Mutatjuk, melyik munkakörökben marad kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat

2024. augusztus 22. 14:47

Szeptembertől ugyanis megszűnik a kötelező munkaalkalmassági kivizsgálás.

2024. augusztus 22. 14:47
null

Nyitókép: Shutterstock

A belügyminisztérium által publikált dokumentum szerint szeptember 1-jétől számos munkakörben megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat. 

Az új rendelettervezet azonban meghatározza azokat a foglalkozásokat – összesen 12 munkakört –, amelyek esetében a munkára való alkalmasság megállapításához mindenképp orvosi vizsgálat szükséges – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.

  • Fokozott baleseti veszély

Két méternél magasabban végzett munka, föld alatti bányászati, kőolaj- és földgázbányászati mélyfúrási munkakörök. Az ipari robbantóanyagok gyártásával, tárolásával, szállításával és felhasználásával kapcsolatos munka. Erősáramú villamos berendezéseken feszültség alatti, feszültség közelében és veszélyes közelségben végzett munkák.

  • Feszültség alatti munkavégzéssel járó munkakörök, egyéb feszültség alatt végzett tevékenységek

Mozgó munkaeszközök, munkaeszközök mozgó elemei, haladó (mozgó) termékek, alapanyagok, félkész és késztermékek mellett vagy közelében végzett munka.

  • Terhelő munkahelyi klíma (meleg, hideg) 

A munkahely melegnek minősül: ha a szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 fokot, és az országos tiszti főorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta. 

Zárt térben: ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 fokos hőérzetet (korrigált, effektív hőmérséklet) meghaladja. 

A munkahely hidegnek minősül, ha a hőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb ideig, szabadtéri munkahelyen a plusz 4 fokot, illetve zárt téri munkahelyen a plusz 10 fokot nem éri el.

  • Ionizáló sugárzás

Sugárveszélyes munkahelyen, például bizonyos szabvány szerinti ipari izotóplaboratóriumokban, orvosi izotóplaboratóriumokban.

  • Mesterséges optikai sugárzás (például lézer) 

Nem koherens optikai sugárzások (UV-A, UV-B, UV-C, IR-A és IR-B), valamint lézeroptikai sugárzások. A munkavállalókat érő mesterséges optikaisugárzás-expozícióra vonatkozó, minimális egészségi és biztonsági követelményekről szóló jogszabály melléklete szerinti expozíciós határértékeket meghaladó expozícióval járó tevékenységek.

  • Kémiai kóroki tényezőnek kitett munkakörök

Minden olyan munkahelyen, ahol a dolgozót veszélyes anyag és veszélyes keverék (ideértve a rákkeltő, mutagén és reprodukciót károsító anyagokat is) hatása érheti.

  • Járványügyi érdekből kiemelt munkakör

Egészségügyi intézményekben az újszülöttek, koraszülöttek, csecsemő- és gyermekbetegek ellátásával kapcsolatos valamennyi munkakör; 

óvodákban, bölcsődei ellátást biztosító intézményekben, szolgáltatásokban, csecsemő- és gyermekotthonokban csecsemők, illetve a gyermekek ellátásával kapcsolatos valamennyi munkakör.

  • Közfogyasztással kapcsolatos munkakörök

Közfogyasztásra szánt élelmiszer (beleértve az ételt, italt) előállításával, valamint forgalmazásával (kivéve a csomagolt élelmiszerek és a nyers zöldség-gyümölcsfélék szállítását, tárolását) foglalkozó, továbbá ilyen munkahelyeken tisztítást, takarítást végző személy.

  • Tüdőfibrózist okozó poroknak vagy azbesztártalomnak kitett munkakörök

Az építőiparban, mezőgazdaságban vagy bármely egyéb területen lehetnek ilyen munkahelyek.

  • Biológiai kóroki tényezőnek kitett munkakörök

Egészségügyi és szociális ellátásban végzett munkák, beleértve az elkülönítő, valamint a kórbonctani részlegeket; klinikai, állatorvosi diagnosztikai laboratóriumokban végzett munkák; szennyvíztisztító berendezésekben, járható szelvényű szennyvízelvezető művekben végzett munkák; hulladékmegsemmisítő, -ártalmatlanító létesítményekben végzett munkák.

  • Éjszakai műszakban végzett munka

Ide számít a 22:00 és 6:00 között teljesített munkavégzés.

  • A zajos munkahelyek, ahol a zaj a felső beavatkozási határértéket meghaladja

Vibrációval járó munkahelyeken (helyileg ható és/vagy egész test) prevenciós határértéket meghaladó esetben.
Ahol kézi tehermozgatást végeznek 10 kilogramm felett.

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citromosParizer
2024. augusztus 22. 16:28
alapvetően én támogatnám az irodai környezetre is. 8-10 órákat a monitor előtt nyomorogni szintén nem egészséges. elég sok munkakör komoly felelősséggel jár, stressz is van rendesen, gyanítom a fejlesztők egy főre jutó infarktus aránya bőven egy tanár vagy egy közmunkás felett van... de amit nálunk is vizsgálat néven végeztek, egy nagy magánklinikán qrva sok pénzért a Soroksárin, az tényleg vicc volt, annak semmi értelme nem volt. ebben kellene fejlődni, mert a háború után komolyabb munkavédelem volt a németeknél, mint most nálunk. pedig azóta eltelt 60 év. értem én, hogy más a néplélek, de szerintem lehetne ezt normálisan is csinálni és kellene is. ugyanúgy lehetne ellenőrzés az orvosok között is, hogy mit fakajtanak annyi pénzért...
Melós
2024. augusztus 22. 16:17
A munkakörömre ebből 7 pont igaz, tehát marad a vizsgálat:-) . És emellett még irodában is töltök 4-5 órát. A nevetgélő, cseverésző kollégák miatti agykárosodásért kár, hogy nem jár veszélyességi pótlék.
irmag2
2024. augusztus 22. 16:14
A dk tagsághoz én kötelezővé tenném a vizsgálatot. Lesz, ami lesz!
herceg-3
2024. augusztus 22. 15:34
Vagyis nem változott semmi! Én pont ezért mentem külföldre dolgozni, mert otthon a halláskárosodásom és egy kicsivel a normális feletti vérnyomásom miatt, rendszeresen elkaszálták a munkavállalásom, pedig otthon is jól tudtam keresni, ha volt munkám! Ebből lett elegem és mentem külföldre, mint vasipari szakmunkás. Érdekes, hogy pl. a hivatásos sofőröket nem említi...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!