Viharos vizeken: az átalakuló világrendről is szó lesz az MCC Feszten

2024. július 15. 12:11

A liberális világrend gyorsuló hanyatlásával és egy új, többpólusú világrend kialakulásával a világ egyre veszélyesebb idők elé néz.

2024. július 15. 12:11
null
Mandiner

Fotó: Unsplash

A liberális világrend gyorsuló hanyatlásával és egy új, többpólusú világrend kialakulásával a világ egyre veszélyesebb idők elé néz. A Pax Americana korszaka véget ért. A szakirodalom vitatkozik azon, hogy ez melyik elnök alatt indult meg – szólnak érvek George Bush és Barack Obama időszaka mellett is, de egyesek még korábbra teszik a folyamat gyökereit –, azonban Biden afganisztáni fiaskójával a jelenség egyértelművé vált.

A fejvesztett menekülés, amit a tálibokkal szemben produkáltak, a nézőket Saigon 1975-ös evakuálására emlékeztette. Az amerikai rend ellenségei nyilván ezen felbátorodva is mertek tovább lépni: ezt követte az ukrajnai háború, majd az izraeli-hamászos háború. A kérdés: ki lesz a következő, aki lépni fog a világrend nélküli világban?

Az államok komoly és nehéz dilemmákkal szembesülnek, hogy egy bizonytalan korban megtalálják a jólét elérésének stratégiáját. A világ egyre inkább a blokkosodás felé halad, és nehezedik a nemzetközi kereskedelem, a korábbi, jól felépült struktúrák, utak és kapcsolatok zavarossá válnak.

Elég az Ever Given hajó esetére gondolni, amely beragadt 2021-ben a Suezi Csatornába,

hetekre akadályozva a globális kereskedelmet. Most a jemeni húszi lázadók okoznak komoly fennakadásokat. Mindez mutatja, hogy világrendünk törékeny, a józanságnak és a stabilitásnak kell diadalmaskodniuk.

Izgalmas kérdés, hogy kik lesznek a jövő nagyhatalmai? A többpólusú világrend több nagyhatalmi státuszra törekvő szereplőt is elbír. Amerika ugyan hanyatló nagyhatalom, de egyelőre még nagyhatalom. Kína és Oroszország egyértelműen kihívók akarnak lenni, de India is csatlakozni kíván a sorhoz.

Hasonlóan fontos szereplők még a BRICS országok tagjai, Brazília és Dél-Afrika is, 

azonban más országok szerepe is meghatározó, például Iráné. Ezek a szereplők bonyolult kapcsolatot ápolnak egymástól, még Amerika kihívóinak kapcsolata sem konfliktusoktól mentes. A jövőnket jelentős részben az fogja meghatározni, hogyan alakulnak ezek a globális és lokális konfliktusok, ki fog végül diadalmaskodni a gazdasági, politikai és néha katonai mérkőzésből.

A fenti témákról is lesz panelbeszélgetés az idei MCC Feszten

Esztergomban „Viharos tengereken: Globális kilátások 2024-re és azon túl” címmel. 

A beszélgetésen részt fog venni Peter Frankopan, a Selyemutak című világhírű könyvsorozat szerzője, az Oxfordi Egyetem professzora, Gamal M. Selim egyiptomi külpolitikai szakértő, C. Raja Mohan író, atomfizikus, India külpolitikájának szakértője, Rudolf Adam, a német hírszerzés korábbi alelnöke, nukleáris stratégiai szakértő és Jing Long, a Shanghai Institutes for International Studies Európai Tanulmányok Központjának igazgatóhelyettese.

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. július 16. 11:18
Egy biztos , a liberálbolsevik multik uralmának véget kell vetni . Eleget szipolyozták az emberiséget .
Janika50
2024. július 15. 12:55
Aki a felmerült kérdésekre választ tud adni, -ami évtizedek múlva is megállja a helyét- nagyjábol látnok, vagy új Messiás. Az tény, a liberális világrendnek vége. Mondhatnánk, akkor vége lett amikor elkezdődött. Hiszen szinte mindenben szembe megy a természeti törvényekkel. Azonkivül semmi újat nem hozott a civilizációnak, miközben még országokon belül is hihetetlen méretűre fokozta a társadalmi egyenlőtlenséget. A legelvetemültebb dolgok lettek a privilégizált egyedek, csoportok. És mindenek felett kiölte az emberből a természetes önvédelmi reflexet, mondván, csak fizessük az adót, majd ők, -kik is- mindent megoldanak, kiirtotta az alkotás, gondolkodás ösztönét. Még kellő időben számolja fel önmagát, külömben rövid időn belül a koraközép korban találnánk magunkat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!