Bedől a konnektivitási mutatvány?

2024. augusztus 03. 15:11

Mi történik akkor, ha az EU – nyilván az amerikai diktátumoktól nem egészen függetlenül – olyan szankciókat vezet be Kínával szemben, amelyek ellehetetlenítik a magyar kormány által zsákszámra telepítendő gyártókapacitásokat?

2024. augusztus 03. 15:11
null
Schiffer András
Schiffer András
Index

Nyitókép: Képernyőkép / Mandiner.hu

„Néhány hete adtam egy interjút a Mandinernek, ahol feltettem a kérdést: mi történik akkor, ha az EU – nyilván az amerikai diktátumoktól nem egészen függetlenül – olyan szankciókat vezet be Kínával szemben, amelyek ellehetetlenítik a magyar kormány által zsákszámra telepítendő gyártókapacitásokat? Elmondtam továbbá, a kabinet történelmi bűnének tartom a 2020-as helyzet elszalasztását arra, hogy három elvesztegetett évtized után elkezdjük újjáépíteni a hazai termelőkapacitást, vagyis a helyi gazdaságot. Ez lenne tudniillik a szuverenitás garanciája, nem pedig az, hogy a saját nemzetgazdaságunkat kitesszük a geopolitikai rulettasztalra. Kritikámra rögvest reagált a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter közölte: »(…) Így elindítottuk a Versenyképesség-növelő Támogatási Programot, amelynek keretében 852 magyar vállalat 438 milliárd forintnyi beruházását 185 milliárd forinttal támogattuk. Ezzel több mint 102 000 munkahelyet őriztünk meg, s azon nagyon kevés ország közé kerültünk, ahol a Covid után többen dolgoztak, mint előtte. Ugyanezt a metódust alkalmaztuk a háború nyomán kitört energiaválság közepette: Gyármentő Programot indítottunk, melynek jegyében 125 magyar vállalat 322 milliárd forintnyi energiabiztonsági beruházása valósul meg a kormány 127 milliárd forintnyi támogatásával, hozzájárulva több mint 54 000 munkahely megőrzéséhez.«

Szijjártónak abban vélhetően igaza van, hogy azon nagyon kevés ország közé kerültünk, ahol a Covid után többen dolgoztak, mint előtte: azt persze elfelejtette megemlíteni, hogy a többlet egyre nagyobb arányban a vendégmunkásimportból származik. A miniszter néhány kérdést – nem meglepő módon – a levegőben hagyott. Hogyan aránylanak a felsorolt támogatások a német és kelet-ázsiai befektetőknek az elmúlt másfél évtizedben juttatott közvetett és közvetlen állami támogatásokhoz? A támogatott magyar termelővállalatok milyen arányban dolgoznak hazai nyersanyagból, magyar munkaerővel, és milyen arányban állítanak elő készterméket? Hogyan alakult a támogatott magyar termelővállalatok exportképessége? A »hazánk gazdaságtörténetének egyik legnagyobb beruházásösztönzési programjával« hány, a rendszerváltás után ledózerolt termelőkapacitást sikerült újjáéleszteni? Történt-e lokalista fordulat a gazdaságpolitikában?”

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. augusztus 13. 14:23
Akkor baj lesz. Amerika csinált már dizzel botrányt a német autókkal szemben. Most majd akkubotrány lesz ellenük. Tuti új müszaki szabályok jönnek.
falcatus-2
2024. augusztus 05. 07:27
gyaloggos 2024. augusztus 03. 22:12 Summa summarum: S ORBÁN VIKTOR GYURCSÁNY nyomdokain! UGYANÚGY közutálat övezi majd, ahogyan GYURCSÁNYT!.." ElFtárs! Ez a reprint kiadású brosúrájuk hozza menetrendszerűen a 2/3-okat. Ki ne dobja.
falcatus-2
2024. augusztus 05. 07:23
WWIII. 2024. augusztus 04. 11:41 Schiffer úr, Aki azt gondolta hogy a gyarmattartó nyugat csak úgy hagyni fogja a Közép-Kelet-Európai vagy a Dél-Európai térség gazdasági függetlenedését, felemelkedését az egy álmodozó..." Tökéletesen tisztában van vele. De azzal is, hogy a politikai karrierje érdekében, mikor, hol, mit kell elsütnie. "Rejtély de Schiffer úr nem említi hogy kik is voltak az elkövetők, felelősek hazánk gazdaságának tönkretételéért? Kik voltak akik már a rendszerváltás és még az EU csatlakozás előtt szisztematikusan szétlopták és kiárusították Magyarországot? " 1000 %-ig tisztában van vele....ha a HÍR TV-be, vagy az M5-be megy. Ha, az ATV-be megy akkor már megint más a helyzet. Ebből él. Egyelőre jól megél.
falcatus-2
2024. augusztus 05. 07:17
DeGar>>>falcatus-2 2024. augusztus 05. 01:35 "A kizöldülés csak annak derogál, aki nem lakik olyan helyen, ahol megemelkedik a vízszint 2-3 méterrel, ...Szerintem helyes lenne Schifferhez hasonlóan addig felelősen gondolkodni, amíg még egyáltalán van rá lehetőség..." De Gar- bár nem mondja ki- de udvariasan érzékeltetné, mintha nem(sem) tudnék felelősen gondolkodni? Miből gondolja? Lehet, hogy DeGar szerint Schiffer felelősen gondolkodik. Bizonyára sok esetben úgy is van, de én nagyon gyakran azt látom, hogy egyáltalán nem. Legfőképpen "zöld" témában sem. Nagyon nem. Politikai céljait messze eléje helyezi a józan, felelős gondolkodásnak (ezen a téren ) is. Részben származhat ez tárgyi ismeretek tudatlanságból is (tetten érhető) csak, hogy ezt egy felelős TANULT politikus, úgy is , mint jogtudós nem engedhetné meg magának. Schiffernél a "kizöldülés" (is) az én számomra egyértelműen jól átgondolt, tudatos politikai eszköz a karrierépítéshez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!