A legkeményebb politika kell a bevándorlás ellen – Geert Wilders a Mandinernek

2024. augusztus 09. 05:45

Magyarországon megvan az a luxus, hogy egyetlen pártnak van többsége, nekünk nincs; koalíciós megállapodás köt bennünket, ami rengeteg kompromisszummal jár – mondja Geert Wilders. A választáson győztes holland politikussal az ukrajnai és a közel-keleti háborúról, valamint a pártját is a soraiban tudó új EP-frakcióról beszélgettünk.

2024. augusztus 09. 05:45
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Nyitókép: AFP / ANP / Robin van Lonkhuijsen 

Novemberben megnyerték a törvényhozási választást, mégsem ön lett a kormányfő, bár a pártja fontos miniszteri posztokat birtokol. Elégedett? 
Nagy öröm, hogy győztünk a választáson; senki nem számított arra, hogy nemcsak nyerünk, de ilyen nagy különbséggel nyerünk. Büszke vagyok rá. 
Ezután kemény tárgyalások következtek: hat hónapon keresztül egyeztettünk a koalíciós partnerekkel. Magyarországon valószínűleg szokatlan, hogy ennyi ideig húzódjanak a tárgyalások, de Hollandiában nem ritka, hogy három vagy több párt lép koalícióra, ez eltart egy ideig, képzelheti. Kevesen hittek benne, hogy tető alá hozzuk a megállapodást, de végül sikerült. Sajnos nem jött össze a miniszterelnökség; mind a négy párt vezetője úgy döntött, hogy beül a parlamentbe. A második legnagyobb koalíciós partner, a konzervatív-liberális Szabadságért és Demokráciáért Néppárt (VVD) vezetője, aki korábban igazságügyi miniszter volt, szintén otthagyta a tisztségét a parlamenti képviselőségért, senki nem akart tehát kinn maradni. Mi adjuk egyébként a legtöbb minisztert és államtitkárt számos fontos területen a gazdasági ügyektől a menekültügyön át a bevándorlásig. Ami az utóbbit illeti, nagyon remélem, hogy a Hollandiában ma minden bizonnyal legfontosabb kérdésnek számító bevándorlás és menedékügy terén a valaha volt leg­keményebb politikát sikerül megvalósítanunk. Ezt várják tőlünk az emberek. Bízom benne, hogy képesek leszünk keresztülvinni az elképzeléseinket.

Ez egy törvénytelen háború, természetes, hogy támogatjuk Ukrajnát”

Milyen reményekkel csatlakozott a Patrióták Európáért EP-frakcióhoz?
Fontos együttműködni más pártokkal, az Európai Parlamentben eddig is tagja voltunk egy csoportnak. A Patrióták legtöbb tagjával már a korábbi csoportunkban is együtt dolgoztunk, a csehek, a spanyolok viszont új szövetségesek. Mára elég erősek lettünk, 84 tagunk van 12 országból, s ezzel mi vagyunk a harmadik legnagyobb frakció az EP-ben. Történelmi jelentőségű, hogy az Európai Unióban a harmadik legnagyobb erő ma a szuverenisták csoportja: még nem fordult elő, hogy a hozzánk hasonló konzervatív pártok egyesítik erőiket, senki nem számított erre. A legfontosabb közös nevezőnk, hogy mindennél jobban becsüljük a nemzeti szuverenitást, és elsősorban a hazánkért dolgozunk. Büszke vagyok arra, hogy részese lehetek ennek.

WILDERS, Geert; AGEMA, Fleur
Hágában ünnepel Geert Wilders 2023. november 23-án, miután az előre hozott parlamenti választáson a Szabadságpárt szerezte a legtöbb szavazatot. Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

Októbertől Mark Rutte lesz a NATO főtitkára. Ehhez mit szól? 
Két okból is örülök a választásnak: Hollandiában véget ért Mark Rutte politikai korszaka, aminek itt volt már az ideje; másrészt pedig megbízható politikusként jó főtitkára lesz a NATO-nak. Tapasztalt személy, várhatóan nagy támogatást élvez majd a NATO-országokban.

