Óriási fordulat előtt állunk: több millió magyar életszínvonala emelkedhet

2024. augusztus 12. 09:04

Több fronton is csatát nyerhet a kormány, ha 2025-ben megduplázza a családi adókedvezményt. Emellett formálódik egy új, többéves bérmegállapodás is, gyorsítva a fizetések emelkedését.

2024. augusztus 12. 09:04
Family,Standing,On,Field.,Happy,Childhood,Concept,For,Little,Child.
Nagy Kristóf

Nyitókép: Shutterstock 

Megduplázná a kormány a családi adókedvezmény összegét jövőre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos tusnádfürdői beszédében. Kiemelte, hogy Magyarországnak 2035-re „demográfiailag önfenntartóvá” kell válnia, s a népességfogyás megállításához, ideális esetben megfordításához minden eszközt be kell vetni.

A családi adókedvezmény megduplázásáról késő ősszel dönthet a kormány”

A kormányfő úgy fogalmazott: „A nyugati tapasztalat az, hogy ha többen vannak a vendégek, mint a tulajdonosok, akkor az otthon többé nem otthon. Ezért ha békeköltségvetést is tudunk csinálni, mert a háborúnak vége lesz, akkor a 2025-ös évben a gyerekek után járó adókedvezményt valószínűleg nem egy, hanem két lépésben, de egy év alatt meg kell duplázni.” Orbán Viktor ezzel együtt óvatosságra intett, hangsúlyozva: az intézkedéshez elengedhetetlen, hogy az orosz–ukrán háború véget érjen, és enyhüljenek a konfliktus káros hatásai, aminek egyik előfeltétele, hogy a novemberi amerikai elnökválasztáson Donald Trump győzzön. A kedvezmények megduplázásáról tehát késő ősszel dönthet a kormány.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Marad a családokra építő gazdaságpolitika

A miniszterelnök elismerte, hogy a demográfiai folyamatok megfordításához további lépésekre van szükség, ez látható a születésszámokból is. A családi adókedvezmény megduplázásával újra növekedhetne a gyermekvállalási kedv úgy, hogy az utóbbi években bevezetett célzott kedvezmények is megmaradnának: a négygyermekes anyák és a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége, valamint a 30 évnél fiatalabb gyermekes nők adómentessége az átlagkereset összegéig.

A családi adókedvezménynek köszönhetően háztartások százezrei gazdálkodhatnak több pénzből. Minél több gyermeket vállal egy család, annál több adókedvezmény emeli a háztartás nettó jövedelmét. Egy gyermek után 10 000, két gyermek után 40 000, három vagy több gyermek vállalása esetén gyermekenként 33 000 forint a havi adókedvezmény mértéke. Ez azt jelenti, hogy egy háromgyermekes család a nem önálló tevékenységéből, például a munkaviszonyból vagy önálló tevékenységéből, mondjuk őstermelőként vagy egyéni vállalkozóként szerzett bevételéből havonta 99 000 forintnyi kedvezményt kap. Három vagy több gyermek esetén ráadásul a családi pótlék összege havi 47 000 forint. Éves szinten 1 752 000 forinttal támogatja az állam a három gyermeket vállaló családokat. A családi adókedvezmény teljes kihasználásához az adóalap egy gyermeknél 66 667, két gyermeknél 266 667, három gyermeknél pedig 660 000 forint.

Fotó: Mandiner-archív

A kormányfő szavai szerint nem zárható ki, hogy 2025-ben kétszer változik az adókedvezmény összege. A részletek ismerete nélkül egyelőre az látható, hogy 2026 lehet az első olyan év, amikor már végig a megduplázott kedvezményt vehetik igénybe a családok. A százszázalékos emelés jelentős jövedelememelkedést eredményezne, hiszen már a kétgyermekesek éves családtámogatása is csaknem 1 000 000 forint lenne.

Az átállás részleteiről vélhetőleg ősszel jelennek meg az első információk. A kedvezmény megduplázásával az adóalap is megduplázódik. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a változással a háromgyermekesek csak az átlagkeresetnél jóval magasabb jövedelem mellett tudnák kihasználni teljes mértékben az adókönnyítést, mivel a házastársak, élettársak összes jövedelme képezi az adóalapot.

A gyermekvállaláshoz köthető egyéb támogatások, például a családi pótlék vagy a friss házasok adókedvezménye szintén megmarad, az otthonteremtési támogatásokkal együtt. Számos esetben – például a gyermek fogyatékosságakor –célzott adókedvezmény is segíti a családokat.

