Javul a diákok iskolai teljesítménye a mobilok korlátozásával? A szakértő válaszol!

2024. augusztus 28. 22:13

Nánay Mihály kijelentette, a házirendekben kell szabályozni a mobiltelefonok használatát, így az iskolák abban nagyfokú autonómiát kapnak.

2024. augusztus 28. 22:13

Nyitóképünk illusztráció: Iris van den Broek / ANP MAG / ANP via AFP

A szocializáció és a közösségi nevelés, ezáltal pedig az iskolai munka lesz a mobiltelefonok iskolai korlátozásának a nagy nyertese – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nánay Mihály. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemeskürty István Tanárképző Karának rektori megbízottja szerint különösen a koronavírus-járvány idején derült ki, hogy a közösségi nevelés – amit az online világ erőteljesen ront – legalább annyira fontos, mint a szakmai kompetenciák fejlesztése.

Ezt is ajánljuk a témában

A szakértő azt mondta, előfordulnak olyan kellemetlen események is, mint például, amikor nem kívánt felvételek készülnek az iskolában, digitális bullyingra használják az okoseszközöket, vagy egyszerűen csak a tanórai figyelem megbomlását idézik elő. Nánay a leglényegesebbnek a korlátozás közösségi elemét tartja, hogy

a diákok a szünetben ne videókat nézzenek, hanem inkább egymással töltsék az idejüket.

A rektori megbízott állítja, az iskolák az új rendelet életszerű szabályozását fogják a gyakorlatba ültetni. Nánay azt tapasztalta, hogy a többség egyetért a mobiltelefonok korlátozásának elvével, ugyanakkor a digitális eszközök hasznosak lehetnek az oktatásban. Az állami programok alapján kiosztott laptopokat, tableteket lehet használni, de akár a telefonokat is vissza lehet adni a diákoknak, ha a tanár jelzi, hogy szükség van rájuk egy órai tananyag oktatásához. A korlátozás arra is jó alkalom, hogy átgondoljuk, valóban szükséges-e az adott digitális eszköz az óránkra, vagy analóg módszerekkel is meg lehet tanítani ugyanazt a tananyagot.

 A szakértő kijelentette, az új rendelet szerint a házirendekben kell szabályozni a mobiltelefonok használatát, így

az iskolák abban nagyfokú autonómiát kapnak, hogy ehhez milyen következményeket társítanak.

Rengeteg olyan általános iskola van, ahol már régebb óta beszedik a mobilokat, ennek eddig nem volt meg a jogszabályi háttere. A következő időszak tesztidőszak is lesz, amikor az intézmények meglátják, milyen nehézségek és váratlan helyzetek adódhatnak, ezekhez kell majd igazítani a szabályaikat, tehát lesz egy tanulási, alkalmazkodási időszak – közölte Nánay Mihály.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vladiszláb
2024. augusztus 30. 09:16
Nekem a kamasz unokáim is egyetértenek, a (náluk több éve bezetett) napközben leadott telefonok gyakorlatával. Ez a Madáchos balhé, a szokásos ballibsi magyar és kormányellenes tréning része.
atti64
2024. augusztus 29. 11:51
EZ NEM KÉRDÉS!!!!!!!!!!!!!!ÉS MÉG BESZÉLNI IS MEGTANULNAK NEM CSAK A SZART NYOMKODNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Élő Éva
2024. augusztus 29. 09:13
Látom megmozdultak az ügyben a Big Tech cégek, sok pénz van a buliban, és a fiatalság a legnagyobb fogyasztó. Nem véletlen, hogy informatikai adatok szerint az USA-ban a legkevesebb gyógyszert a belgyógyászok fogyasztják, A legszigorúbban a Szilícium völgy munkásainak a gyerekeitől tiltják el a mobil telefon használatát. Nagyon rácuppant az ügyre a bal-lib média, mivel a mobil ügy egyszer már bejött nekik. Most nem fog, mert a szülők többsége egyet ért a javaslattal. A progresszíveknek mindegy csak ártson.
Élő Éva
2024. augusztus 29. 08:56
Bagooly-29- A riport alany jelenleg tanár az Árpád gimnáziumban, a cikkben is benne volt, hogy aktív tanár. Továbbá az is, hogy a házirend szabályozza a használatot, ha szükséges az órákon is használható. Úgy látszik, mindegy már, csak ártson, akár a rátok bízott gyerkeknek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!