Isten éltesse a szuverén Magyarországot!

2024. augusztus 20. 08:56

Hazánk szuverenitása oly sokszor veszélyben volt, vagy megszűnt az elmúlt ezer évben, de kitartó politizálással, útkereséssel mindig sikerült visszanyerni azt.

2024. augusztus 20. 08:56


ATTILA KISBENEDEK  /  AFP
Kaszab Zoltán
Vasárnap.hu

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

„Államalapításunk óta számtalanszor kellett már megvédenünk a szuverenitásunkat ahhoz, hogy megmaradhassunk önálló nemzetként. A próbatételek ugyanakkor megerősíthettek minket abban, hogy most is sikerrel járunk.

Amióta őseink megtalálták végleges hazájuknak a Kárpát-medencét, és berendezték itt a sajátos magyar életet, azóta zajlik itt a harc kelet és nyugat között. Sajátos „átjáróház” volt már ez a terület az érkezésünk előtt is, de érdekes módon a későbbi évszázadokban is általában a Kárpát-medence jelentette a határvonalat kelet és nyugat között. Nem véletlen, hogy a kalandozó magyarok sem vetették meg a lábukat ennél nyugatabbra, ahogyan Mátyás is csak »Bécsnek büszke váráig« jutott »bús hadával«. A Kárpát-medence jelentette a végállomást a hódító tatároknak, majd a törököknek is, ennél sokkal keletebbre pedig a Habsburgok sem terjeszkedtek már.

Magyarország pedig jórészt okosan lavírozott a hódító kelet és nyugat között.

Már az államalapítás idején, a kereszténység felvételekor dönteni kellett a két kultúrkör között, és nem volt ez másképp később sem. Országunk aztán a három részre szakadás idején is két európai nagyhatalom ütközőzónája lett, és talán ekkor rajzolódott ki a legplasztikusabban, hogy mit is jelent kelet és nyugat határán létezni. Aztán jött a Habsburg elnyomás, majd együttélés, amelyet pár évtizeddel később a szovjet függés váltott fel.

Hazánk szuverenitása oly sokszor veszélyben volt, vagy megszűnt az elmúlt ezer évben, de kitartó politizálással, útkereséssel mindig sikerült visszanyerni azt.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Varga Mátyás Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Legyünk büszkék az eredeti, ezeréves nyugati értékeinkre – még akkor is, ha mindenki más már sutba dobta azokat!

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. augusztus 20. 16:44
Miféle szuverinitásról beszélnek az idióták?Több mint száz éve nem létezik itt Magyarországon.Mátyás király óta nem is voltunk semmilyen szempontból.Mindenki lábbal taposott bennünket mint ahogy most is mert ezek a latorc népnyomorgatók módszeresen felszámolják a honi magyarságot.
Valodi
2024. augusztus 20. 16:06
ttp://www.parlament.hu/irom39/00047/00047.pdf "Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket. Fenn kell tartani kultúrtájainkat, a települések közösségeit, termelési hagyományainkat. Csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatalgazdák számára." (Nemzeti Együttműködés Rendszere) Egyre távolodunk a Hazánktól ....
Valodi
2024. augusztus 20. 11:09
ittésmost 08:59 "Isten áldja édes hazánkat!" - hmmmm ... mi is az a haza, meg kié is? Sehonnai bitang ember - írta anno Petőfi Sándor. Csakhogy van-e még ennek a szónak magyar jelentése? Valaha volt ágasházi, kompolti, mezőfalvi, tiszakarádi stb. parasztember, aki a saját kistájában, a faluja határában élt/megélt, és a hátán vitte az országot...... Most milyen van? Talentis-i, Mezort-i meg Agrolink-i? De alighanem legfőképpen BDPST-i....
Mandiner444hu
2024. augusztus 20. 11:03
1 Korinthus 1:18 Mert a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, a kik elkárhoznak; de nekünk, kik megtartatunk, Istennek ereje
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!