Jócskán jutott Soros-pénz a Transparency magyarországi ágenséhez, mégis veszteséges évet zártak

2024. augusztus 30. 12:35

A Transparency International Magyarország elsők között kezdte el támadni a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, és egyike azon szervezeteknek, amelyek az uniós pénzek visszatartásán munkálkodnak.

2024. augusztus 30. 12:35

Nyitókép: German Embassy Budapest

Úgy tűnik, hiába kaptak tavaly 35 millió forintot Soros György alapítványától, pénzügyileg sem zártak sikeres időszakot – írta a Magyar Nemzet a Transparency International (TI) Magyarországgal kapcsolatban.

A lap arról számolt be, hogy a május végén feltöltött beszámolójuk szerint 2023-ban 84,4 millió forint támogatás érkezett hozzájuk az EU költségvetéséből vagy más államtól, nemzetközi szervezettől, ami kétmillió forinttal több az előző évinél.

Az szja-felajánlások mértékét tekintve is apró növekedést mutathatnak fel, hiszen a korábbi 4,3 millió forint helyett már közel 5,5 millió forint bevételük származik ezekből.

A TI Magyarország 2023-as közhasznú tevékenységének finanszírozói között szerepel a Soros által alapított Open Society Foundations,

amely 2023-ban 100 000 dollárt, azaz körülbelül 35 millió forint támogatást adott a szervezetnek. A támogatók között megtalálhatjuk még a holland, francia, brit és svéd nagykövetséget, a German Marshall Fundot, a Sigrid Rausing Trustot, a VI. kerületi önkormányzatot és az Európai Bizottságot, amely több programon keresztül is finanszírozza a TI működését.

A Magyar Nemzet cikke szerint 

a nagyrészt jogi tevékenység bevételéből álló értékesítési nettó árbevétel 22,7 millióról 3,5 millió forintra, az összes bevételük pedig 122,5 millióról 101,5 millió forintra csökkent. Ezzel szemben a személyi jellegű kiadásaik több mint 15 százalékkal, 63,7-ről 73,8 millió forintra nőttek. Szembetűnő változás, hogy míg 2022-ben 15,6 millió forint profittal zártak, addig tavaly már 18,6 millió forint veszteséget könyveltek el.

Mint ismert, a TI elsők között kezdte el támadni az idén felállított Szuverenitásvédelmi Hivatalt, és egyike azon szervezeteknek, amelyek az uniós pénzek visszatartásán munkálkodnak.

A Transparency Sztálingrádja?

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt

a napokban a Tranzit fesztiválon vitázott egymással Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója. 

A parázs hangulatú beszélgetésen egyebek mellett az is szóba került, ki hogyan tekint a nemzeti szuverenitásra, miért nem jutott hozzá Magyarország a neki járó uniós forrásokhoz, mennyire megbízható a Transparency által évente kiadott korrupció érzékelési index, valamint hogy milyen adatokat és szerződéseket titkol az átláthatóságért küzdő szervezet.

Ezt is ajánljuk a témában

Ligeti a vita közben többször elveszítette a fonalat, egymásnak olykor ellentmondó állításokat tett, melyekre Lánczi Tamás nem egyszer fel is hívta a figyelmet. A legdurvább ezek közül az volt, hogy 

a Transparency International jogi igazgatója nem volt tisztában azzal, hogy hogyan készül az általuk készített korrupció érzékelési index, mely több esetben a Magyarországgal szembeni jogi eljárások és az uniós pénzek visszatartásának is alapját adta.

Ahogy arra sem sikerült választ kapni Ligetitől, a Transparency miért is gondolja azt, hogy tetszése, illetve saját megítélése szerint válogathat a magyar törvények között.

A Mandiner értesülései szerint a Transparencynél is úgy értékelték, hogy Ligeti komolyan felsült a vitában, holott előzetesen nagy reményeket fűztek a kiemelt médiafigyelem mellett megrendezett összecsapáshoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Megsemmisültünk. Ez volt a Transparency Sztálingrádja”

– így fogalmazott Ligeti Miklós egy, a szervezethez közel álló forrásunk. A TI megkeresésünkre tagadta, hogy csalódtak volna Ligetiben.

 

Lánczi Tamás és Ligeti Miklós teljes vitáját alább tekintheti meg:


 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. szeptember 02. 12:40
Mikkancs elköpte többször is az aranyat, hogy nem a tükör a hibás, hogy a kép nem tetszik amit benne látunk. Hát ez tényleg így van, az Elvarázsolt Kastélyban beállított tükrök teszik a dolgukat, amit az optikai törvények diktálnak, az, aki oda elhelyezi és veled azt próbálja elhitetni, hogy az az igazság, amit magadról látsz, az akar manipulálni, illetve a vidámparkban csak szórakoztatni az egyes részletek felnyagyításával más részletek mindenféle torzításával, nade ő nem is állítja, hogy az ő tükrei a valóságot 1:1 arányban mutatják, az illúziókeltést Ligeti próbálja meg ezzel a bonmottal, holott tudja, hogy hamis portékát árul. Remélem rendesen megkukizzák érte, és rábaszik a sompolygásra.
Zokni
2024. augusztus 30. 19:27
Ja! Azt erősen kétleném, h ez a TI Sztálingrádja. Magyarul a Mandi félő, h hazudik.
2024. augusztus 30. 19:15 Szerkesztve
Kénytelen voltam meghallgatni a vitát. Nem akartam, mert mind Lánczit, mind a Hivatalát, és a közpénz erre pazarlását a demokrácia szembeköpésének tartom. 1. Szánalmas a kárörvendezés a bírálóval szembeni érzelmek fokozására. 2. A hölgy alákérdezett Lánczinak, és két alkalommal megszakította Ligetit a rezsim korruptságát igazoló tény-felsorolásában. Míg a másik - szuverén módon - többször is előadta az alaptalan kormánypárti mantrát. 3. Ligeti nem veszített fonalat, és a korrupciós vizsgálat szakmai hátteréről nem volt szó. De Láncziról kiderült, h fogalma sincs róla. 4. L. vádja, a TI illegitimitása, értelmetlen, mert ahhoz, hogy valaki jogi-szociológiai elemzéseket publikálhasson, elég, ha megteszi - ez a szólásszabadság. (Az is hülyeség, h vkinek politikai véleménye csak a Parlament tagjaként lehet.) 5. A fenyegetés, h a TI nem dacolhat egy állami hivatallal, jogállami kérdés. Vagyis a SzH érvényesítse joghatalmi eszközökkel az igazát. De erre nincs alapja, mert nem hatóság.
Sróf
2024. augusztus 30. 15:07
Összefoglalva: Egy nyolctagú "civilszervezet", aminek a küldetése az ország lejáratása és az országnak járó uniós források beérkezésének megakadályozása. 35 millió Sorostól 84,4 millió az EU-tól 5,5 millió szja-felajánlásokból 3,5 millió bevétel jogi tevékenységből = 128,4 millió Ft valamint 18,6 milliós veszteséggel zártak. 8-an vannak, tehát saccperkábé az annyi mint fejenként évente 16 millió, a helyettük valódi munkát végző minimálbéres csicskájuknak évi 3 millió, a rezsit és irodabérletet pedig basznak fizetni. Ezt nevezik közérdekű civilszervezetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!