Tegyük rendbe: hazugság, hogy az olimpiai megnyitó egy ismeretlen holland festő alkotására utalt, nem pedig Az utolsó vacsorára

2024. július 30. 09:09

A botrányos műsor védelmezői a keresztények lenézésével és egy ismeretlen holland festő előkotrásával akarnak visszatámadni – de nincs igazuk, a sztorijuk ugyanis sok sebből vérzik.

2024. július 30. 09:09
A párizsi megnyitó képe és Jan Harmensz van Bijlert Istenek ünnepe című alkotása
Szilvay Gergely

(A nyitóképen: az olimpiai megnyitóműsor jelenete és Jan Harmensz van Bijlert Istenek ünnepe című alkotása;
forrás:Walter Schoonenberg holland történész X-posztja)

Azzal jönnek most a párizsi olimpia blaszfémikus megnyitóját elemző közösségimédiás megmondóemberek, hogy azt nem is Leonardo Az utolsó vacsorája ihlette,

hanem egy bizonyos Jan Hermansz van Bijlert, azaz egy kevéssé ismert holland festő (1597/1598–1671) Istenek ünnepe című alkotása.

A nagyonművelt liberális megmondóemberek így aztán kiröhögik azokat, akik Az utolsó vacsora kifigurázását látták bele a megnyitóba.

Az AFP News sok portál által lehozott cikke szerint valóban azonban nem a rendező utalt a holland festőre, hanem a „social media sleuths”, a közösségi média „nyomozói” találtak rá a hollandra, illetve egy holland történész is előállt ezzel a megfejtéssel. Az ugyanebben a cikkben nyilatkozó rendező, Thomas Jolly nem utalt ilyesmire, csak annyit mondott, hogy az olümposzi istenek pogány ünnepeit kívánták színre vinni.

A holland festőre való utalás, mely nem a rendezőtől származik, lehetőséget adott a megnyitó intoleráns, keresztényellenes tartalmával sarokba szorított balliberálisok számára, hogy visszatámadjanak,

és kiröhögjék azokat, köztük sok keresztény vezetőt, püspököt, akiknek azonnal Az utolsó vacsora jutott eszükbe. A legtöbbjük azonban úgyszintén az AFP és más médiumok cikkeiből értesült arról, hogy élt valaha egy Jan Hermansz van Bijlert, és festett egy Istenek ünnepe című festményt. Szóval a műveltségfitogtatás hazugság.

Ezt is ajánljuk a témában

Ráadásul ha vetünk egy pillantást az Istenek ünnepére, akkor látni fogjuk, hogy egyáltalán nem hasonlít jobban a megnyitós jelenetre, mint Az utolsó vacsora. Drag queenek például egyiken sincsenek, de az alakok elrendezése is más mindkettőn a megnyitóhoz képest. Amúgy van egy másik Istenek ünnepe című festmény is, Giovanni Bellini 16. század eleji alkotása, meg még ki tudja, hány; bevett téma volt ez ugyanis. Szóval a holland történész talán nemzeti büszkeségből próbálja reklámozni a narratívába belenyomható holland festőt.

Emellett nagy közéleti eseményeken – és egy olimpia megnyitója nagy közéleti esemény –, ha a rendezők úgymond impaktot akarnak elérni, melynek egyik módja a közismert „kulturális termékekre” való utalás, akkor 

nem ismeretlen, hanem valóban közismert alkotásokra fognak utalni. Ha ugyanis nem ezt teszik, akkor az emberek nem bevonva, hanem kirekesztve érzik magukat az értelmezésből, a megértésből. 

Az utolsó vacsora egyértelmű dolog, mindenki érti a nyugati világban, de talán máshol is, erre a utalni a néző bevonásával jár, műveltnek érezzük tőle magunkat; az ismeretlen holland festőkre való utalgatás azonban kirekeszt, azt érezzük, hogy egy szűk szakmai közeg még csak nem is Az utolsó vacsorával, hanem velünk gúnyolódik, minket röhög ki, saját műveltségét fitogtatja a népet lenézve, azaz nagyképű, a gőg bűnébe esik. Kommunikációs alaptétel, amit egy rendezőnek ismernie kell (persze lehet, hogy ő műveltséget akart fitogtatni, ki tudja):

bevett kulturális kódokat használunk, ha nagy tömeghez szólunk, nem bennfentes, ezoterikus utalgatásokat.

A holland festő valószínűleg még hazájában sem ismert annyira, hogy a rá való utalgatás ne legyen bennfenteskedés.

Ráadásul a posztmodern recepcióesztétika, azaz

a művészeti alkotások befogadásáról szóló kortárs elméletek nagyobb hangsúlyt helyeznek a befogadóra, mint az alkotóra,

azaz a befogadói érzékelés (tudniillik hogy mit vált ki a nézőből az alkotás, mire gondol, milyen asszociációkat vált ki belőle) egyenrangú, azzal, hogy mire utalgat és mit gondol a rendező. Ha épp nem fontosabb. Azaz 

a mű önálló életre kel az alkotói szándékról leszakadva.

