Tusványoson kérdezte a Telex és a 444 a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét, ütős válaszokat kaptak

2024. július 26. 16:32

Lánczi Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a média jelent veszélyt a magyar szuverenitásra, hanem az olyanok tevékenysége, mint például a 444.

2024. július 26. 16:32
Lánczi Tamás

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

A 444 munkatársai Tusványoson „futottak bele” Lánczi Tamásba, ahol megkérdezték például tőle, hogy miért nem indít a hivatal vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a háború kirobbanása előtt „Barátságért” kitüntetést vett át Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől. A portál riportere szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal feladata lenne, hogy kivizsgálja, mindez sérti-e Magyarország szuverenitását.

„Mit vizsgáljak ezen? Ez egy tény, ezen nincs mit vizsgálni” – hangzott a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökének válasza, majd Lánczi azt is hozzátette, 

szerinte az sokkal aggályosabb, amit a 444 és számos baloldali médium csinál, vagyis, hogy elferdítik a híreket, hamis narratívákat építenek, ezzel pedig közvetetten a háborút szolgálják.

A 444 riportere egyébként azt állította, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal „rögtön a megalakulása után eljárást indított az Átlátszó és a Transparency International ellen”, ám a pontosság kedvéért meg kell jegyezni, a Hivatal nem a megalakulása (2024. február 1.) után „rögtön”, hanem 2024. június 25-én indított vizsgálatot – tehát nem eljárást – az Átlátszóval és a Transparencyvel szemben, mely vizsgálat egyébként még nem zárult le. Mindez nem független attól, hogy mindkét érintett megtagadta a hivatallal való együttműködést.

Ezt is ajánljuk a témában

Arra a kérdésre, hogy a 444 által kormánypártinak nevezett sajtóban lát-e háborúpárti nyilatkozatokat, Lánczi azt válaszolta, ilyet egyáltalán nem érzékelt, nem ott kell keresni a háborúpárti nyilatkozatokat, elemzéseket vagy cikkeket. Kimutatható viszont, hogy a baloldali médiában igenis jelen van a nyugati háborúpárti erők által hangoztatott narratíva, aminek egyik fontos célja, hogy a magyar közvéleményt a háborút és a nyugati beavatkozást támogató irányba terelje.

Lánczi Tamás a videóban a 444 riporterének egyik kérdésére válaszolva azt is kifejtette: 

a médiát nem tartom veszélyesnek [a magyar szuverenitásra], az önök tevékenységét igen.”

Szó esett arról is, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal fókusza a médián van-e, amire Lánczi erre nemleges választ adott, és azt mondta, a legutóbbi elemzésük például az adománygyűjtő oldalakkal foglalkozott.

„Nem vonom kétségbe, hogy vannak lelkes ügynökök”

A hivatal elnökét a Telex is megtalálta, a riporter kérdéseire válaszolva Lánczi kifejtette, 

a portálról a jelentésük alapján elmondható, hogy idegen érdekeket képvisel, ennek az egyik oka például, hogy a Telex működését részben külföldi pénzekből finanszírozzák.

A Telex riportere felvetette, többször is kértek interjút Lánczitól, mire a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke azt válaszolta: „Nem vonom kétségbe, hogy vannak lelkes ügynökök”. Ezek után a portál munkatársa megkérdezte, fontos-e Lánczi szerint, hogy Magyarországon legyen kormánykritikus sajtó.

Természetesen

abszolút a médiapluralizmusban hiszek, és Magyarországon az van” 

– szögezte le a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke.

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, a Szuverenitásvédelmi Hivatal a minap kiadott elemzésében a tiltott külföldi finanszírozás új formáját fedezte fel. A 21. századi technológiákat és a szabályozás hiányosságait kihasználva, adománygyűjtő oldalak és modern pénzforgalmi szolgáltatások segítségével, átláthatatlan módon, vagyis az adományozó kilétének eltitkolásával juthatnak pénzekhez a hazai baloldal egyes szereplői, a politikai tevékenységet folytató civil szervezetek és pártok egyaránt – írják.

Ezt is ajánljuk a témában

A hivatal főként az adatbázis-építés, az adománygyűjtés és a pénzforgalmi szolgáltatások szövevényes kapcsolatait vizsgálta, és arra a megállapításra jutott, hogy az infotechnológia által támogatott új finanszírozási módok esetében az átláthatóság és a transzparencia gyakorlatilag ellehetetlenült. Az elemzésben az is olvasható, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal az eddig feltárt információk alapján vizsgálatot indít az érintett pártokkal, civil szervezetekkel és cégekkel szemben.

A Telex interjúját Lánczival alább tekintheti meg:


 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­k­­­e­l­­d­­­ ­­a­ ­s­z­e­­­x­­i­­ ­p­­­u­­­n­­­c­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Szerintem
2024. július 26. 17:42
444, telex, hihi :)))))))) ezeken szoktam a legjobbat röhögni, ahogy a sajtótájékoztatókon még a kérdéseiket se képesek értelmesen megfogalmazni, meg ahogy az így kiérdemelt válaszokon értetlenkednek, a debilek.
Szerintem
2024. július 26. 17:39 Szerkesztve
Nagyon rettegnek, hogy átlátszóvá kell tenniük a pénzügyi hátterüket. Pedig ez is egy jogállamisági követelmény és európai demokratikus érték. Ez már eleve nyílt beismerése, hogy nem tiszta a dolog és hiába is takargatják, egyértelmű, hogy idegen hatalom pénzeli és kézivezérli őket. Azért időnként el is szoktak dicsekedni mégis, hogy éppen hány száz milliót kaptak pl az amcsi "demokratikus" köröktől.
fogas paduc
2024. július 26. 17:38 Szerkesztve
Blinken nem ment el 2022. febr.23.-án a Lavrovval való találkozóra, nyilván azért nem, mert ő nem kapott ilyen díjat. Obama viszont béke Nobel díjat kapott- biztos az arab tavaszért, esetleg Majdanért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!