Ha Magyarország, akkor Budapest, a Balaton és az ország keleti része”

A Patriótákhoz való csatlakozáskor arról írt a Twitteren, hogy támogatják a háborúban álló Ukrajnát.
Így van, így is gondolom. A sajtó néha úgy állítja be, mintha nagy véleménykülönbségek lennének a velünk szövetséges pártok között, egy dologban azonban biztosan mindenki egyetért: az orosz invázió nem volt legitim. Nem lehet csak úgy behatolni egy országba, amely nem a tiéd. Mi sem fogadnánk el, ha Belgium tenné ezt velünk, önök sem, ha Románia tenné ugyanezt – persze nem feltételezem, hogy valaha is megtörténne. Ez egy törvénytelen háború, magától értetődik, hogy támogatjuk Ukrajnát. Ez is része a koalíciós megállapodásunknak, mi pedig lojálisak vagyunk a koalícióhoz. Ha egyszer béke lesz, annak nagyon fogunk örülni, de addig is fontos, hogy támogassuk Ukrajnát az orosz agresszor elleni harcban mind katonailag, mind politikailag.

Fotó: Miniszterelnökségi Sajtóiroda

Mit gondol a közel-keleti háborúról és különösen Irán szerepéről benne?
Én vagyok a holland parlamentben a legnagyobb rajongója Izraelnek, száz százalékban támogatom. Egzisztenciális háború, amit vív: a létezéséért harcol a radikális iszlámmal szemben – a szunnita Hamasz, a síita Hezbollah és ahogyan említette, Irán ellen. Az ellenfeleik el akarják törölni Izraelt a földről, meg akarják semmisíteni a zsidó hazát és a zsidó népet. Meg kell védenünk Izraelt. A Hamasznak nincs joga panaszkodni a vereség miatt, hiszen ő kezdte a konfliktust. Úgy gondolom, mindannyiunknak támogatnunk kellene Izraelt: ez az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten, egyfajta világítótorony a sötétségben. Ha Izrael elbukik, mindannyian elbukunk.

Meg kell nehezíteni az újonnan érkezők Hollandiába való belépését”

Sok szó esik manapság a genderháborúról és a woke-izmusról. Hogy áll ezzel Hollandia?
Óvatosnak kell lennünk, mert koalíciós megállapodás köt bennünket. Magyarországon megvan az a luxus, hogy egyetlen pártnak van többsége, nekünk nincs. Négy pártnak kellett megállapodnia, ahogy mondtam, hat hónapon át dolgoztunk rajta, ez rengeteg kompromisszumot jelent. Úgy vélem, a woke nem jó egyetlen társadalomnak sem, éppen ellenkezőleg, rendkívül káros, de nincsen szabad szólásom ez ügyben. A magam részéről ellenzek mindent, aminek köze van a globalizmushoz, de most nem ez a prioritásunk. Fontosabb, hogy konkrét eredményeket érjünk el a bevándorlás ügyében. Ma ez a kérdés foglalkoztatja leginkább az embereket. Határozott célunk megerősíteni a menekültügyi és bevándorlási politikánkat, keményen fogunk harcolni ezért.

TIMMERMANS, Frans; WILDERS, Geert
Geert Wilders és Frans Timmermans, a Munkapárt és a Baloldali Zöldek listavezetője a pártok és a parlament elnöke közötti megbeszélésen 2023 novemberében. Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

Számos bevándorló-hátterű személy ma már holland állampolgár. Lehet úgy kezelni ezt a kérdést, hogy ne sérüljenek a polgárjogok?
Először is meg kell nehezíteni az újonnan érkezők Hollandiába való belépését a menekült­ügyi és bevándorlási törvények szigorításával. Ez áll a koalíciós programunk középpontjában. Másodszor meg kell szigorítanunk a törvényein­ket, nagyobb büntetéseket kell kiróni, a terroristák esetében börtönt. Harmadszor pedig, amennyiben a bűncselekményt elkövető személy még nem holland állampolgár, könnyebben el kell tudni venni a tartózkodási engedélyét, és ki kell toloncolni Hollandiából. Ez az a három kérdés, amelyben megállapodtunk.

