Ismét felpörög az infláció? Csütörtökön fontos adatokat tesz közzé a hivatal

2024. augusztus 07. 12:33

Az elemzők szerint az üzemanyagár emelkedése a legnagyobb probléma.

2024. augusztus 07. 12:33

Hamarosan kiderül, hogyan alakult az infláció júliusban. Fotó: 123rf.com.

Csütörtökön teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal a legújabb inflációs adatokat. Az árcsökkenés vélhetően a múlté, a szolgáltatások és az üzemanyagárak jelentős drágulása most először jelenhetett meg az adatokban – írja a vg.hu. A lap által felkért elemzők szerint a fogyasztói árak havi bázison 0,7 százalékkal emelkedhettek. Ha így lesz, azzal idén először lépheti át a jegybank toleranciasávjának felső szélét a drágulás üteme. Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza

 az infláció emelkedésében az üzemanyagárak szerepét emelte ki. Szerinte a belső kereslet még mindig erőtlen, hiába a 10 százalék körüli reálbér-emelkedés, a kiskereskedelmi forgalom csak alig növekszik. 

 

A szakértők szerint a magas benzinár miatt lódulhat meg az infláció.
Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/a kép illusztráció

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint júliusban havi alapon 0,7 százalékkal emelkedhetett az általános árszínvonal. Úgy látja, júniushoz képest az egyik legnagyobb hatású árváltozást az üzemanyagok produkálhatták. Ezen kívül élénkíthette az inflációt a háztartási energia árának alakulása, az ársapkák és a kötelező akciózás júliusi kivezetése, valamint a szolgáltatások drágulása. Úgy látja, az év végére akár 5,5 százalék körül is alakulhat mindkét fontosabb inflációs rátánk. Az ING Bank elemzője azt is elmondta, 

a második negyedéves GDP-adat némileg mérsékli annak a valószínűségét, hogy év végére durván elszálljon az infláció. 

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy júliusban az üzemanyagárak havi alapon emelkedtek 3,7 százalékkal és kismértékű emelkedést mutathatnak az élelmiszerárak is, a kötelező akciózás kivezetésével a kereskedőknek a korábbi árstopos termékeket sem kell már beszerzési áron adniuk. Molnár szerint éves átlagban 4,2 százalék lehet az infláció, és jövőre 3,5 százalékra lassulhat. 

Ezt is ajánljuk a témában



 

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 07. 17:20 Szerkesztve
10 százalék körüli reálbér-emelkedés, a kiskereskedelmi forgalom csak alig növekszik. --- Vajon miért, ha a pénzünk túrót se ér? Da ha már a tejtermáékeknél tartunk vessünk egy pillantást a nem körözött kőrözöttre is.: Patika 2024. augusztus 07. 17:01 • Szerkesztve A pénztelenséget a nulla vásárlólrtékű pénzköltés visszafogását vásárlói óvatosságnak nevezni nagyfokú arcátlanság. Hiába van 20%-al több béred nominálisan ha az árszint meg az előző évi 200 %-át veri. Kevesebbet tudunk venni sokkal drágábban, így a pénzbevétel 4-5 %-os kisker növekedése családon belül kb 30-50%-al kevesebb asztalra tehető élelmet jelent... Csűrjétek, meg csavarjátok, de hiába zsonglőrködtök nem tele a hasunk, csak a hócipőnk. (akinek etz nagyon very verje bele a csóró Feri)
gyaloggos
2024. augusztus 07. 14:47
coyote-0! AZ, hogy TARTALÉKOLNI próbálnak az emberek, még a JOBBIK eset lenne! SAJNOS azonban már NINCS miből vásárolnia sok embernek, és már tényleg vannak nem kevesen, akiknek azon kell gondolkodniuk, hogy ELŐSZÖR a gyereknek, és ha marad, akkor majd neki, a szülőnek is, amire jut.
gyaloggos
2024. augusztus 07. 14:42
AZ ÉLELMISZERÁRAK brutálisan EMELKEDTEK, ismét!
Akitlosz
2024. augusztus 07. 13:39
Le sem pergett. Folyamatosan rontja az állam a forintot. A reálbéremelkedés csak propaganda. Évtizedek alatt sem nőnek a bérek tényleg reál értéken, azaz aranyban mérve. Az infláció nem béremelés. Infláció nélkül tessék emelni a béreket! Hja, hogy az nem meg, évtizedek alatt sem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!