Álhírek terjesztése miatt ítélte el a bíróság a Media1-et

2023. július 19. 20:08

A Transzparens Újságírásért Alapítvány azután fordult a bírósághoz, hogy a Media1 azt állította, a szervezet átláthatatlanul működik. A Média1 reagált a közlésre.

2023. július 19. 20:08

„Bírósági ítélet szerint a Media1 több, valótlanságon alapuló álhírt is közölt Alapítványunkról” – közölte a Transzparens Újságírásért Alapítvány. A cikk szerint a Media1 több írásában is azt terjesztette, hogy az alapítvány átláthatatlanul működik. A Transzparens Újságírásért Alapítvány bírósághoz fordult, amely elsőfokon kimondta az ítéletet: a Media1 lejárató akcióinak alapjául szolgáló tényállítások hamisak.

Az alapítvány szerint az ítélet bizonyítéka annak, hogy

 

„a Media1 szerkesztősége az álhírgyártástól sem riad vissza, ha vélt ellenfeleinek elhiteltelenítéséről van szó”.

 

A bíróság első fokon a következői helyreigazításokra kötelezi a Media1-et: „Valótlanul állítottuk, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány saját pénzügyi beszámolóit éveken át közzé sem tette” és „valótlanul állítottuk, hogy a Válasz Online válaszait a Transzparens Újságírásért Alapítvány nem közölte le.”

***

Cikkünk megjelenését követően a Media1 szerkesztőségünkkel közölte: nem igaz, hogy a Media1 több írásában is jogsértő módon terjesztette azt, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány (TÚA) átláthatatlanul működik. Kifejtették: 

a Székesfehérvári Törvényszék ítéletében a Media1-nek adott igazat, 

és a felperes Alapítványt, valamint Partos Bencét a per- és ügyvédi költség teljes megfizetésére kötelezte. 

Valójában az Alapítvány két pert indított, az első perben a keresetében az alábbiakat kérte helyreigazítani: a Média1 valótlanul állította, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány hamisításban vett részt, a Válasz Online válaszait a Transzparens Újságírásért Alapítvány nem közölte le, a Transzparens Újságírásért Alapítvány saját pénzügyi beszámolóit éveken át közzé sem tette.

A bíróság az első közlés vonatkozásában azt mondta ki, hogy az egy közéleti vitához kapcsolódik, vélemény, nem kell helyreigazítani, 

a második és harmadik közlés viszont valótlan tényállítás, így vonatkozásukban helyt adott az Alapítvány keresetének. 

Egy másik, a Média1 által is hivatkozott eljárásban az első fokon eljáró bíróság valóban elutasította az Alapítvány keresetét, azt az állítást például, miszerint „Partos Bence kamuzott” vagy hogy a szervezet „átláthatatlanul működik”, a vélemény kategóriájába sorolta, így ezek esetében nem kell helyreigazítást közölnie a Media1-nek.


 

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!