Karácsony Gergely most azt mondja, támogatna egy budapesti olimpiát, de mennyire hihetünk neki?

2024. augusztus 25. 12:04

Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak beszélt egy budapesti olimpia lehetőségéről. Karácsony Gergely főpolgármester nem zárkózik el az ötlettől, de vannak feltételei. Hogy az ötkarikás játékok ügyében a Momentum NOlimpia kampánya óta hihetünk a baloldali politikusoknak, minimum kérdéses.

2024. augusztus 25. 12:04

Nyitókép: Karácsony Gergely és a Nemzetközi Olmipiai Bizottság elnöke, Thomas Bach (Karácsony Gergely Facebook-oldala)

 

Magyarország miniszterelnöke a Nemzeti Sportnak adott interjúban értékelte a párizsi olimpián elért magyar eredményeket, illetve beszélt arról is, mikor lehet újra realitása annak, hogy Budapesten rendezzék meg az ötkarikás játékokat. Úgy fogalmazott, hogy az ideit „könnyű lett volna megszerezni”, a 2036-osat, pedig ha „akarják, el tudják hozni”, 

hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megkövetelte feltételeknek Budapest mára infrastrukturálisan tökéletesen megfelel, 

csak pár ideiglenes aréna létesítésre volna szükség, és „az aranykapu”, azaz a reptér is nyitva van. 

Hogy az idei olimpia miért nem lett a miénk, azaz miért vonta vissza a kormány annak idején az erre aspiráló pályázatát, jól ismert történet. Míg 2010 előtt a baloldali kormányoknak sem lett volna ellenére egy hazai rendezésű olimpia, sőt, a baloldali pártok jó része később, a 2010-es években is az ügy mellett állt, 2017-ben az akkor még csak mozgalomként létezett Momentum elindította a NOlimpia elnevezésű népszavazási kezdeményezését. A Nem az olimpiára, igen a jövőnkre! szlogenű kampány – amelyhez egy pálfordulással az összes baloldali tömörülés csatlakozott – végül elérte a célját: a magyar kormány „az egyetértés és a sikerhez szükséges budapesti egység hiányára” hivatkozva visszalépett a pályázattól.

Ezért Orbán Viktor a mostani interjúban arra is felhívta a figyelmet, hogy az ötkarikás játékok ügyében továbbra is a fővárosnak kell elsősorban döntenie, 

ha Budapest vezetése az igen mellett voksolna, abban az esetben a kormány teljes erőbedobással melléjük állna.

Ezt is ajánljuk a témában

A fentiek tekintetében viszont kérdéses, hogy komolyan lehet-e venni Karácsony Gergely főpolgármester szavait, aki az RTL Klubnak minderre úgy reagált, nem zárkózna el az ötlettől, de akad két feltétele: a kormány tegye meg a szükséges fejlesztéseket, és a főváros kapja vissza a „neki járó” forrásokat – csak ebben az esetben lenne hajlandó egyezkedni a kérdésről.

Karácsony egyébként július végén találkozott a NOB jövőre leköszönő elnökével, Thomas Bachhal is, ahol egy esetleges jövőbeli budapesti olimpia is szóba került. 

A főpolgármester a találkozó után közzétett Facebook-bejegyzésében azt írta, Thomas Bachhal egyetértettek abban, hogy „Budapest már most is rendelkezik szinte az összes olyan sportlétesítménnyel, ami egy nyári olimpia megrendezéséhez szükséges”. 

Szerinte„ha valaha komolyan felvetődik egy budapesti olimpia terve”, ahhoz a közösségi közlekedés fejlesztése mellett a meglévő utak, hidak, közterületek állapotában „felgyülemlett évtizedes lemaradást is le kell dolgozni”.

Majd azzal zárta posztját, hogy nem új sportlétesítményeket kellene építeni, hanem

 „a város zöld fejlesztése lehetne az alapja egy széles körű társadalmi konszenzuson nyugvó olimpiai koncepciónak”, 

ennek hiányában „eleve reménytelen bármilyen olimpiai álmot dédelgetni”.
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 227 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. augusztus 25. 18:12
A következő két olimpiából egyet biztosan Ázsiában vagy Afrikában rendeznek majd, ha mégis Európában lenne azt nem Budapest kapja majd meg. Ráadásul már nemcsak városok és egyes országok pályázatnak, hanem régiók és országok közös rendezéssel. Leginkább egy dunai Bécs-Pozsony-Budapest közös olimpia volna bevállalható olyan 25 év múlva, amennyiben lesz normális vasút és mondjuk nem lesznek lassújelek és rohadó talpfák a legforgalmasabb 70-es vonal budapesti szakaszán, ilyenek.
benedek77
2024. augusztus 25. 18:11 Szerkesztve
Én támogatom az Olimpiát ha népszavazást tartanak róla előtte. Persze ehhez beszari volt a fidesz, pedig állítólag a magyarok 97%-a támogatta. Na mindegy is. Ha többségben lesznek az agyhalottak, akik szerint egy béka segge alatti gazdaság, ami 2010 óta megduplázta az államadósságát, alkalmas erre, hát legyen. Természetesen azoknak kell fizetni akik megszavazzák☝🏻
Chekke-Faint
2024. augusztus 25. 18:07
1 esetben támogatnák, ha az összes forrásokkal ők rendelkeznének, persze úgy, hogy kormányon sem lennének. A legjobb mutyik egyik lehetősége volna nekik.
gilou-au-clavier
2024. augusztus 25. 17:42
Semmilyen olimpiát nem fog rendezni az ország, ugyanis nem Orbán meg a csicskuszok döntenek róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!