Gyakran jár még Magyarországra? Hova megy, mit szokott nálunk csinálni?
Néhány hét múlva ismét Magyarországra jövök. A feleségemmel meg szoktuk látogatni a rokonait, a barátainkat, és van pár szép hely, ahová mindig elmegyünk. Szeretjük a Balatont, de rajongok Kelet­-Magyarországért is, a magyar–ukrán határhoz közeli helyekért. Van ott egy szép szálloda, nem messze Nyíregyházától, de nem akarom elmondani a nevét, mert szeretnék úgy járni oda, hogy inkognitóban maradhassak. Az emberek barátságosak, élvezzük, hogy egyszerű látogatók vagyunk. Kelet-Magyarország gyönyörű, szeretünk ott lenni. Ha tehát Magyarország, akkor mindig Budapest, a Balaton és az ország keleti része. A család és a barátok mellett pedig van még valaki, akit mindig felkeresek, ő Bunyós Pityu. Egy rendkívül jó humorú figura, vele mindig igyekszem összefutni.

Szikora István (Bunyós Pityu) énekessel. Fotó: Mandiner-archív

Geert Wilders
1963-ban született Venlóban. Korábban a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért tagja volt, 1998-ban listáról bekerült a parlamentbe. 2004-ben kilépett, és nekilátott, hogy felépítse saját formációját, a Szabadság­pártot. Élesen kritizálja az iszlámot és a muszlim bevándorlást. Amikor 2004 novemberében Theo van Gogh egyik filmjében bírálta az iszlám vallást, az író-filmrendezőt az utcán meggyilkolta egy marokkói származású, de már Hollandiában született terrorista; a rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy Wilders is célpont lett volna. A 2023 novemberében tartott parlamenti választást a Szabadságpárt meggyőző fölénnyel nyerte, a jobboldali koalíciós kormányt júliusban iktatták be. Wilders nem tagja a kabinetnek, továbbra is a parlamentből vezeti pártját. A felesége magyar, ezért többször megfordul Magyarországon.

 

 

Összesen 365 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. augusztus 09. 17:22
Ott se mindenki hülye!
Bitrex®
2024. augusztus 09. 10:24
Wildersről azt írták, hogy "megfosztották... személyes életétől az iszlám elleni gyűlölet miatt". Állandó biztonsági részlet kíséri, körülbelül hat civil ruhás rendőr, és csak akkor fogad látogatókat, ha előzetesen átvizsgálják, alaposan átkutatják és mindenkor kísérik. Egy államilag biztosított biztonságos házban él, amely golyóállónak van felszerelve, erősen őrzi a rendőrség, és van egy pánikszobája is . Otthonából a parlamentben lévő irodájába páncélozott rendőrautóval viszik, és golyóálló mellényt visel. Irodája a holland parlament épületének legelszigeteltebb sarkában található, és azért esett rá a választás, mert a potenciális terroristák csak egy folyosón juthatnak oda, így testőrei könnyebben visszaverik a támadást. Az életét korlátozó korlátozások „olyan helyzetet jelentenek, amelyet nem kívánok a legrosszabb ellenségemnek sem”.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. augusztus 09. 10:02
Olyan cukin fogja a szöszi fejét! 😱 Képaláírás a karmelitáshoz: “Látod Gréti! Ez itt mind az enyém!!! Neked is lehet még ilyen, csak jó sokszor el kell mondani, hogy woke, gender, migráncs, elembétékú, háború, és szinte észre sem veszik akkor, ha a háttérben összedarizod magadnak a fél várost és országot!” 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. augusztus 09. 09:52
A fejére nézve, nem ártana nála egy kromoszóma teszt! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!