A Szent István-i örökségben ott van a kontinuitás, de ma új veszélyektől kell megvédenünk a hitünket és a hazánkat – mutat rá a református lelkipásztor

2024. augusztus 20. 14:33

Szent István király hite, hazaszeretete és áldozatos szolgálata összeköti a reformátusokat katolikus testvéreikkel – húzta alá Becker Norbert Gyula a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

2024. augusztus 20. 14:33

Nyitókép illusztráció. Fotó: Shutterstock 

A Magyar Nemzet az államalapítás ünnepe kapcsán interjút készített Becker Norbert Gyulával, az Üröm–pilisborosjenői Református Társegyházközség vezetőjével. A lelkipásztor, aki tősgyökeres katolikus családból származik, és csak fiatalkorában tért meg, azt vallja,

 Szent István király hite, hazaszeretete és áldozatos szolgálata az, ami összeköti a reformátusokat katolikus testvéreikkel.

A beszélgetés során felidézték, hogy Szent István napja a magyarság legrégebbi ünnepe, amelynek kezdete az 1083. augusztus 20-i szentté avatásig nyúlik vissza, majd az 1092-es szabolcsi zsinaton a magyar egyház felvette és a később szintén szentté avatott  László király beiktatta a kötelező ünnepek sorába. Ugyanakkor ezt az egyszerre egyházi, állami, nemzeti ünnepet a magyar reformátusok a 20. századig nem ünnepelték meg. Ravasz László püspök nyilvánította ki a Kálvin téri templomban, hogy 

református értelemben István király is szent volt, a következő évben pedig az ünnepnapra istentiszteleti rendtartást dolgozott ki. 

Becker Norbert Gyula, aki egyben történész is, először is tisztázta, mit jelent a református. Hangsúlyozta, hogy bár kevesen tudják, a 19. századig egyházuk hivatalos neve az volt, hogy a Szent Evangyéliom szerint Reformált Katolikus Egyház. 

Tehát mi is katolikusok vagyunk, csak nem római, hanem reformált katolikusok”

 – jelentette ki.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Varga Mátyás Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Legyünk büszkék az eredeti, ezeréves nyugati értékeinkre – még akkor is, ha mindenki más már sutba dobta azokat!

Majd arra a felvetésre, hogy a szent jelző volt-e az akadálya sokáig az ünneplésnek, a lelkipásztor azt felelte, lényegét tekintve igen. Majd azzal folytatta, hogy ennek az a teológiai magyarázata, hogy a római katolikus egyházban a szent azt jelenti, hogy valamelyik pápa egy arra érdemes személyt meghatározott szabályok szerint először boldoggá, majd szentté avat. „Viszont a reformátusok számára a Szentírás az első, amelynek a tanítása szerint minden keresztyén ember, aki Jézus Krisztusra bízta az életét, az szent” – magyarázta Becker.

Valamivel később azt is leszögezte

Szent István minden keresztyénnek példa és minta abban a kiállásban, hogy a hit megvallását és megőrzését tette az első helyre.”

„Új veszélyektől kell megvédenünk a hitünket és a hazánkat”

Végül arra a kérdésre, hogy miként lehet továbbadni a fiataloknak az istenhitet, a hazaszeretetet és a nemzeti egységet, Becker azt válaszolta, hogy a nemzeti identitás és gondolkodás négy fő közvetítője a család, az iskola, a tanár és az egyházi közösség. „Ez a négy pillér mutatja, hogy a Szent István-i örökségben ott van a kontinuitás” – húzta alá.

„Ma viszont új veszélyektől kell megvédenünk a hitünket és a hazánkat. Most a szekularizmus, a pogányosodás és a teljes értékvesztés, nihilizmus a fő ellenség, amely identitásunkat, értékeinket, vallási és nemzeti szimbólumainkat is támadja” – hívta fel a figyelmet.

Becker hozzátette, „szerintem

majdnem akkora kihívás ma a fiatalokat megnyerni a keresztyén hitnek és értékeknek, mint ezer éve krisztianizálni az országot és leverni a pogánylázadásokat, 

de ma már nincsenek meg azok az eszközök, amik Szent Istvánnak és utódainak megvoltak. Az ő hitükből és példájukból erőt merítve, személyes példamutatással, áldozatos nevelőmunkával és az értékek felmutatásával lehet megszólítani és megnyerni a fiatalokat” – fogalmazta meg javaslatát a református lelkipásztor.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Ungváry Zsolt

Vasárnap.hu

Idézőjel

Szent István valamiféle origónk; egy kicsit olyan az országnak, mint Krisztus a történelemnek.

 

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jandor
2024. augusztus 20. 20:10
A Szent István-i örökségben ott van a kontinuitás, de ma új veszélyektől kell megvédenünk a hitünket és a hazánkat – mutat rá a református lelkipásztor Nos barátom, téged István egy laza csuklómozdulattal lefejezett volna, mert akkoriban eretnek lettél volna. Ennyit ér az egész dumád. A mában kell élni. Más világ van, más alapok kellenek. Ezt csinálta Pityuka is, aki a sámános alapokat kolostorosra cserélte. Eljött az ideje annak, hogy ti is le legyetek cserélve valami jobbra.
benedek77
2024. augusztus 20. 18:22 Szerkesztve
István hazaáruló volt. A hazai reformátusok püspöke meg kijárta a református közt.elnöknőnél, egy református pedofilsegéd kegyelmét, aki egy pedofil református intézményvezető rémtetteit takargatta. A hazai csicskahad hetekig védte a védhetetlent mígnem az izraelita rogán, és a tolvaj református Orbán ki nem számolta, hogy ez még a kereszténynek nevezett nercsicskahadnál is kiverte a biztosítékot, így gyorsan lemondattak mindenkit. 1-2 hónapra rá a reformátusok kaptak egy közpénzből helyrehozott kastélyt, az egyetlen felszólaló református lelkészt meg kirúgták. Mélyen kussoljanak a reformátusok bármiről is legyen szó.
cccbasatu
2024. augusztus 20. 18:13
István király a német vasasokkal kipusztította fele magyarságot és így kényszerítette az életben maradottakat a keresztény vallásra amely csak kultúrtörténeti értékkel bír,jelenleg ez a vallás globális mértékben nem számottevő.Orbán is csak azért ragaszkodik ateista létére ehhez a valláshoz mert a külhoni magyarok zöme bigott vallásos így azokat támogatja pénzel mindennel mert az ő hátukon lett Magyarország diktátora!A 21 század emberisége egyre nagyobb mértékben ateista vagy nem is foglalkozik ilyennel mert a kor szellemi felvilágosodása szinte taszítja a katolikus vallást.
Mandiner444hu
2024. augusztus 20. 17:44
Sōla Scriptūra (egyedül a Szentírás); sōlā fide (egyedül hit által); sōlā grātiā (egyedül kegyelemből); sōlus Christus (egyedül Krisztus); sōlī Deō glōria (egyedül Istené a dicsőség).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!