A családi járulékkedvezménynek köszönhetően az alacsonyabb keresetű szülők is legalább részben ki tudják használni a gyermekenként járó maximális támogatást akkor is, ha az adóalapjuk ennél alacsonyabb.

 

Nem csak a többgyermekesek járnának jól

A kormány több csatát is megnyerne az adókedvezmény megduplázásával. A lépés gyorsan és érdemben növelné a családok elkölthető jövedelmét. A pluszjövedelem felpörgetné a belső fogyasztást, erősítve a nemzetgazdaságot, ösztönözve a növekedést. Ez a költségvetés ráfordítását is részben ellensúlyozza, elsősorban a növekvő áfabevételekből.

Az orosz–ukrán háború 2022. februári kirobbanása után az energia- és élelmiszerárak az egekbe szöktek, s ezzel nem tartott lépést a jövedelmek emelkedése. Magyarországon a múlt ősz óta ismét nőnek a reálkeresetek, ráadásul az utóbbi hónapokban gyorsult a növekedés. A családi adókedvezmény emelése azért is lenne időszerű lépés, mert a stabilizálódó, ám a háború előttihez képest 30-40 százalékkal magasabb árszínvonal mellett az évek óta változatlan támogatás veszített súlyából.

A kormány 2010-ben leszámolt a segélyezésre épülő baloldali-liberális politikával, és munkaalapú társadalmat hirdetett meg. Ez a cél megvalósult, amit igazol a járványhoz és a háborúhoz köthető gazdasági nehézségeknek ellenálló munkaerőpiac és a rekordokat döntő foglalkoztatottság is. A segélyezésre épülő politikától érdemben különbözik, hogy a családi adókedvezménynek és a családtámogatási rendszer tucatnyi többi elemének az alapja a munkavállalás, vagyis a kedvezmények túlnyomó többsége akkor jár, ha a szülő dolgozik, a gyermek pedig tanul.

Óriási változás vár a fizetésekre

A tervek között nem csak a gyermekesek jövedelmének jelentős emelése szerepel. Minden eddiginél korábban, július közepén elkezdődtek a 2025-ös minimálbér összegéről szóló tárgyalások. A szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány is nyitott egy újabb, több évre szóló bérmegállapodásra. A 2016 és 2022 közötti, hatéves egyezményt minden fél sikeresnek értékelte, és valóban: a korábbinál gyorsabb bérfelzárkózást eredményezett.

Hivatalos ajánlatot egyelőre nem tettek a szociális partnerek a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum összegére, az viszont már kiolvasható a nyilatkozatokból, hogy legalább 10 százalékos emelés jó tárgyalási alap lehet.

Az igazán nagy változás leghamarabb 2026-ban kezdődhet, mivel az Európai Unió minimálbér-irányelvéhez igazodva a tagállamoknak tervet kell kidolgozniuk arra, hogy növeljék a kollektív megállapodások arányát. A Munkástanácsok Országos Szövetsége azt javasolja, hogy a minimálbért jelentős, akár 30 százalékos emeléssel fel kellene zárkóztatni a garantált bérminimum összegéhez. A középfokú végzettséghez kötött, magasabb összegű minimálbért pedig felváltanák az egyes ágazatokban, szakmákban megállapított kötelező legkisebb keresetek. Ez jelentős béremelést hozna, s a magyar minimálbér Európa középmezőnyébe és a régió élére ugrana. Az új minimálbérrendszerről a következő hónapokban tárgyalnak a szakszervezetek és a vállalkozói érdekképviseletek.

A családi adókedvezmény megduplázása és a reálkeresetek érdemi emelkedése általános hangulatjavító hatással bírna, ami végső soron nélkülözhetetlen a 2035-re kitűzött demográfiai fordulathoz. Orbán Viktor emellett azt is elmondta, hogy a családi kedvezményeket idővel kiterjesztenék minden magyar állampolgárra a világon.

