Összefogás a Balatonért

2024. július 10. 22:33

2024. július 10. 22:33
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor

Akár egy strand füvén fekve olvassa ezt a cikket, akár az izzó budapesti aszfalton, egyvalamiben biztosan mindannyian egyetértünk: a Balaton fontos. Fontos a környezetért aggódó polgárnak, aki szakértővé olvassa magát a globális klímaváltozás vízszintre, iszaposodásra, illetve a nádasok kiterjedésére gyakorolt hatásáról. Fontos a Balaton-parti településen élőnek, aki megfizethető, gondozott és élhető környezetben akarja élni hétköznapi életét az év minden hónapjában. Fontos a balatoni üdülőhelyek szerelmesének, aki ugyan nem itt lakik, de a tó környékén szeret kikapcsolódni, és éppen ezért ápoltnak, pihentetőnek és igényesnek szeretné látni kedvenc táját az év bármelyik szakában.

A Balaton mindenkié – hirdette a proletárdiktatúra, és hirdetik ma annak örökösei. Ennek eredményeként mára környezeti állapota sérülékeny, a tájegységben élő helyi közösségek tagjai veszélyeztetve érzik jelenüket és jövőjüket, a látogatók pedig sokszor nem élnek, hanem visszaélnek a térség adottságaival. Ez azt is jelenti, hogy a Balatonnal kapcsolatos kérdéseket lassan elborítja a közöny, ami a közjószágokkal kapcsolatos, a szocializmusból örökölt társadalmi hozzáállás.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!