Ebből az következik, hogy a posztmodern recepcióesztétika szerint teljesen legitim Az utolsó vacsorán való gúnyolódást belelátni a megnyitóba, akkor is, ha nem ez volt a szándék (amit viszont kétlek).

Szóval itt a holland festőt képbe hozó megmondóembereknek van egy belvitájuk.

Összefoglalva: a holland festő képe nem hasonlít jobban az Istenek ünnepére, mint Az utolsó vacsorára. A rendező nem utalt a holland festőre, ezt külső szereplők találták ki („nyomozták ki”). Az utalást semmi sem indokolja, mivel Az utolsó vacsorára való utalás bevonja a nézőt (akkor is, ha felháborodik, a bevonás ilyen szempontból nem értékelésfüggő), az Istenek ünnepére való utalás kirekeszt a megértésből is. És a kortárs elméletek szerint a befogadói élmény és asszociációk teljesen legitimek akkor is, ha nem azonosak az alkotói szándékkal.

Ahogy egy ismerősöm fogalmazott egy levelében: „Vajon mikor fedezi fel a Magyar Hang (és társai), hogy a világ összes keresztény templomában az oltár felett függő feszület nem Jézus Krisztust ábrázolja, hanem a Spartacus-lázadás leverése (Kr.e. 71) után, a Via Appia mentén keresztre feszített 218-adik rabszolgát?”

Szóval ez a holland festőre való utalgatás, a vele való magyarázkodás és a mögé való elbújás minden bizonnyal egy erőltetett mentési akció, semmi több.

Ráadásul az egész problémát a holland festővel sem lehet megoldani, ekkor talán Az utolsó vacsora blaszfemizálása nem forogna fenn, de akkor is az van, hogy egy régi festményt ürügyként használtak egy undorító drag queen show színre viteléhez, úgy, hogy semmi köze a sporthoz. Szóval még holland referenciával is kifogásolható az LMBTQ-vonal, ráadásul annak is a radikálisabb szárnya, meg a rendező által explicit felvállalt pogány vonal is.

Ezeknek ugyanis nemcsak hogy semmi köze a sporthoz,

hanem függetlenül attól, hogy a rendezők a befogadással meg a francia értékekkel magyarázzák (a világ olimpiáját így belföldileg jakobinizálva, a rendező nemzet állítólagos alapértékeit – szabadság, testvériség, függetlenség – rátolva az egész világra), valójában állásfoglalások a kultúrharcban. Tekintve, hogy ez az állásfoglalás nem volt kötelező, és ki lehetett volna kerülni,

az egész magyarázkodás a befogadásról és a holland festőről csak takarózás. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 234 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. augusztus 04. 13:31
A köver zsidó nő középen az Zeusz ? Ki volt drag az Olimposzon ?
krisz09
2024. augusztus 01. 09:18
Ezt figyelembe kellene venni a stratégiában: Miért pont az LMBTQ az egyetlen másság, amit a baloldali elit feltűnően propagál, miközben semmilyen, a sajátjától eltérő véleményt nem fogad el? Az USA-ban, és pl. Franciaországban is, a Z generációsok 19%-a vallja magát LMBTQ-ba tartozónak... Miért ugrott meg ez az érték az új generácókban? (Y generáció 11,3%, X generáció 3,3 %. Gallup 2022) Az egyik ok, hogy Nyugatról évtizedek óta sulykolják minden fronton az egyediséget, hogy: emelkedj ki a tömegből, te Más vagy, Egyedi vagy. Csakhogy az ember egyik alapvető szükséglete a közösséghez tartozás, és hogy elfogadja őt a közösség. Minek nevezik az LMBTQ személyeket? LMBTQ Közösségnek. Miközben belesúlykolták/-ják a fiatalba, hogy más/egyedi akarjon lenni, egyidejűleg a fiatalok magányossá váltak a képernyők miatt, ami sokszor szorongáshoz vezet. Eközben azt is súlykolják: az LMBTQ egy közösség, ami befogad mindenkit, aki MÁS, a konzervatívok, keresztények pedig elutasítják a másságot...
Bömbi
2024. július 31. 22:48
"Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek, Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!" Batsányi János: A franciaországi változásokra
catalina11
2024. július 31. 12:04
FeketeFehér 2024. július 31. 00:03 • Szerkesztve Szerintem szinvonalas alkotás volt a megnyitó, már amennyire egy tömegszórakoztató rendezvény szinvonalas lehet." szerintem is, mert jól ötvözte az Euroviziós dalfesztivált a Meleg büszkeség fülledt gusztustalanságával..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!