Lezárult a vizsgálat, ez okozta a börgöndi légikatasztrófát

2024. augusztus 14. 15:27

Szűk egy éve a börgöndi légiparádén csapódott a földnek egy repülőgép.

2024. augusztus 14. 15:27
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Tavaly szeptemberében súlyos légikatasztrófa történt a Fejér megyek Börgönd városában, miután az ottani reptéren megrendezett légiparádén egy T–28 Trojan amerikai, dugattyús motoros katonai kiképző, felderítő és könnyű földi támogató repülőgép a földnek csapódott. Az eset érdekessége, hogy a légiparádé révén rengetegen fényképezték, videózták a Rózsavölgyi Vilmos és Rózsavölgyi Árpád apa-fia páros által vezetett gépet, sokan magát a katasztrófát is megörökítették. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az Albatrosz Repülőnapon bekövetkezett szerencsétlenség során a repülő egy parkoló személygépkocsi mellé csapódott be, a két pilóta azonnal szörnyethalt, a becsapódás következtében négy ember sérült meg. 

Az eset után megszólalt a pilóták egyik ismerőse, egy másik pilóta, Szüle Zsolt szerint a Rózsavölgyi-páros tagjai tapasztalt pilóták voltak, egy repülőiskolát vittek és a balesethez vezető mutatványt

nem először hajtottak végre a levegőben. 

Ezt is ajánljuk a témában

A szakma a gép mindkét pilótáját elismerte, úgy jellemezték Rózsavölgyiéket, mint akik mindig komolyan vették a biztonsági előírásokat és nem vállaltak felesleges kockázatot a menőverek során. A szemtanúk szerint mindkét pilóta jó hangulatban volt, a börgöndi balesetet megelőzően Szegeden jártak a gépükkel, az ottani repülőnapon is végrehajtották a tragédiába torkolló mostani manővert. 

Már a balesetet követően felmerült, hogy esetlegesen pilótahiba vezethetett a balesethez, Madas László igazságügyi légi üzemeltetési szakértő úgy látta

elképzelhető, hogy a beviteli sebesség nem volt elegendő az emelkedési szakasz után, de biztosat csak a roncsok megvizsgálása után lehet mondani.

Véget ért a vizsgálat, kiderült, mi vezetett a tragédiához

Lapunk megkeresésére a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság elárulta, lezárult a vizsgálat a börgöndi tragédia ügyében, mint írták, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a vizsgálatot befejezte, 

a begyűjtött szakvélemények és információk alapján egyértelműen megállapítható, hogy a tragédia bekövetkezéséhez pilótahiba vezetett.

A balesetet megelőzően nem sokkal raktak új motort a Trojanba, egy erősebb, héthengeres helyett kilenchengeres erőforrás került a repülőbe, amely 1200 lóerő leadására volt képes. A Mandinernek név nélkül nyilatkozó pilóta elmondta, a motor bejáratós volt még, ezért nem is nagyon szokták műrepülésre használni, de ez önmagában nem lehetett oka a balesetnek. 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. augusztus 15. 06:55
a begyűjtött szakvélemények és információk alapján egyértelműen megállapítható, hogy a tragédia bekövetkezéséhez pilótahiba vezetett. Milyen hibát követett el a pilóta elvtársak? Arról itt egy szó sem esik! Ki állapította meg egyértelműen a pilótahibát? Netán valamelyik tudós rendőr, hogy le sem merik írni, mi is történt? Hogy lehet ilyen cikket közölni szerkesztők?
Bi Tang Tomee
2024. augusztus 14. 17:07 Szerkesztve
Pici szárny, nehéz motor, kis sebesség, és szűk forduló földközelben… a repülőakadémián valószínűleg így tanítják, hogy hogyan kell lezuhanni. A pilóták olyan ügyesek voltak, hogy erre a gépre nem felhajtó, hanem lehajtóerő hatott.
Ehetős Odó
2024. augusztus 14. 16:32 Szerkesztve
Megjegyzem, elég egyértelműnek tűnt a pilótahiba a videók alapján. Gondolom, azt vizsgálták, hogy nem játszott-e közre valami műszaki hiba.
makrancos-kata
2024. augusztus 14. 16:12
"Lezárult a vizsgálat, ez okozta a börgöndi légikatasztrófát" Tehát megtudtuk, mi nem vezetett a tragédiához. Önmagában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!