***

A rossz hírek sokak kedvét elvették a gyermekvállalástól

Fotó: MTI/Varga György

A magasabb jövedelem magasabb életszínvonalat eredményez, ami oldja a lakosság óvatosságát: a megtakarítás helyett ismét a fogyasztás válhat meghatározóvá, beleértve a szolgáltatásokat is. Az óvatosság igaz a gyermekvállalásra is, ezért csökkent a születésszám. Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy „az infláció növekedésének idején romlik a családok anyagi biztonságérzete. Még akkor is romlanak a kilátásaik, ha jobb módúak, nem fenyegeti őket a szegénység kockázata. Ebben az időszakban egyre többen vannak azok, akik elhalasztják, nem merik vállalni a tervezett gyermekeket. Sőt, már akkor is nő a halogatók száma, ha a gyermekeseket érintő negatív hírek kelnek szárnyra. A pozitív hírek hatására viszont javul a gyermekvállalási kedv, ez kilenc hónap múlva meglátszik a születések számában. A termékenység prociklikusan változik, azaz már a családok anyagi körülményei változásának a híre is hatást gyakorol rá”.

 

 

 

Összesen 282 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2024. augusztus 13. 00:23
-zsoltkom- fintaj-2 részére 2024. augusztus 12. 21:15 A 2. és 3. pontban tulajdonképp nyugtáztad a jelen helyzetet. Amit leírtál az alapján nem történik semmi ahhoz, hogy több gyerek legyen. Tehát van valamennyi gyereket nevelő család, de a többi ember meg szabad döntésén alapulva nem vállal gyereket... az Istennek sem. Úgy válaszoltad meg a kérdést, hogy lófaszt sem csináltál az agysejtjeiddel. Kb. ezt csináltad... én: Mi a vonatkésés oka? te: Minden vonat megérkezik a célállomásra. Lót izélése a lányaival, az nem rossz példa a magyarság megmentésére. Lótnak is az volt a rémképű problémája, hogy kihal a nemzetsége, mivel a feleségének lőttek. A szükség törvényt bontott... a Fidesz vérvonala megmenekült. És ezt a módot-módszert Isten dicsérte. Vazeg.. olvass utána. Ne finnyáskodjál tehát, ha az a cél lebeg a szemed előtt, hogy a Fidesszel egy vérből valók duplikálódjanak, ott önmagatokat is meg kell dugni nemcsak egymást. A kérdés, hogy ezt ingyen, miért nem tudjátok csinálni?
fintaj-2
2024. augusztus 12. 21:15 Szerkesztve
Válasz ..--.. 2024. augusztus 12. 16:07 -zsoltkom- 1. Ha Te is szaporulat voltál, akkor ki volt az anyád? 2. Minden forint, ami valamilyen munkából élő, gyerekeket nevelő családokhoz jut, jó helyre megy. 3. A gyerekvállalás szabad emberek szabad döntésén alapul, azt semilyen kormányzat nem tudja kikényszeríteni, ellentétben azzal amit az EU a migránsok kötelező befogadásával ránk akar kényszeríteni. 4. A keresztény egyházat láncimával idecitálni, Lót leányainak vérfertőző kapcsolatát apjukkal, párhuzamba hozni a hazájukat szerető magyarokkal, ocsmány személyiséged bizonyítéka. 5 Méhlegelőre való marha vagy. ( bocsánat a haszonállatoktól)
Kaszas39
2024. augusztus 12. 17:30
Nem sajnálom a határintúli magyaroktól a 100 ezer forintot amit kapnak az iskola kérdéshez, főleg nem a Kárpátaljai magyaroktól! De mi miért csak 12500 forintot kapunk? Mit lehet venni a 12500 forintból? Az államtitkár úr nyilatkozata is elég ahhoz hogy a gondolkodó fideszesek elgondolkodjanak hogy ezt akarták 2022-ben?! Az állami vezetők és a miniszterek fizetése emelkedtek, a miniszterelnök úr fizetése is emelkedett. Nekik biztos nincs szükség a 12500 vagy 100 ezer forintra sem! Azért ne szülessenek ilyen cikkek, amikor nem hogy Ausztria életszínvonalát nem értük hanem konkrétan a vasút és az egészségügy összeomlás előtt van!!!
Isten jobb keze
2024. augusztus 12. 16:49
Mindenféle családi kedvezmény meg 3 gyermek után talán nem is kell adód fizetni( javitsonki valaki) és stb.. melett hogy a jó kurva életbe lehet az, hogy szinte évente egyre kevesebb gyerek születik! 1- a kedvezmények semmit nem érnek, mert a többi dolog ami kell a gyerek neveléshrz kurva drága! 2- a magyarok leszoktak a dugásról! 3- külföldre nemnek, dolgozni, és ida szülnek a nagyar nők, lànyok, asszonyok! Szerintem az utolsó.. miatt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!