A kereszt nem elvesz a Szabadság-szobor jelentéséből, hanem megerősíti azt

2024. augusztus 25. 20:05

Lenne-e itt ilyen város, ha nem lenne kereszténység? Lenne-e a sokszínűség érték, ha nem lenne kereszténység?

2024. augusztus 25. 20:05
Rétvári Bence
Rétvári Bence
Facebook

Nyitókép:Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

„Nem kis csalódottsággal olvastam, hogy pár nap ráhagyással Karácsony Gergely is beleállt a Gyurcsány Ferenc által indított politikai vonalba, és tiltakozik a Gellért-hegyi kereszt ellen. A Szent Gellértről elnevezett hegy tetejére tervezett kereszt ellen!

Merthogy mégiscsak egy keresztény vértanúról elnevezett hegyre kerülne a kereszt, a Szabadság-szobor talapzatára. 

Az a kereszt, ami a magyar címerben, az angol zászlóban vagy a vöröskereszt jelképében is benne van, és ott senkit nem sért. Az a kereszt, ami ott van a Szabadság-szobortól pár lépésre Szent Gellért kezében, vagy a kommunista időkben befalazott Sziklatemplom előtt (mert volt már olyan időszak, amikor el akarták tüntetni a «klerikális reakció» látható megjelenéseit a Gellért-hegyen).

Azt mondják, hogy a város sokszínűsége miatt ne legyen kereszt, mert az a város szövetét megbontja. 

Lenne-e itt ilyen város, ha nem lenne kereszténység? Lenne-e a sokszínűség érték, ha nem lenne kereszténység? Lenne-e a szabadság szónak olyan értelme, amit mi használunk rá, ha nem lenne kereszténység? 

Valószínűleg egyik se.

Költői kérdésem, hogy 

ha a «város sokszínűsége» miatt kereszt nem kerülhet ki egy szobor talapzatára, akkor mégis mi az a jelkép, ami belefér a «város sokszínűségébe»?

Mit szimbolizál a kereszt? A másokért feláldozott életet, a szeretetet, a békességet, a megbocsájtást, az irgalmat, a megváltást, azt, hogy még az ellenségemet is szeretni kell! Ez nem fér bele a sokszínűségbe? Ezek közül mi a sértő? Ha ez sértő, akkor számukra csak egy dolog elfogadható: az üresség.

És itt álljunk meg egy szóra, a kereszténység és szabadság kapcsolata okán. Ha körbenézünk a világ civilizációiban, sehol nem lett a szabadság olyan központi érték, mint a keresztény alapokra épülő euroatlanti civilizációban. Vagy ki szeretne olyan «szabadságban» élni, mint a távol-keleti szabadságfogalom, vagy a közel-keleti és észak-afrikai arab szabadság? Szerintem kevesen. 

A keresztény vallási alapokból építkező kultúra adta a legnagyszerűbb szabadság fogalmat. 

Ha nem lenne Európában kereszténység, akkor nem lenne ilyen fontos érték az egyének és nemzetek szabadsága sem. 

Semelyik más civilizációban nem ennyire központi érték az egyéni szabadság a világon, mint a keresztény emberképre épülő civilizációban. Más civilizációkban az egyén szabadsága sokkal kevésbé érték, mint nálunk. Ezért igenis 

szorosan összefügg a kereszténység és a szabadság, az európai szabadság alapja igenis a kereszténység. 

Más vallásból nem született ilyen erős szabadság-fogalom‼️

A kereszt kapcsán «pillanatnyi ideológiákra» hivatkoznak. A kereszténység nem egy pillanatnyi ideológia, hanem egy kétezer éves vallás, világnézet. Pillanatnyi ideológiája a kereszténységet támadóknak van, a kereszténység állandó. Volt előttünk is és lesz utánunk is. Ennek megfelelő tisztelettel érdemes csak beszélni róla.

A kereszt tehát nem elvesz a Szabadság-szobor jelentéséből, hanem megerősíti azt.

Szimbolizálja, hogy a szabadság nem úgy önmagától van, hanem a keresztény emberképből fakad: ha mindnyájan Isten képmására teremtettünk, akkor a másik emberben is Isten képmását látom, és ezért tisztelem a szabadságát Ezért erősebb az emberi méltóság a keresztény civilizációban, mint bármelyik másikban. És az emberek szabadságából levezetve az emberek közösségének, a nemzetnek a szabadsága is érték. A kereszténység a szabadság alapja és védőpajzsa. A másokért önmagát feláldozó szeretetnek nincs régebbi és erősebb jelképe, mint a kereszt!

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Karácsony Gergely

Facebook

Idézőjel

Budapesté szimbolikusan és Budapesté nagyon is konkrétan.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. augusztus 29. 20:47
Nemzeti-pantheont a magyarság szégyene, a Citadella helyére www.makovecz.hu/epuletek/nemzeti-pantheon-budapest-xi/ --- Melocco Miklós: Én megépíteném Makovecz templomát magyarnemzet.hu/kultura/2021/01/melocco-miklos-en-megepitenem-makovecz-templomat youtu.be/3ukQFyLLcTY
ittésmost
2024. augusztus 26. 08:21
"Latrokként - Simone Weil gyönyörű szavával - tér és idő keresztjére vagyunk mi verve emberek." (Pilinszky)
gekk
2024. augusztus 26. 08:00
Bencike, mint egy igazi műkeresztény, hazug politikus, inkább kussolnál. Nem a bazi nagy kereszttől lesz nagyobb, jobb, hithűbb a kereszténység. Hiába akasztanál te is méteres keresztet a nyakadba, attól még ugyanaz a hazug politikus maradnál, ami vagy.
vanced
2024. augusztus 26. 06:54
A szív a szerelmet szimbolizálja, konkrétan a vérkeringést hajtja. A kereszt a másokért feláldozott életet szimbolizálja, konkrétan emberek halálra kínzására szolgált.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!