„Az álhír az álhír” – a Kúrián nyert jogerősen pert a Transzparens a Média1 portállal szemben

2024. augusztus 28. 11:15

Az alapítvány azután fordult bírósághoz, hogy a Média1 azt állította, a szervezet átláthatatlanul működik. A Kúria kimondta: a portál valótlan állítást tett az alapítvány pénzügyi beszámolóival kapcsolatban.

2024. augusztus 28. 11:15
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

A pernek az volt a célja, hogy bemutassuk az álhírkampányok során használt módszereket”

– mondta a Mandinernek Nagy Károly, a Transzparens Újságírásért Alapítvány (TÚA) menedzsere a Kúria jogerős döntése után. Az ítélet szerint a Média1 valótlanul állította, hogy az Alapítvány éveken át nem tette közzé a pénzügyi beszámolóit. Nagy értelmezése szerint a portál nem csupán álhírt terjesztett róluk, hanem „tudatos, propagandakampányt folytatott annak érdekében, hogy hiteltelenítse a szervezetet”.

„A Transzparens alapítója, Partos Bence azért hozta létre a szervezetet évekkel ezelőtt, hogy a médiatudatosság fejlesztéséért dolgozzunk Magyarországon. Komolyan vesszük ezt a küldetést, ezért minden alkalmat megragadunk, amikor tudunk tenni érte” – tette hozzá a menedzser.

Az alapítvány közleménye szerint egy ismert dezinformációs módszernek estek áldozatául,

amely során a „propagandát alkalmazó portál egy álhírt tartalmazó cikkére hivatkozva épített fel hamis látszatot keltő, lejárató narratívát arról az entitásról, amit igyekszik delegitimálni”. „A Média1 mindent megtett, hogy az álhírterjesztéséről ne hulljon le a lepel, ettől még az álhír az álhír” – szögezte le Nagy Károly.

A Média1 korábban azt közölte, nem igaz, hogy a portál több írásában is jogsértő módon terjesztette azt, hogy a TÚA átláthatatlanul működik. Kétségtelen: az alapítvány több pert is indított, s egy másik eljárásban az első fokon eljáró bíróság valóban elutasította a keresetét, több állítást is a vélemény kategóriájába sorolt, így ezek esetében nem kell helyreigazítást közölnie a Media1-nek.

Ezt is ajánljuk a témában

A Transzparens egyébként korábban az Átlátszó ellen is sajtóperek sorozatát nyerte.

A két szervezet között elmérgesedett viszonyt Partos Bence Transzparens-alapító és Bodoky Tamás Átlátszó-alapító egy rendhagyó, a média alapértékeiről folytatott vitában zárta le.

Ezt is ajánljuk a témában

Aki azt állítja, ideológiamentes médiát csinál, nem mond igazat – összecsapott az Átlátszó és a Transzparens alapítója

Több évnyi pereskedés után a Transzparens Újságírásért Alapítvány és az Átlátszó alapítója, Partos Bence és Bodoky Tamás leültek vitázni az újságírás alapértékeiről és médiafinanszírozási kérdésekről. Továbbá arról, hogyan lehet megmenteni az újságírás presztízsét. Partos szerint nem tekinthető függetlennek a nyugati donorok által finanszírozott újságírás, míg Bodoky úgy véli, külföldről nem cikkeket rendelnek.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tegnap
2024. augusztus 28. 16:12
3baljoska61 2024. augusztus 28. 12:12 Kicsit furcsán hangzol, mintha a poloskapeti telefosott valagából fröcskölnél.
Abiondi
2024. augusztus 28. 11:27
Ez volt az a többszörösen bebizonyított tény, hogy a F.O S. és a ballipsi oldal nem tud különbséget tenni a tény és a vélemény között. Persze ebben a kategóriában is vannak kivételek. Pl. ha azt véleményezem, hogy a hejvargáné egy demagóg, nárcisztikus ballipsi agitátor, az a tény kategóriában is verhetetlen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!