Az okoseszközök iskolai korlátozása elengedhetetlen

2024. augusztus 10. 08:20

A tanítási órák megkezdése előtt le kell adniuk a mobiltelefonokat.

2024. augusztus 10. 08:20
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera/a kép illusztráció

Megjelent a telefonhasználat iskolai korlátozásáról szóló rendelet

Ezt is ajánljuk a témában

A jövőben az általános iskolás és gimnáziumi diákoknak a nap elején, a tanítási órák megkezdése előtt le kell adniuk a telekommunikációs eszközeiket – különösen a mobiltelefonokat –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket, valamint az internetelérésre alkalmas okoseszközöket, melyeket a nap végén kapnak vissza.

Az okoseszközök iskolai korlátozása elengedhetetlen, hiszen egyre több hazai és nemzetközi kutatás támasztja alá, hogy használatuk jelentősen korlátozza a fiatalok koncentrációs képességeit, és hátráltatja iskolai teljesítményüket. 

Pöltl Ákos, az MCC Ifjúságkutató Intézetének családbiztonsági szakértője szerint az iskoláknak képzést kell arra kidolgozniuk, hogy miként lehet a személyes képernyők – egy felhasználó egy képernyő – nélkül, de a technológia megfelelő használatával segíteni az oktatást. Azt pedig hatalmas félreértésnek tartja, hogy az okostelefonok kitiltásával a technológiát tiltanák ki az iskolákból. »Az okostelefonok, tabletek és laptopok csak elvonják a figyelmet. Ha a szórakozás és a tanulás egy eszközön található, a gyerek mindig a neki kedvezőbbet, vagyis a szórakozást fogja választani, amikor csak teheti« – hangsúlyozta a szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

Hasonlóan vélekedett a Nemzeti Pedagóguskar elnöke, Horváth Péter is, aki szerint a szabályozás lehetővé teszi majd, hogy a diákok gyorsabban és hatékonyabban tanulhassanak az órákon.

Jonathan Haidt amerikai szociálpszichológus a »The Anxious Generation« című művében is azt hangsúlyozza, hogy a túlzott képernyőidő károsan hat a fiatalok mentális egészségére, növelve a szorongást és csökkentve a fókuszt. Nem véletlen tehát, hogy hazánk mellett számos más ország is fontolgatja a mobiltelefonok iskolai használatának szigorúbb szabályozását, míg több európai ország – Franciaország, Hollandia, Olaszország, Szlovákia, Anglia – már határozott lépéseket is tett a mobiltelefonok iskolából való kiszorítására.

A rendelet tehát nemcsak időszerű, de szükséges is, amellyel hozzájárulhatunk a magyar diákok mentális egészségének megőrzéséhez és a kimagasló iskolai teljesítőképességük fenntartásához.

Óvjuk meg közösen a magyar diákokat!” 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Kilencediktől felfelé a telefontilalom kényelmes önáltatás csupán, nem pedagógia.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
piszokalfréd
2024. augusztus 14. 17:39
Szerintem is korlátozni kell a mobiltelefonok használatát az iskolákban. Ahhoz azonban úgy tűnik, hogy nem kapnak segítséget a tanárok, hogy ezt hogyan oldják meg, hogy biztonságban legyen ennyi mobil és, hogy mindenki a sajátját kapja majd vissza. Félő, hogyha meghibásodik egy mobil, akkor rögtön a tanárral akarják majd azt kifizettetni.
Patika
2024. augusztus 11. 12:51
Patika 2024. augusztus 11. 08:32 Beengedi a rendelet az iskola területére az eszközöket, az új konfliktusok és helyi (gyáva) használatot el-elnézegető konfliktusok forrása is lesz. Melyek ezek.: A kormány és a házirend szerkesztő közti megvetés. ( rám lőcsöltétek ) A házirendet szerkesztő és az őrzésre kijelölt közti (miért én) útálat. A gyerek és az őrző közti ellenséges érzület és tartós alkudozás. Pedig a bennt léte során az iskola gondoskodik a tanuló minden baját illetően...) Szóval semmiféle kifogás nem lehet elvileg. Ebből fakadóan olyan legalja roma iskolákban mint amik a 8. és 15 ker-ben vannak ez még szülők bandái-iskolai vezetés közti közdelemhez is vezet. A családnak magának kellene kötelezően kezelnie a korlátozást, ami különben is az ő dolga lenne. Felelhetne a nevelésbeli hiátusaiért az eltűrő szülő. Korlátozza a gyámhatóság a szülői jogokat, de az eszközre és netrecuppantásért nem ? Pintér kontárként más farkával vereti a csalánt. (jellemző)
deakbali
2024. augusztus 11. 12:50
Véleményem szerint ha egy tanár vagy az iskola átvesz egy telefont, akkor felelősséggel tartozik, annak állapotáért. Ebből az következik, hogy minden egyes telefon, minden egyes karcolását dokumentálni kell, minden reggel. Amennyiben ez nem történik meg a nap végén a tanuló kártérítési igénnyel fordulhat a tanár felé, mivel megkarcolódott a képernyője. Ezen kívül ha nem dokumentálnak, akkor az otthon elromlott apu, anyu 700ezer forintos telefonja beküldhető a gyerekkel az iskolába.. Délután pedig a gyerek mindenki szeme láttára nem tudja bekapcsolni a telefonját, mert elromlott az őrzés ideje alatt. Az iskola vagy a tanár utalja majd a 700ezer Forintot a családnak? Ja, és havonta hány alkalommal romlik majd el a gyerek telefonja?!
atti64
2024. augusztus 10. 14:33
FÜGGÖK MIND!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!