Rég pörgött úgy a hamis termékek piaca, mint most

2024. július 09. 20:41

Népszerűek a játékok, a konzolok és a parfümök, a legtöbb elfogott terméket megsemmisíti a NAV.

2024. július 09. 20:41
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Mindannyian találkozhattunk az áruházak parkolókban azokkal a személyekkel, akik a legváratlanabb pillanatában tudnak odamenni az emberhez a kérdéssel: „főnök, olcsó parfüm érdekel?” Ezek a termékek rendszerint olcsó hamisítványok, amelyek bár kinézetre megszólalásig hasonlítanak eredeti társukra, a beltartalom, azaz maga a termék már teljesen más összetételű. Bár Nyugat-Európa államaiban sokkal nagyobb hagyománya, már-már kultusza van az utcán árusított egyértelműen hamis termékekhez, itthon az utóbbi években egyre erősebben vetették meg lábukat a hamis termékeket árusító „vállalkozók”.

Nem csoda, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, népszerűbb nevén a NAV emberei is fokozott erővel próbálják megtalálni azokat, akik hamis termékeket forgalmaznak.

Földön, vízen, levegőben

Az állami szerv a Mandinert arról tájékoztatta, hogy munkatársaik a vámudvarokban, határátkelőhelyeken, közúton, vasúton, piacokon, vásárokon, közterületeken, gazdálkodók székhelyein, telephelyein, kereskedelmi egységekben is vizsgálódnak, de ellenőriznek a repülőtéri postaforgalomban, az internetes közösségi oldalakon, hirdetési felületeken is. 

Az ellenőrzések kockázatelemzés alapján, közérdekű bejelentésre, nemzeti vagy nemzetközi műveletben is indulhatnak”

– közölték, majd úgy folytatták, hogy a harmadik országból behozott termékek kapcsán a vámeljárások során feltárt jogsértések számának 90 százaléka légi áruszállításhoz köthető.

Azt is megtudtuk, hogy a szabálysértéssel járó jogsértéseket jellemzően belterületen derítik fel a NAV munkatársai, az esetek túlnyomó többségében vásárokon, piacokon, kiskereskedelmi üzletekben, közúti ellenőrzéseknél. Mint az adóhivatal lapunkat tájékoztatta, a bűncselekményi értékhatárt elérő, nagyobb mennyiségű szellemi tulajdonjogot sértő áruk többnyire a közúti árufuvarozásban jelennek meg. 

Ilyen szállítmányokat jellemzően közúti ellenőrzéseknél – autópályákon, illetve a magyar–román határszakaszon – derítenek fel a NAV járőrei”

– mondták.

Mindent is hamisítanak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal lapunk érdeklődésére elárulta, hogy a harmadik országból érkező import áruk vámeljárásakor legnagyobb mennyiségben talált hamis termékek jellemzően

  • játékok, 
  • játékkonzolok, 
  • mobiltelefon-kiegészítők, 
  • parfümök, 
  • táskák és 
  • karórák. 

Úgy fogalmaztak, hogy a szabálysértési ügyek többsége iparjogvédelmi jogsértés és az ilyen ügyek jellemzően lábbelik, ruházati termékek és kiegészítők, vegyipari termékek (például mosó- és tisztítószerek, parfümök, kozmetikumok) hamisításához kapcsolódnak, azonban nem ritkán előfordulnak játékok is a lefoglalt termékek közt. A szerzői és szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése szabálysértések elkövetési tárgyai többnyire üres adathordozók (CD-k, DVD-k, SD-kártyák, pendrive-ok). 

Ezekben az esetekben az adathordozók forgalmazása után nem teljesítik a szerzői jogról szóló törvényben foglalt jogdíjfizetést”

– tájékoztatott a vámhivatal, amely szerint előfordulnak olyan ruházati termékek vagy játékok is, ahol a jogsértés alapja az, hogy a termék valamelyik film vagy rajzfilm szereplőjét jeleníti meg a jogtulajdonos engedélye nélkül.

Pest vármegyei rendőrök és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai dolgoznak Vecsésen, ahol tetten értek egy 67 éves és egy 34 éves férfit, amikor a hat millió forintot érő, zárjegy nélküli cigaretta cserélt gazdát 2023. szeptember 20-án. A 67 éves férfinál később házkutatást tartottak, ekkor kerültek elő a kábítószergyanús növényi anyagok, cserepek, több mint 5 millió forint és az arany lapkák. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Rákérdeztünk arra is, hogy a származási országot tekintve mely országokból érkeznek legnagyobb mennyiségben a hamisított termékek, mint megtudtuk: a vámeljárásokban talált hamis termékek jellemzően a távol-keleti országokból (Kínából, Hongkongból és Kazahsztánból) érkeznek. 

Ezek döntő része egyrészt légi úton érkezik Magyarországra csomagküldeményként, másrészt pedig tengeri konténeres vagy vasúti szállítással lép be az Európai Unióba, majd ezt követően érkezik Magyarországra”

– fogalmazott a NAV sajtóosztálya. 

A szerv tájékoztatása alapján figyelembe kell venni azt is, hogy az Európai Unió, mint vámunió sajátossága, hogy az árukat az Unió területén bárhol vámeljárás alá vonhatják, ezért a közúti forgalomban az áruk egy része már a szabad forgalomba bocsátást követően, vámkezelés után, uniós áruként tűnik fel Magyarországon. 

A belterületi felderítések többségében a hamis termék szintén a távol-keleti országokból, illetve Törökországból érkezik, jellemzően közúton”

– folytatták.

A nagyobb felderítések között számon tartott esetekben Görögország egyik tengeri kikötője volt az induló állomás. 

A legfertőzöttebb szárazföldi útvonalnak a Törökország – Bulgária – Románia – Magyarország útvonal számít, amely mentén rendszeresen találnak a pénzügyőrök hamis termékeket, elsősorban ruházati cikkeket. Adódik a kérdés, hogy mi lesz a NAV által lefoglalt árukkal, nos, a válasz nem is annyira meglepő, ugyanis a vámhivatal közlése alapján átlagosan a vizsgálatok 90 százaléka az áruk megsemmisítését eredményezi. 

A megsemmisítés a jogtulajdonos vagy képviselője költségére, a NAV felügyelete mellett zajlik”

– tudatták.

Pörög az illegális piac

A NAV sajtóosztálya lapunk érdeklődésére elárulta, hogy a szellemi tulajdonjog sértéssel érintett eljárások száma több mint duplájára emelkedett 2024. I. negyedévében, mely csaknem 68 ezer terméket érintett. Elmondták továbbá azt is, hogy 2023-ban az eljárások számában csökkenés látható, azonban a jogsértéssel érintett termékek darabszáma és értéke növekedett. Magánindítványra kizárólag büntetőeljárás indult, melynek száma alacsony, 2023-ban és 2024. I. negyedévében is három-három ilyen ügy volt.

Mint írták, a belterületen a kisebb mennyiségekre elkövetett szabálysértések felderítés esetszámai 2022-ben és 2023-ban csökkenő tendenciát mutattak, amely a lefoglalt dolgok mennyiségében és értékében is tükröződik. A felderített szabálysértések esetszáma 2024 első negyedévében is csaknem 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. 

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­k­e­­l­­­d­­ ­a­­ ­s­­z­e­­­x­­i­ ­p­­u­n­­c­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
nyúlgerinc
2024. július 10. 05:40
Legtöbb esetben....és a nem legtöbb esetben, mit csinálnak a fináncok ama bizonyos termékkel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!