A Szent Korona maga a szabadság

2024. augusztus 30. 05:55

A Gellért-hegyi zsarnokságszobornak végre mennie kell.

2024. augusztus 30. 05:55
null
Ágoston Balázs
Ágoston Balázs
Magyar Nemzet

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

„A vitának mindezek miatt nem arról kellene folynia, hogy kerüljön-e kereszt a zsarnokságszobor talapzatára vagy sem. A jó kérdés az, hogy mikor kerül – talapzat nélkül persze – a nagytétényi szoborparkba, és főleg, hogy mi kerüljön a helyére. Az első kérdésre a döntéshozóknak kell megadniuk a választ, a másodikra szerény javaslatot teszünk. Ajánlatunk pedig az, hogy az eltávolítandó zsarnokságszobor helyére, legalább olyan látképileg meghatározó méretben, a Szent Korona szoborba öntött mása kerüljön.

Indoklás: az 1854-ben emelt Gellért-hegyi Citadella részben a magyar főváros esetleges katonai védelmére, részben viszont a rebellisnek tartott budai és pesti lakosság fegyveres sakkban tartására, afféle erődemonstrációként épült. Ilyképp önmagában az elnyomás fenyegető jelképe volt, és az 1894. évi XX. törvénycikk rendelkezett is arról, hogy az akkor már egységes Budapest székesfővárosnak le kell bontania. Ez végül nem történt meg, de a fővárosiak több helyen megbontották a falát, amelyet a most folyó munkálatok még szellősebbé, még inkább átjárhatóvá tesznek, miközben létrejön a magyar szabadságküzdelmek emlékhelye. 

Megjegyzendő, hogy a Citadella ennek ellenére Budapest 1944–45-ös szovjet ostroma idején hadászati célokat is szolgált a magyar főváros védelmében, és ez mintegy felülírta az erődítmény korábbi eszmeiségét. A Gellért-hegy legmagasabb pontja tehát valóban ezer szállal kötődik a magyar szabadságküzdelmekhez, és ezért a Szent Korona művészi megjelenítése a legméltóbb mindennek kinyilvánítására.

A magyar nemzet ősidőkből eredő szakrális beavatási ékszere ugyanis az elmúlt több mint ezer esztendőben a mindenkori magyar közjogi hatalom legfőbb forrása, örök államfő, államiságunk jelképe, megannyi szabadságküzdelmünk utáni újjászerveződésünk biztosítéka, a ránk zúdult zsarnokságok szétporlasztója, szabadságunk újrateremtője. A Szent Korona maga a keresztény Magyarország, amelynek védelmezése, építése mindenkori legfontosabb kötelességünk.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Varga Mátyás Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Legyünk büszkék az eredeti, ezeréves nyugati értékeinkre – még akkor is, ha mindenki más már sutba dobta azokat!

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. augusztus 31. 22:18
"A magyar nemzet ősidőkből eredő szakrális beavatási ékszere ugyanis az elmúlt több mint ezer esztendőben a mindenkori magyar közjogi hatalom legfőbb forrása, örök államfő, államiságunk jelképe, megannyi szabadságküzdelmünk utáni újjászerveződésünk biztosítéka, a ránk zúdult zsarnokságok szétporlasztója, szabadságunk újrateremtője." 1946. óta már nem. És ezen a NERezsim sem változtat 18 évnyi országlása alatt sem. Magyarország történelmi alkotmánya máig sincsen helyreállítva. A Szent Koronának vissza kellene kapnia a jogait.
Akitlosz
2024. augusztus 31. 22:08 Szerkesztve
"Ajánlatunk pedig az, hogy az eltávolítandó zsarnokságszobor helyére, legalább olyan látképileg meghatározó méretben, a Szent Korona szoborba öntött mása kerüljön." A szokásos zsidókeresztény vizet prédikál és bort iszik erkölcs és politika nevében. Ha a Szent Korona maga a szabadság, akkor miért nem kapja vissza a Szent Korona a jogait? Miért van interregnum? Miért élünk posztbolsevik köztársaságban? A NERezsim, ahogyan kereszténynek, úgy Szent Korona pártinak is abszolút hiteltelen.
csapláros
2024. augusztus 31. 01:29
gilou-au-claviervanced 2024. augusztus 30. 21:45 ..."Csak meg ne lássa a csuti zsírkucu Mount Rushmore-t, mert kifaragtatja a kedves vezér a saját tokáját a Gellérthegyből..."... A FASZODAT fogja kifaragni te földrajzból is SEGGHÜLYE balfasz: a Mount Rushmore gránit, a Gellérthegy meg DOLOMIT. Ha hozzáérsz SZÉTPORLAD és volt hegy, nincs hegy, de te visítozni fogsz szarfaszú, hogy a hegyet is ellopták...
csapláros
2024. augusztus 31. 01:03
dryanwolf 2024. augusztus 30. 13:35 ..."...végre mennie kell (👉 🐖). "Csak semmi durváskodás!""... Ja, ja.: szobor menni Prüsszel, hogy szarrá törje a LIBERÁLNÁCI patkányfészek üveg palotákat, utána a bronz pálmalevéllel, mint szamár állkapoccsal verje szét a hazai liberálnáci ballibbant nemzetárulók pofáját...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!