immunhiányos betegségben szenvedők, a transzplantáltak szervezetét jobban megviselheti a fertőzés, mint a fiatalabbakat vagy a hasonló korosztályba tartozó egészségeseket. 

Az Index felhívja a figyelmet: az európai országok oltási programja eltérő, sok helyen nem kötelező, csak ajánlott a pertussis elleni gyermekkori immunizálás.

Tudta?

Magyarországon 1954-ben vezették be szamárköhögés ellen a kötelező oltást, amit először 2, 3, 4 hónapos korban adnak be, az emlékeztetőt pedig 18 hónapos, majd 6 és 11 éves korban. 

Epidémia helyett endémia

Tóth Sándor immunológus a portálnak elárulta: a klasszikus értelemben vett járványig nem jutunk el a magas, 98 százalék feletti átoltottság miatt, az epidémia helyett endémiás szinten marad itthon a betegség terjedése. Azaz a fertőzött környezetében, általában az arra érzékeny családokban jelenhet meg a pertussis. 

Tünetek:

  • légúti betegséghez hasonló tünetek
  • gyengeség
  • orrdugulás
  • orrfolyás
  • hőemelkedés
  • ritkán láz
  • kínzó, húzó belégzés
  • köhögőrohamok, amelyek légzőizomgörcsig fokozódhatnak
  • hányás

Az immunológus a szamárköhögés intenzívebb terjedését egyrészt azzal magyarázza, hogy az oltási program a környező országokban közel sem volt olyan fegyelmezett, mint hazánkban. „Miközben nálunk már 1954-től a csecsemőkori oltások része volt, 

a volt jugoszláv területeken, szerb, horvát, szlovén szomszédainknál nem mindenhol immunizálták a pertussis ellen a gyermekeket

– jegyzi meg az Indexnek a szakember. Hozzáteszi: „Afrikából, Ukrajnából még most is alig van erről adat, Délkelet-Ázsiában sem volt átfogó vakcináció. A globális folyamatokkal, a turizmussal, a menekülthullámmal, de akár a vendégmunkások érkezésével az oltatlan vagy megkopott immunmemóriával rendelkező magyar felnőttek fogékonyabbá váltak a kórokozóra.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. augusztus 07. 00:01
Köszönjétek többekközt azoknak az idiótáknak, akik egy régi hatásos oltóanyagot lecseréltek egy szarabbra!
Halder_1899
2024. augusztus 06. 20:39 Szerkesztve
Sok oltásellenes buzinak, attól mert covid és más esetben trükköznek a patkányok, ez nem így van minden oltás esetében. A kötelező gyerekkori oltások 90 %-a 100 milliók életét mentik, olyan betegségek tűntek el, szorultak vissza, melyek évszázadokon át keserítették az emberiséget. Rettegtek tőlük és az oltásoknak köszönhetően ma nincsenek, vagy alig. Nem lehet az oltásokat ahogy vannak elutasítani !
2024. augusztus 06. 20:08 Szerkesztve
Oltani, oltani, oltani. Ursula intézi sms.ben. Hajrá. Nekem éppen tüsszentéses járványom volt. Előtte meg horzsolásos járványom. Meg ilyen -kalapáccsal néha az újjamra ütök- járvány is van.
karakter-2
2024. augusztus 06. 19:45
Pl. az Ukrajnából érkezőknek más oltási rendjük volt, ami állítólag közrejátszhat új járványokban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!