Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Itt a májusi inflációs adat: jelentősen csökkent az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia ára

2024. június 10. 10:52

Az infláció letörésének köszönhetően szeptember óta nőnek a reálbérek, azaz egyre többet ér a családok jövedelme.

2024. június 10. 10:52
null

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Májusban a fogyasztói árak átlagosan négy százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4 százalékkal esett vissza – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszerek ára tavaly májushoz képest egy százalékkal nőtt, ezen belül a cukoré 29,6; a csokoládé és kakaóé 9,8; a gyümölcs- és zöldségléé 9,5; a büféáruké 8,8; a sertéshúsé 8,6; az éttermi étkezésé 8,1; az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6 százalékkal. A tojás ára 22; a liszté 19,6; a tejtermékeké 11,6; a száraztésztáé 10,6; a tejé, valamint a kenyéré kilenc-kilenc; a sajté 7,4; a baromfihúsé hat százalékkal csökkent – sorolta a KSH.

A szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk ára 3,5, ezen belül a dohányáruké 3,8 százalékkal emelkedett. A gyógyszer, gyógyáruk ára 6,4; a mosó- és tisztítószereké 2,7; a testápolási cikkeké 1,8 százalékkal növekedett. 

A háztartási energia 2,4, ezen belül a vezetékes gáz 4,7, az elektromos energia 2,9 százalékkal olcsóbb lett. 

A tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,6 százalékkal csökkent, az új személygépkocsiké 4,8; a konyha- és egyéb bútoroké 2,5; a fűtő- és főzőberendezéseké 2,4; a szobabútoroké 1,7 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 9,2 százalékkal drágultak éves összevetésben.
Egy hónap alatt, áprilishoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek. A háztartási energiáért 0,9, ezen belül a vezetékes gázért 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok ára 4,4 százalékkal esett.

A kormány által alacsony szintre leszorított infláció jó a családoknak és jó a gazdaságnak is 

– jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tárca közleménye szerint. Az infláció mértéke a korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is alacsony szintet ér el.

Az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés komoly segítséget jelent a magyar családok számára.

Nagy Márton az adatokat értékelve kiemelte, hogy a kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően – úgy mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő – az infláció összeomlott, a kormányzati lépések által generált árverseny eredményeképpen pedig alacsony szinten maradt. Ez az árverseny különösen jelentős az élelmiszerek esetében.

Megjegyezte: a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, májusban havi alapon 4,4 százalékot esett a járműüzemanyagok ára a KSH adatai szerint. A miniszter megállapította, hogy  az alacsony infláció egyaránt jó a családoknak és a vállalkozásoknak is, az ugyanis egy pozitív láncreakciót indított el a nemzetgazdaságban, fokozatosan bekapcsolva a gazdaság hajtóműveit. 

Az infláció letörésének köszönhetően szeptember óta nőnek a reálbérek, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. 

Ennek eredményeképpen folyamatosan oldódik a lakosság óvatossági motívuma, így többet költenek és többet utaznak, amely folyamatosan növeli a fogyasztást. Ezt jelzi, hogy már negyedik hónapja nő a kiskereskedelmi forgalom és az év eddigi teljesítménye alapján 2024-ben is újabb rekordot dönthet a turizmus. A lakossági bizalom egyre pozitívabb, ennek hatása jelenik meg az élénkülő hitelkeresletben. Mindez összességében pozitívan hat a belföldi keresletre, így a belgazdaság teljesítményére – összegezték.

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. június 10. 15:57
Melyik országban, kis névtelen cseléd? Mert nem itt.
orrban
2024. június 10. 13:16
Ez meg a valóság, hazug bukott tolvajok!! Gyorsul az infláció, a tankolás 9,2%-kal többe került májusban, mint egy évvel korábban Az éves áremelkedés 4 százalékos volt a múlt hónapban, ez az idei legmagasabb érték.
2024. június 10. 12:17 Szerkesztve
A nyugdíjkassza 2011-ben összeomlott a gyermektelenség miatt. Azóta folyamatosan, egyre nagyobb külföldi hiteleket kell felvenni. Tavaly 1450 mrd forint külföldi hitelet kellett beletolni. A parazita szinglik és 1-2 gyermekesek miatt. Teszem hozzá, ezen nyomorék paraziták miatt kell 800.000 nigger, paki, külföldi szar aki dolgozik a meg nem született magyarok helyett!
antal-2
2024. június 10. 12:13
Beszartam...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!