Történetek a legvidámabb barakkból

2024. július 26. 18:33

A kommunista vezetők a Kádár-nosztalgiával igyekeztek elfedni saját bűneiket.

2024. július 26. 18:33
null
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

Nyitókép: MTI/Reprodukció

„Annyi év elteltével elmorfondírozik az ember néhány régi ügyön. Például azon, hogy miért nem rendeztek nürnbergi pert vagy valami hasonlót a kommunista bűnösöknek a rendszerváltás idején. Talán azért, mert a nagyhatalmi megegyezés, majd annak helyi leosztása eleve egyfajta védettséget ígért számukra. A Szovjetuniót ugyanis nem fegyverekkel és hatesztendős világháborúval győzték le, Moszkva nemes egyszerűséggel kapitulált, megadta magát. Így aztán sem a szovjet, sem a keletnémet, sem a csehszlovák, sem a magyar főbűnösök számára nem találtak ki a háborús bűnösség fogalmához hasonló vádpontokat.

Készült 1989–1990 körül egy érdekes dokumentumfilm-sorozat, Vitézy László leültette szépen a pártállam vezetőit, és mindenféléket kérdezgetett tőlük. A legvidámabb barakk című sorozatra emlékszem azokból az időkből, azonban nem szerettem, nem is nagyon néztem meg a televízióban, mert felkavart a sok hazudozás.

Azonkívül éppen a demokratikus változások bűvköré­ben éltünk, egész egyszerűen nem számított, hogyan magyarázkodik, ködösít, terel Puja Frigyes, Gáspár Sándor, Biszku Béla, Papp János, Czinege Lajos és a többi kommunista vezető. Mára azonban alaposan megváltozott minden, hogy úgy mondjam, történelmi távolságra sodródtunk 1990-től, így nem csoda, hogy fokozott érdeklődéssel tanulmányoztam az egykori interjúkat. ”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2024. július 27. 12:09
Nem az akasztófa bűnös, amin nem lógott senki.
nemecsekerno_007
2024. július 27. 09:39
states-2 2024. július 27. 02:42 ,,Hogy lehet felelősségre vonni…,, 14 év Fidesz 2/3-al. És még 14 évvel. Érted már fasszopó?!?!
gyzoltan-2
2024. július 27. 07:26 Szerkesztve
Ne beszéljünk mellé! 1945 után az internacionalista terrorisztikus zsidó-kommunizmus vette át, sajátította ki a hatalmat Magyarország, a magyarság felett, melyet féktelen terrorral biztosított! A magyarság lehetséges vezetőit kivégezte, emigrációba kényszerítette, halálos fenyegetettséggel megalkuvásra késztette..! A generációváltás Jákob-báránybőre sikeresen elfeddte a terrorisztikus jelleget, de a lényeg maradt...
oberennsinnen49
2024. július 27. 06:58
Semmi nem olyan egyszerűen fekete-fehér, ahogyan azt Szentesi is érzékeltetni kívánja. Csak egy rövid idézet: "Kádár végrehajtotta a saját elképzelését, nem hallgatott Fehér Lajosra. A kitüntetés idején Fehér Lajos már súlyos beteg volt. Várta a halált. És halálos ágyán megvallotta az őt felkereső embereknek: „Végig azt hittem, Kádár a mi oldalunkon áll. (Értsd ezen: hogy a magyar kommunisták és nem a balosok oldalán.) Aztán a végén kiderült, hogy Kádár mind a két csoport élén állt. Ez volt a Kádár-i politika egyik lényege.”"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!